DNA si Parchetul General critica dur modificarile codurilor penale: Zeci de politicieni scapa, mii de dosare in lucru pe abuz in serviciu

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 16:50
10788 citiri
DNA si Parchetul General critica dur modificarile codurilor penale: Zeci de politicieni scapa, mii de dosare in lucru pe abuz in serviciu

Parchetul General si DNA trag inca un semnal de alarma cu privire la ordonantele de urgenta initiate de ministrul Justitiei, Florin Iordache, prezentand date statistice care arata cate dosare vor fi inchise si cati politicieni vor scapa de judecata daca masurile din cele doua acte vor fi aprobate.

Astfel, intr-un comunicat remis presei, marti, de Parchetul General se arata ca de modificarile aduse in codurile penale prin ordonanta de urgenta Iordache vor beneficia mai multe persoane cu functii inalte trimise in judecata pentru conflict de interese:

  • 2 parlamentari/deputati si-au angajat rudele (fiul si nora) la biroul parlamentar;
  • 12 primari de oras/comuna au achizitionat bunuri de la societati comerciale al caror asociat unic si administrator erau rude si afini de gradul I;
  • 5 primari de comuna au incheiat contracte de concesiune/inchiriere pasuna comunala cu societati administrate de sot sau rude de gradul I (tata/fiu) ;
  • 7 consilieri judeteni/locali au luat decizii in beneficiul unor asociatii/societati comerciale administrative de sot, rude si afini de gradul I;
  • 7 conducatori de institutii publice (directori si primari) si-au angajat rudele si afinii de gradul I;
  • 6 conducatori de institutii publice (directori) au achizitionat bunuri de la societati al caror asociat si administrator erau rude de gradul I

De asemenea, Parchetul General pune la dispozitie si cateva date statistice referitoare la infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si conflict de interese, valabile pentru intervalul 2014 - 2016:

Foto: Parchetul General (click pe poza pentru marire)

In total, circa 2.300 de persoane trimise in judecata pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu sau conflict de interese, iar suma totala a pagubelor inregistrate in dosarele respective este de circa 1,1 miliarde euro.

De asemenea, intr-un comunicat remis marti de DNA se arata ca de modificarile pe care Guvernul Grindeanu intentioneaza sa le adopte prin ordonanta de urgenta "vor avea de profitat si persoane deja acuzate/trimise in judecata pentru abuz in serviciu", ele intrand imediat in vigoare. Totodata, actele normative "ar favoriza persoanele care de acum inainte vor savarsi fapte de abuz in serviciu - fapte asimilate infractiunilor de coruptie", arata DNA.

"In perioada 2014-2016 au fost trimise in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu 1.171 persoane fizice si 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro). In prezent se afla in lucru la DNA 2.151 dosare avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu", se mai arata in comunicatul DNA.

Pozitiile au fost exprimate de cele doua institutii in conditiile in care surse politice au sustinut ca Guvernul Grindeanu va adopta miercuri ordonanta de urgenta referitoare la dezincriminarea abuzului si a conflictului de interese si va trimite ordonanta privind gratierea la Parlament.

Procurorii sustin la unison: Se incurajeaza conduita abuziva a functionarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate

In comunicatul Parchetului general se mai precizeaza, printre altele, ca in actuala redactare, proiectul de modificare a celor doua coduri depaseste limitele stabilite de catre Curtea Constitutionala.

"Desi in preambulul notei de fundamantare se invoca existenta deciziilor Curtii Constitutionale nr. 603/2015 si nr. 405/2016, modificarile ce se doresc a fi operate exced cele statuate de instanta", se arata in comunicat.

De asemenea, se mai subliniaza faptul ca "Modificarea adusa acestui text de lege prin proiectul de ordonanta de urgenta este una substantiala, ce tine de insasi esenta infractiunii de conflict de interese si scoate in afara legii conduita imorala, impartiala a functionarului, fiind afectate relatiile de serviciu si crearea unei stari de pericol pentru indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor de serviciu".

Concluzia Parchetului General este ca prin ordonanta Iordache, "nu numai ca se restrange sfera de aplicare, dar se si denatureaza intentia initiala a legiuitorului, aceea de a sanctiona conduita imorala a functionarului".

In ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu "modificarea propusa prin proiectul de ordonanta este de substanta si nu are in vedere transpunerea deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016", asa cum se invoca.

Parchetul General semnaleaza faptul ca pragul de 200.000 de lei introdus prin ordonanta este "extrem de ridicat".

Pe de alta parte, in ordonante nu se mai precizeaza daca faptele comise sub acest prag mai sunt sanctionate in vreun fel, iar situatia este "deosebit de periculoasa", pentru ca "ar constitui o veritabila incurajare pentru comiterea repetata de catre functionari, cu intentie, a unor fapte de abuz in serviciu, care ar provoca prejudicii apropiate valoric de plafonul respectiv, dar care nu l-ar depasi, in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale".

"La fel de criticabila si fara nicio legatura cu vreo decizie a Curtii Constitutionale este si dezincriminarea infractiunii de neglijenta in serviciu (...) Aceasta conduita va avea consecinte nedorite prin producerea unor pagube materiale grave sau incalcari ale drepturilor persoanelor", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, analiza DNA intocmita pe cele doua acte normative arata, printre altele, ca prevederile lor "intra in sfera legii penale mai favorabile", asa ca "intrarea lor in vigoare, chiar si pentru scurt timp, ii va avantaja pe cei deja anchetati sau trimisi in judecata".

Astfel:

  • orice fapta care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigata si pedepsita
  • in cauzele trimise la instanta procesul penal inceteaza
  • cauzele aflate in lucru la DNA se vor clasa

"Limita de 200.000 lei nu are nicio legatura cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei in ceea ce priveste aceasta infractiune, cu toate ca, in nota de fundamentare se invoca acest aspect. Aceasta limita este stabilita in mod arbitrar, fara a fi justificata in vreun fel, existand posibilitatea sa fie favorizate anumite persoane determinate", arata DNA.

Pe de alta parte, "orice fapta pentru care nu exista plangere prealabila depusa de partea vatamata nu va mai putea fi investigata".

"Daca autorul faptei este insusi conducatorul institutiei, ar trebui sa formuleze plangere impotriva propriei persoane. Mai mult, plangerea prealabila poate fi introdusa doar in termen de trei luni de cand partea vatamata a cunoscut existenta faptei. Spre exemplu, controalele Curtii de Conturi, ale ANAF sau ale altor organisme cu atributii de control, care vizeaza activitatea unei institutii din anul anterior nu mai pot determina formularea unei plangeri prealabile", sustine DNA.

De asemenea, "pedeapsa pentru infractiunea de abuz in serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fara a se preciza care este justificarea".

In consecinta, scade si termenul de prescriptie la 5 ani.

"Prin urmare, o serie de procese si anchete vor inceta din cauza implinirii termenului de prescriptie. Reducerea pedepsei nu este justificata, ba mai mult, aduce in derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuziva a functionarului in exercitarea atributiilor de serviciu (...)

Prin noua reglementare va fi incurajata conduita abuziva a functionarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate si de probitatea a acestora in solutionarea unor drepturi si interese ale persoanelor fizice sau juridice", arata procurorii anticoruptie.

Citeste si:
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Liderul USRPLUS Dacian Cioloş, șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, explică decizia de a vota Rezoluţia Parlamentului European care propune ca familiile LGBT şi cuplurile de...
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Sursa: Ziare.com