Domnule Nitu, ne lasi? Testul ministrului Justitiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:24
10518 citiri
Domnule Nitu, ne lasi? Testul ministrului Justitiei

Domnul procuror general isi pregateste o retragere din functie, fara coloana si antemergator, in directia Ploiesti.

Este, cred, singura explicatie pentru care a cerut CSM, printr-o suplimentare in ultima clipa a ordinii de zi, sa ii aprobe ca dupa terminarea mandatului sa isi continue activitatea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Potrivit regulamentelor, cu 6 luni inainte de finalul mandatului, procurorul in functie de conducere, daca nu vrea sa ramana in structura de unde provine, in speta PICCJ, poate cere continuarea activitatii la o unitate de Parchet unde are dreptul sa functioneze.

Deci mi se pare clar ca dl Nitu nu mai vrea la PICCJ, nu mai spera la prelungirea mandatului de procuror general si graba cu care a depus cererea arata ca nu e nici macar sigur ca va ajunge la finalul mandatului.

In mod normal, in opinia mea, dl Nitu nu ar trebui sa fie in functie de ceva vreme, cel putin din momentul in care s-a aflat ca folosea zilnic dispozitiv de insotire din partea Politiei Rutiere, nu numai in caz de urgenta, nu numai in Bucuresti, ci pana la Ploiesti, unde face naveta in fiecare zi, iar in vara motociclistul antemergator al dispozitului sau ar fi suferit un accident.

Dl Nitu nu a putut sa raspunda simplu, cu da sau nu, la intrebarea directa in aceasta privinta pe care i-am adresat-o in virtutea legii accesului la informatiile publice. Intrebat acelasi lucru pe scarile Parchetului, a raspuns ca trebuie sa intrebe la SPP.

Ce sa intrebe? Daca i-a cazut motociclistul din fata ochilor? In plus, nu SPP cere dispozitiv de insotire din partea Politiei Rutiere, ci demnitarul insusi. Deci daca dl Nitu avea antemergator, il avea pentru ca asa dorea domnia sa, nu SPP.

Al doilea set de intrebari trimise in virtutea aceleisi legi zace din data de 29 octombrie la Ministerul Public. Sunt foarte curioasa daca in termenul legal de 30 de zile mi se va raspunde.

Tot in 29 octombrie am cerut si Ministerului de Interne sa faca lumina in chestiunea dispozitivului dlui Nitu si a accidentului in care ar fi fost implicat antemergatorul procurorului general. Abia pe 10 noiembrie, IGPR a iesit din omerta, dar nu pentru a onora solicitarea legala, ci pentru ca, prevalandu-se de faptul ca exista o ancheta in curs in aceasta privinta, sa refuze accesul la informatiile de interes public cerute.

Intr-adevar, ancheta exista, dosarul coloanelor oficiale a fost oarecum smuls de DNA de la Parchetul General unde, avand in vedere ca dl Nitu pare a se afla intr-o situatie asemanatoare cu a dlui Oprea, riscul de musamalizare era foarte mare. DNA a anuntat ca insusi procurorul general este verificat.

O situatie imposibila pentru un procuror general, dar mai ales pentru cel mai inalt parchet al acestei tari a carui credibilitate trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune.

In conditiile date, daca dl Nitu nu demisioneaza, ca tot are postul asigurat la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, CSM sau noul ministru al Justitiei ar trebui sa se gandeasca foarte serios, in opinia mea, la o cerere de revocare a procurorului general. Daca tot suntem sub zodia profesionistilor integri, ma gandesc ca ar trebui sa avem unul deasupra oricarei suspiciuni si in fruntea Ministerului Public.

Daca acesta va fi, imi permit sa spun, eliberat, la termen sau anticipat, numirea succesorului dlui Nitu va fi un test esential al mandatului noului ministru al Justitiei.

Daca in cazul DNA nu vad de ce ne-am intreba cine ar trebui sa conduca institutia si in urmatorii 3 ani, in cazul Parchetului General va fi misiunea dnei Pruna sa identifice un nume pe masura exigentelor reale ale acestei pozitii esentiale in stat.

Dl Nitu a ajuns procuror general in urma unui troc politic care a salvat DNA, dar a sacrificat Parchetul ICCJ si DIICOT, o situatie care nu trebuie sa se repete sub niciun motiv.

Si nu pot decat sa sper ca un ministru tehnocrat va rezista cu orice pret extrem de probabilelor presiuni care se vor exercita asupra domniei sale din diverse zone politice de care depinde existenta actualului guvern.

Quarterly Report - Editia 4

Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
Scandal în Poliție: Diana Șoșoacă s-a filmat pe o motocicletă a forțelor de ordine purtând și casca unui agent VIDEO FOTO
Scandal în Poliție: Diana Șoșoacă s-a filmat pe o motocicletă a forțelor de ordine purtând și casca unui agent VIDEO FOTO
După ce Diana Şoşoacă a postat pe reţelele de socializare un clip în care se urcă pe o motocicletă a Poliţiei, purtând o cască de poliţist, Poliţia Română a demarat verificări....
#Nitu procuror general, #Nitu Oprea coloane oficiale , #justitie