Dosarul Cosma: PSD Prahova beneficia de 10% din licitatiile trucate

Joi, 01 Mai 2014, ora 11:50
3507 citiri
Dosarul Cosma: PSD Prahova beneficia de 10% din licitatiile trucate
Foto: phon.ro

Procurorii DNA sustin ca seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, impreuna cu organizatia judeteana a PSD si alti inculpati, au trucat licitatii organizate de Consiliul Judetean, aducand o parte din bani in conturile partidului.

Informatiile apar in rechizitoriul dosarului prin care Mircea Cosma a fost trimis in judecata. Potrivit procurorilor, 10% din valoarea contractelor incheiate de anumite firme apropiate de PSD ajungeau la partid, relateaza presa.

In dosar apar mai multe stenograme, printre care si depozitia patronului unei astfel de firme sau declaratia unui martor sub acoperire.

De altfel, inculpatul Razvan Alexe, unul dintre membrii importanti ai gruparii infractionale, a colaborat cu procurorii si si-a recunoscut faptele. In referatul DNA mai apare si o convorbire in care Alexe afirma ca o persoana pe nume "Ghita" se interesa de modul in care se derula un contract de deszapezire.

Stenograme din acest dosar, dar si fragmente din referatul DNA sunt publicate de jurnalista Sorina Matei pe blog.

"Persoanele implicate stabileau modalitatea in care urmau sa participe la licitatiile organizate la nivelul Consiliului Judetean Prahova, societatea care trebuia sa castige o anume lucrare, costurile estimative de executie si castigul obtinut, dar si cuantumul 'comisioanelor' care trebuiau platite si anume: 10% pentru presedintele autoritatii publice judetene - inculpatul Cosma Mircea si pentru formatiunea politica pe care acesta o reprezenta (PSD), sume fixe - de regula 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian - potrivit prerogativelor functiei sale, precum si 1/3 din castig care se impartea in mod egal intre inculpatii Alexe Razvan si Cosma Vlad Alexandru - traficantii de influenta", arata procurorii.

"De exemplu, dintr-o astfel de lucrare societatea scadea consumurile de materiale, utilaje, auto, costuri cu personalul muncitor, scadea si 10% reprezentand comisioanele pentru varfurile Consiliului Judetean. Din suma ramasa 2/3 reprezenta castigul societatii prestatoare iar 1/3 reprezenta castigul lui Alexe Razvan si al prietenului sau Vlad Cosma. Pentru a se face aceasta, castigatoarea incheia un contract fictiv de subantrepriza cu SC Marconstruct SRL- societate controlata de Alexe Razvan, astfel ca desi lucrarea era executata de firma castigatoare si nu de Marconstruct, prima primea factura de la Marconstruct in valoare de 10% - comisioanele Consiliului Judetean + 1/3 - comisioanele lui Alexe Razvan si Vlad Cosma, restul de 2/3 ramanand in societatea prestatoare'" se arata intr-o declaratie (...) din data de 27.01.2014.

"In legatura cu celelalte lucrari castigate in urma licitatiilor organizate la nivelul Consiliului Judetean Prahova si pe care le executasem fara a le incasa [...] am avut o intelegere cu Vlad Cosma in sensul de a-i acorda acestuia un procent de 10% din valoarea lucrarii pentru ca acesta sa intervina la Presedintele Consiliului Judetean Prahova care era tatal sau pentru a le incasa cu prioritate, din lucrarile care fusesera efectuate. In acest context am fost pus in legatura cu Alexe Razvan, prieten cu Vlad Cosma, astfel incat prin firma Marconstruct coordonata de Alexe Razvan si careia trebuia sa subcontractez fictiv lucrari castigate de SC Cast, sa ii platesc 'comisionul' 10% la care adauga si TVA.[...] Ca si schema de calcul la unele lucrari Alexe Razvan proceda astfel:

- 10% din intreaga valoare a contractului mergea la partid

- din suma estimata de el ca fiind castig dupa scaderea cheltuielilor pe care le preconiza ca eu le fac cu lucrarea erau scazute "comisioanele" pentru alte persoane, iar restul se-mparteau astfel: 2/3 societatile si 1/3 Alexe Razvan si Vlad Cosma. Precizez ca platile pe care eu le-am facut catre SC Marconstruct reprezentau numai 'comisioanele' solicitate si calculate de Razvan Alexe si Vlad Cosma. Procentul de 2/3 din castig calculat pentru societatea SC Cast nu a fost platit niciodata in Marconstruct, ci a ramas totdeauna la dispozitie din sumele primite de la consiliul judetean", se mai arata intr-o alta declaratie din dosar.

Mircea Cosma si fiul sau au fost trimisi in judecata pentru organizarea unei retele de coruptie care a prejudiciat bugetul CJ Prahova cu 6 milioane de lei.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#licitatii trucate dosar Cosma, #Mircea Cosma judecata , #justitie