Dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro: zeci de persoane trimise in judecata

Marti, 11 Martie 2014, ora 17:26
3650 citiri
Dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro: zeci de persoane trimise in judecata

Procurorii au trimis in judecata 31 de persoane fizice si juridice, cercetate in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, intre inculpati fiind un fost angajat al Secretariatului General al Guvernului si mai multi oameni de afaceri ale caror firme au contracte cu autoritatile din Prahova.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, care instrumenteaza dosarul evaziunii fiscale si spalarii de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, au trimis in judecata 31 de inculpati, intre care 15 persoane fizice si 16 persoane juridice, sub acuzatia de evaziune fiscala.

Printre inculpatii din acest dosar se numara fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Pavaleanu, dar si Razvan Alexe, care este inculpat si in dosarul de coruptie in care sunt cercetati presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, precum si mai multi oameni de afaceri prahoveni ale caror firme au contracte cu Consiliul Judetean, dar si cu alte autoritati publice din Prahova.

Fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si alte sase persoane, respectiv Enica Victoria, Stroe Cecilia Cristina, Serban Bogdan Ionut, Stefanescu Elena Giluela, Corneliu Popa si Emilia Loredana Dobre au fost arestate preventiv in luna octombrie a anului trecut, sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul in acest caz fiind estimat la 35 de milioane de euro. La inceputul lunii februarie a acestui an, Stroe Cecilia Cristina, Dobre Emilia Loredana, Enica Victoria si Stefanescu Elena Giluela au fost eliberate din arest si plasate in arest la domiciliu.

Procurorii au cerut si arestarea preventiva a lui Razvan Alexe, insa magistratii au dispus in cazul sau masura obligarii de a nu parasi tara fara incuviintarea instantei pentru o perioada de 30 de zile. La cateva saptamani, Razvan Alexe a fost arestat intr-un alt dosar privind infractiunea de trafic de influenta, la inceputul acestei saptamani el fiind plasat in arest la domiciliu.

Ulterior, alte sase persoane, administratori ai unor societati comerciale, au fost arestate in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro.

Evaziune fiscala si spalare de bani

Conform procurorilor, Ionescu Dragos Ioan, Onea Nicolae, Tarinda Marian Raducu, Soare Gheorghe, Tarinda Andrei Costin si Musat Costin Gabriel sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Cei sase oameni de afaceri inculpati in acest dosar nu au reusit sa obtina inlocuirea masurii arestului preventiv cu o alta masura preventiva, ei fiind in continuare arestati.

In acelasi dosar este trimis in judecata, in stare de libertate, Ion Dumitru, un alt om de afaceri din Prahova, care, alaturi de alti doi oameni de afaceri, intre care si Nicolae Onea, este denuntator in dosarul de evaziune al lui Mircea Cosma si al fiului acestuia, Vlad Cosma.

Din probele administrate in cauza, exista indicii ca inculpatii din dosarul evaziunii cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro au desfasurat, in perioada 2012 - 2013, operatiuni comerciale nereale, cu societati de tip fantoma, operatiuni pe care le-au inregistrat in contabilitatea societatilor pe care le administreaza, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Conform datelor oferite de catre PCA Ploiesti, valoarea prejudiciului in cazul celor sase este de 11.154.699 lei din evaziune fiscala si 19.245.201 lei din spalare de bani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#trimisi judecata secretar Pavaleanu, #Razvan Alexe Cosma judecata , #justitie