Dosarul Popoviciu: Fostul prefect Luican a sters o postare pe Facebook in care jubila ca a scapat

Joi, 03 August 2017, ora 09:15
4103 citiri
Dosarul Popoviciu: Fostul prefect Luican a sters o postare pe Facebook in care jubila ca a scapat
Foto: Arhiva Ziare.com

Mihai Luican, fost prefect al Bucurestiului, a scapat de pedeapsa in dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, deoarece i s-au prescris faptele. Miercuri, cand a fost pronuntata sentinta definitiva, Luican a scris un mesaj jignitor pe Facebook:

"Raman atarnat in dosarul civil disjuns, insa sunt sanse sa nu ma incalte cu altceva decat cheltuieli de judecata, daca citesc cu atentie. O sa-mi popreasca o treime din salariu pe viata, si apoi pe pensie. Asta e, sa ma pupe in kir".

Ulterior, a sters postarea, joi dimineata scriind un lung text despre nevinovatia sa si despre cat de greu i-a fost in aceasta perioada in care "pentru a pune o paine pe masa" a fost nevoit sa apeleze la "pensia batranilor sai parinti".

Miercuri, in asteptarea sentintei in dosarul "Ferma Baneasa", el scrisese: "Asa cum sta bine unei justitii respectabile, intr-un stat de drept serios, sentinta se va da in direct la TV, in prime time".

Dupa pronuntarea sentintei, Luican a postat din nou: "Suntl liber. Pe prescriptie, totusi. Judecatorii aia nu au citit nici o pagina din dosar in afara de concluziile procurorilor".

Postarea in care spunea ca sunt sanse sa fie "incaltat" doar cu cheltuieli de judecata si care a provocat reactii pe Facebook a fost stearsa. A aparut insa un text lung, diferit ca ton de precedentele.

"Multumesc tuturor pentru gandurile bune. Chiar si pentru critici, atunci cand le-ati facut. Stiu ca le-ati facut pentru adevar si eu sunt juruit Adevarului si Modestiei", isi incepe textul fostul prefect.

"Am trecut nevinovat prin 6 ani de chin si munca sub (si chiar ne-) necalificata, cateodata la impins vagoane ad literam", "am avut LUNGI perioade cand nu am stiut LA PROPRIU de unde sa pun o paine pe masa a doua zi", "am o multime de datorii... imense... si taxe... si popriri... sechestre si altele", "fara ajutorul zilnic din pensia batranilor mei parinti nu as fi reusit sa-mi hranesc familia, si plata facturilor m-a transformat intr-unul dintre cei mai activi talciocari si vanzatori pe Olx si Okazii, pe unde s-a dus TOT ce am agonisit vreodata", povesteste el despre ultimii ani, sustinand ca este nevinovat si ca rezultatul de miercuri al procesului il nemultumeste.

"Dar sunt silit sa iau ce-mi lasa viata pe masa sau pe jos", spune Luican.

Cine este acest Luican

Mihai Luican a fost numit prefect al Capitalei in 30 ianuarie 2001. Potrivit presei, la ceremonia de investire au participat premierul Adrian Nastase, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca, ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, liderul organizatiei PDSR Bucuresti si secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu.

Dupa mai putin de un an, pe 12 ianuarie 2002 a fost eliberat din functie pentru "deficiente de comunicare cu administratia locala" si inlocuit cu Gabriel Oprea.

In 2010, devine consilier local in Sectorul 5 si, potrivit declaratiei de interese, ocupa functia de vicepresedintele PDL Sector 4. Doi ani mai tarziu, conform declaratiei de avere il gasim pe Luican sef de serviciu la ADPP4 SA, o firma de amenajare a domeniului public ce tine de Primaria Sector 4.

Desi in declaratia de avere nu are consemnate imobile, terenuri sau conturi bancare, in 2009, numele lui Luican apare ca sponsor al PDL cu 80.000 de lei.

Luican a fost acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu dupa ce a avizat trecerea din domeniul public in cel privat al terenului din Baneasa, teren care a ajuns apoi la Puiu Popoviciu.

Judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) care a analizat dosarul pe fond arata in concluziile motivarii despre Mihai Luican: "Acest inculpat a indeplinit functia de prefect al Municipiului Bucuresti. In calitatea sa de prefect, avea obligatia legala sa verifice totalitatea actelor pe care le semna, iar eliberarea unui titlu de proprietate a unui teren cu o suprafata mare, situat intr-o importanta zona geografica a municipiului Bucuresti, constituia un element esential ca acesta sa actioneze cu mare diligenta si precautie, sa verifice direct actele existente si, prin aceasta, sa-si indeplineasca in cele mai bune conditii si cu toata exigenta obligatiile profesionale.

Inculpatul nu trebuia sa se margineasca la o verificare pur formala a actului care dobandea prin semnatura sa o putere incontestabila. Inculpatul Luican Mihai Florin va fi condamnat pentru comiterea infractiunii retinute in sarcina sa la o pedeapsa cu inchisoarea, avand in vedere consecintele deosebit de grave ale infractiunii retinute, valoarea mare a prejudiciului nerecuperat, dar si circumstantele personale ale acestuia. (...) Inculpatul nu a recunoscut comiterea vreunei fapte penale si nici nu si-a manifestat vreun regret fata de situatia in care se afla sau sa-si exprime intentia de a indeparta in vreun mod urmarile faptei sale", se mai arata in motivarea CAB.

Amintim ca omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, la sapte ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa".

El a fost dat in urmarire nationala, in conditiile in care nu a fost gasit la locuinta sa, iar joi Politia ar urma sa ceara instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, intrucat exista informatii ca omul de afaceri a parasit tara.

De asemenea, fotografia si datele lui Popoviciu au fost publicate de Politia Romana la rubrica "Persoane urmarite".

Pentru alte patru persoane judecate in acest dosar si condamnate in prima instanta, in 30 mai 2016 s-a indeplinit termenul de prescriptie a faptelor, astfel ca procesul a incetat. Este vorba si despre Mihai Luican.

La Curtea de Apel Bucuresti este in curs un alt proces, cu aceleasi parti, care ar trebui sa stabileasca eventualele despagubiri civile pe care ar trebui sa le plateasca cei judecati. Urmatorul termen de judecata este stabilit pentru 29 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mihai Luican prefect dosar Popoviciu , #justitie