Dosarul "Portul Constanta": Senatorul Mircea Banias, Bogatu, Mironescu si ceilalti 36 de inculpati, achitati

Marti, 22 Martie 2016, ora 17:50
4182 citiri
Dosarul "Portul Constanta": Senatorul Mircea Banias, Bogatu, Mironescu si ceilalti 36 de inculpati, achitati
Foto: site Mircea Banias

Instanta suprema a decis, marti, achitarea senatorul Mircea Banias, a fostului director al Directiei Domenii Portuare Eugen Bogatu, a fostului secretar general al Ministerului de Interne Lauretiu Mironescu si a celorlalti 36 de inculpati din dosarul privind importuri ilegale in Portul Constanta, decizia nefiind definitiva.

Dosarul a fost trimis in 2 aprilie 2012, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, la instanta suprema, unde in cei patru ani au fost aproape 80 de termen de judecata, informeaza News.ro.

Dupa cinci amanari de pronuntare, instanta suprema a decis achitarea tututor celor 39 de inculpati, printre care senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare, Laurentiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului de Interne, inspectori vamali, intermediari si reprezentanti ai unor firme.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de procurorii DNA la Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

DNA: Discutii Banias-Bogatu despre interventii la politiceni si blocarea reformelor incomode

Anchetatorii i-au acuzat pe cei 39 de inculpati din dosar ca, prin grupul infractional pe care l-ar fi constituit sau la care au aderat, au controlat activitatile de import-export din cadrul Directiei Vamale Constanta si au perceput diverse sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, unele dintre acestea introduse ilicit.

Printre acuzatiile din dosar sunt cele de trafic de influenta, dare si luare de mita, evaziune fiscala, contraband, fals si uz de fals.

Alaturi de Banias, Bogatu si Mironescu sunt judecati Liviu Adrian Durbac, fost sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea si fost sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Cadir Sunai, fost director al Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamal Constanta, Claudiu-Constantin Olteanu, Liviu Costel Bratu, fosti adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, ofiterul de politie Adrian Sorin Patrascu, fost comandant adjunct la Politia de Frontiera, si Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia.

Banias recunoaste ca a cerut produse contrafacute, dar spune ca erau pentru copiii surdo-muti

Vezi cum se apara Banias de acuzatia ca ar fi primit ilegal treninguri

Potrivit procurorilor, timp de aproape un an, din mai 2010 pana in martie 2011, la institutiile vamale si portuare din Constanta a "functionat" o "retea de taxare ilicita" a containerelor, unele cu marfuri contrafacute. In schimbul acestor servicii, membrii gruparii cereau zillnic intre 250 de dolari si 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Banias achitat, #Banias Mironescu achitati , #justitie