Dosarul Posta: Fostii ministri Chiuariu si Nagy, condamnati la inchisoare cu suspendare

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:38
15953 citiri
Dosarul Posta: Fostii ministri Chiuariu si Nagy, condamnati la inchisoare cu suspendare
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a fost condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Telecomunicatiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Posta Romana, in care cei doi au fost acuzati de abuz in serviciu si prejudicierea statului cu peste 8 milioane de euro.

Decizia completului de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justiei este definitiva si irevocabila.

In cazul lui Zsolt Nagy, s-a decis pentru o perioada de 4 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazuta de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a litera b si c Cod Penal, precum si un termen de incercare de 8 ani, pentru infractiunea prevazuta de art 13 indice 2 din Legea 78 /2000, raportat la art 248 Cod Penal.

In cazul lui Tudor Chiuariu, pedeapsa complementara este de 3 ani, iar termenul de incercare de 6 ani. In tot acest timp, senatorul PNL este obligat de instanta sa se prezinte la datele fixate la serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau, sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, informatii de natura a putea fi controlate.

Pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale se suspenda si executarea pedepselor accesorii, a mai anuntat grefierul.

Legea 78/2000 prevede la Art. 13 indice 2 urmatoarele: "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani".

Totodata, Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR, trei ani si jumatate tot cu suspendare.

Procurorii DNA au sustinut ca cei doi ministri au parafat, prin Hotarare de Guvern, transferul unui imobil situat in centrul Capitalei din proprietatea Postei Romane in proprietate privata, prin falsuri si la un pret mai mic cu 3,6 milioane de euro decat cel real. Prejudiciul estimat in acest caz este de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului.

La ultimele audieri in fata judecatorilor Inaltei Curti, pe 13 ianuarie, Tudor Chiuariu a sustinut ca lui nu i se poate imputa decat o opinie, pe care continua sa o considere corecta, "pentru ca a fost bazata pe acte autentice ce se bucura de prezumtia de legalitate", scrie Evenimentul Zilei.

De asemenea, senatorul PNL s-a mai aparat spunand ca a dat avizul in baza unor documente pe care le-a considerat autentice, furnizate de Ministerul Finantelor Publice.

In plus, Tudor Chiuariu a sustinut in fata magistratilor ca dosarul a fost "plasmuit" pentru ca el sa fie inlaturat atunci din fruntea Ministerului Justitiei si si-a exprimat speranta ca prin decizia finala pe care o vor da judecatorii Inaltei Curti se va face "nu numai justitie ci si dreptate!".

In schimb, procurorul a cerut pedepse cuprinse intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru cei doi fosti ministri, argumentand ca faptele comise sunt grave si sunt dovedite de probele aduse de acuzare, dar si ca ele "nu s-au produs din culpa, asa cum acrediteaza apararea, ci au fost comise prin prisma atributiilor de serviciu".

Dosarul a fost trimis in instanta in decembrie 2010, iar instanta de fond a decis, cu majoritate de voturi, achitarea lui Tudor Chiuariu si condamnarea lui Zsolt Nagy la 3 ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare.

Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European
Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan afirmă, marţi, 23 iulie, după ce a fost ales vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European, că este un succes major...
#Chiuariu dosar Posta, #Nagy Zsolt dosar Posta, #verdict dosar Posta Romana , #justitie
  1. Kamala Harris, bătaia de joc a propagandei ruse. "Vor să aleagă o babă pentru președinte. Mai rău decât o maimuță cu o grenadă"
  2. Kievul cere dialog direct cu Beijingul pentru un plan de pace. Ce vrea șeful diplomației ucrainene să evite în discuțiile cu omologul său
  3. Șansele Kamalei Harris de a deveni prima femeie președinte din istoria SUA. Ce spun casele de pariuri
  4. Directoarea Secret Service a demisionat după ce agenția a fost dur criticată pentru eșecul împiedicării tentativei de asasinat asupra lui Trump
  5. Directorul casei de cultură din Pitești, acuzat de viol asupra unei minore. Ce rol a avut soția bărbatului în descoperirea infracțiunii
  6. Impact mortal în Mureș, pe Drumul Național 15. Două persoane și-au pierdut viața după ce un camion și o mașină au intrat în coliziune frontală
  7. Erupția vulcanului Etna a închis aeroportul din Catania, toate zborurile fiind anulate. Recomandări ale MAE
  8. Alimente expirate și camere cu mucegai într-un hotel de tratament din Eforie Nord. ANPC a oprit temporar funcționarea
  9. Luptătorii SAS au intervenit la Brașov pentru a ridica un bărbat care-și amenința familia. Ce s-a întâmplat VIDEO
  10. Analiză: Retragerea lui Biden, consecințe pentru R. Moldova