Dosarul privatizarilor strategice: Emotiile continua pentru Seres si Nagy: Ce a decis ICCJ

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:26
2872 citiri
Dosarul privatizarilor strategice: Emotiile continua pentru Seres si Nagy: Ce a decis ICCJ
Foto: PS News

ICCJ a amanat luni, pana la 21 ianuarie, pronuntarea deciziei definitive in dosarul privatizarilor strategice, in care fostii ministri Seres si Nagy au fost condamnati de prima instanta la sase, respectiv cinci ani de inchisoare, iar procurorii au cerut pedepse cu executare orientate spre maxim.

Ultimul termen al procesului a avut loc la 19 decembrie, cand Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a ascultat pledoariile finale si ultimul cuvant al inculpatilor.

Dosarul privatizarilor strategice, la final. Ce pedepse ar putea primi Codrut Seres si Zsolt Nagy

Avocatii celor din dosar au cerut atunci, in principal, achitarea clientilor lor sau, in subsidiar, pedepse blande, si au acreditat ideea ca documentele despre care DIICOT sustine ca reprezentau secrete de stat sau de alta natura ar fi fost in realitatea documente cu statut normal, a caror furnizare nu atragea astfel de acuzatii.

Aparatorii inculpatilor au mai aratat ca multe dintre infractiunile de care sunt acuzati clientii lor nu se probeaza cu nicio dovada adusa de DIICOT, astfel ca se impune achitarea lor.

Seres: Sunt acuzatii "umflate". Nu e niciun prejudiciu, nicio vatamare, nici macar documente secrete

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres le-a aratat judecatorilor, in ultimul cuvant, ca in dosar nu exista "niciun prejudiciu, nicio vatamare, nici macar documente secrete".

"Aveti doar acuzatii 'umflate' prin mijloace specifice ale Ministerului Public, prin furnizarea pe surse a unor informatii din ancheta", a mai declarat Seres, care a aratat ca DIICOT nu detine nicio proba concreta care sa dovedeasca intalnirile sale cu Stamen Stanchev, iar martorii adusi sa relateze despre aceste aspecte nu au confirmat astfel de intalniri si nici ca ar fi facut vreun demers pentru a-i transmite consultantului strain documente prin terte persoane.

La randul sau, fostul ministru al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, le-a declarat judecatorilor ca viata sa a fost schimbata in cei opt ani de proces. El a sustinut ca nu a aderat sau sprijinit vreun grup infractional despre care sa aiba cunostinta. Nagy le-a mai spus judecatorilor ca privatizarile nu au folosit documente clasificate si ca acuzatiile la adresa sa sunt formulate pe baza convorbirilor dintre terte persoane.

Ce pedepse au fost date in dosar

La fondul dosarului, fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat, in 3 decembrie 2013, de instanta suprema, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare la un grup infractional.

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsa din dosar, respectiv 11 ani de inchisoare pentru spionaj, precum si patru ani si zece luni pentru initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat. Daca pedeapsa ramane definitiva, Stanchev va sta in detentie 11 ani.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in mandatul lui Nagy (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scazute doua luni, perioada arestului preventiv.

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.

Gabor Kerekes a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Tot cinci ani de inchisoare a primit si cetateanul turc Mustafa Oral, pentru initiere si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Decizia a fost contestata de inculpati si de procurorii DIICOT la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#decizie finala privatizari strategice, #Nagy Seres inchisoare privatizari , #justitie