Dosarul privatizarilor strategice: Seres ar putea fi judecat pentru divulgarea secretului economic

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 21:20
2622 citiri
Dosarul privatizarilor strategice: Seres ar putea fi judecat pentru divulgarea secretului economic

Reprezentantul DIICOT a cerut, la termenul de miercuri al dosarului privatizarilor strategice, in care fostul ministru Codrut Seres a fost condamnat la sase ani de inchisoare, schimbarea incadrarii juridice a infractiunii principale, pentru a fi in conformitate cu noul cod penal (CP).

Astfel, in cazul in care completul de cinci judecatori de la instanta suprema va admite cererea procurorului de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), inculpatii din dosarul "Privatizarilor strategice" ar urma sa fie judecati pentru infractiunea de divulgare a secretului economic, asa cum este prevazuta in noul Cod penal, si nu pentru tradare prin transmitere de secrete, cum aparea in vechiul Cod penal.

Tot miercuri, avocatii inculpatilor din dosar au cerut recuzarea mai multor magistrati, invocand faptul ca o parte din membrii completului de cinci judecatori au facut parte si din completele care au dat solutii in faza de fond a dosarului. Aceasta solicitare a fost respinsa.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, condamnati la inchisoare cu executare

Judecarea dosarului s-a amanat miercuri pentru 1 septembrie din cauza lipsei de procedura, nefiind citati doi inculpati din dosar. Procesul disjuns din acesta, care il are in vizor pe consultantul international Stamen Stanchev, s-a amanat si el, din acelasi considerent. Astfel, nu a mai fost posibila dezbaterea posibilitatii ca cele doua dosare sa fie conexate, astfel incat Stanchev sa fie judecat alaturi de Seres.

Instanta suprema i-a condamnat, in 3 decembrie, pe Codrut Seres la sase ani de inchisoare cu executare si pe Zsolt Nagy la cinci ani de inchisoare cu executare, consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov primind 11 si, respectiv 10 ani de inchisoare, in dosarul privatizarilor strategice.

Fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, potrivit deciziei instantei supreme. Judecatorii au comasat pedepsele si au dispus ca Seres sa o execute pe cea mai grea, de sase ani de inchisoare.

In cazul lui Seres, judecatorii au decis achitarea acestuia pentru una dintre faptele de tradare prin transmitere de secrete, condamnarea de sase ani fiind data pentru o alta fapta de aceeasi natura. La achitarea pentru una dintre fapte, a facut opinie separata judecatoarea Francisca Vasile, care a stabilit ca Seres sa fie condamnat si pentru cea de a doua fapta de tradare.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional, pedeapsa cu executare.

Pedepse pentru spionaj

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsa din dosar, respectiv 11 ani de inchisoare pentru spionaj, precum si patru ani si zece luni pentru initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat. Daca pedeapsa ramane definitiva, Stanchev va sta in detentie 11 ani.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in mandatul lui Nagy (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scazute doua luni, perioada arestului preventiv.

Fostul ministru Codrut Seres ramane cu emotii: Cand afla sentinta in dosarul "Hidroelectrica"

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.

Gabor Kerekes a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Tot cinci ani de inchisoare a primit si cetatenaul turc Mustafa Oral, pentru initiere si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#dosar privatizari strategice DIICOT, #schimbare incadrare juridica Seres, #Ioan Codrut Seres DIICOT dosar , #justitie
Comentarii