Dreptate pentru tortionari (Opinii)

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 21:49
2664 citiri
Dreptate pentru tortionari (Opinii)

Aparent fara nicio motivatie si predeterminare, problema tortionarilor a explodat fara veste pe scena publica.

De unde chestiunea parea definitiv ingropata si transata, deopotriva cu problema celorlalti securisti si nomenclaturisti, iata ca societatea civila, sau ce a mai ramas din ea, isi redescopera capacitatea de a reactiona, fie si cu intarziere, la desertul moral care s-a instalat temeinic dupa asa-zisa revolutie anticomunista din 1989.

Pentru ca nimic nu invedereaza mai bine ipocrizia si duplicitatea regimului nascut in decembrie decat politica fata de stalpii de sustinere ai comunismului ceausist, dar si stalinist-dejist. Cu adevarat, guvernarea instalata in acel moment n-a facut decat sa ofere un colac de salvare corifeilor si reprezentantilor unui sistem condamnat de istorie si de propria ineficienta.

Cum, necum, sub conducerea inteleapta a lui Ion Iliescu si a ciracilor sai, vechii securisti si activisti ai PCR au devenit promotorii capitalismului romanesc, mai exact ai simulacrului de capitalism care ne fericeste de vreun sfert de secol cu anomaliile si miasmele sale.

Atunci cand aflam cu stupoare ca fosti tortionari precum Visinescu si Ficior beneficiaza de decenii intregi de pensii de vis, probabil pentru activitatea plina de abnegatie de mutilare a trupurilor si sufletelor fostilor detinuti politici, trebuie sa stim ca ei reprezinta categoria cea mai nevolnica a fostei nomenclaturi.

Cei mai ageri si mai valizi au devenit prosperi oameni de afaceri (vezi: Ion Nicolae, Dan Voiculescu si altii) sau oameni politici de frunte (precum Ion Iliescu) si dirijeaza in chip nemijlocit sau prin odraslele lor naturale si politice cursul afacerilor si politicii romanesti in directia dorita de domniile (tovarasiile) lor. Cum spunea un slogan inteligent de pe vremea Pietii Universitatii? "La vremuri noi, tot noi!".

Prea tarziu

Atunci cand se pun in discutie pensiile excesive ale unor tortionari, precum cei mentionati mai sus, deliberat sau nu, se da dovada de populism si partialitate. Pentru ca e cam tarziu. Deoarece cu o "floare", doua, nu se face primavara. Pentru ca aceasta problema a tortionarilor risca sa escamoteze problema mai ampla si mai complexa a vinovatiilor unei intregi categorii de profitori ai vechiului regim.

La urma-urmelor, ce daca se taie vreo 25-50% din pensiile acestora timp de cinci ani sau cat vor avea de trait inca respectivii? Chiar asa amputate (daca acest lucru va fi legal posibil) ele vor fi substantial mai mari decat pensiile obisnuite ale unor oameni care au muncit onest vreme de multe decenii in diferite domenii de stricta utilitate publica. Medici, ingineri profesori, muncitori.

O reglementare serioasa nu poate sa aiba decat un caracter general si legic. Sa aiba in vedere toate categoriile susceptibile de a raspunde civil si penal pentru faptele lor anterioare. Nu numai cativa faliti, scosi din nu se stie ce palarie de prestidigitator, care osteneste sa demonstreze atasamentul sau pentru cauza poporului.

Ar trebui, daca nu e cumva cumplit de tardiv, sa se elaboreze o lege cum a fost cea de denazificare in Germania postbelica sau de decomunizare, mai aproape de zilele noastre, care sa incerce sa faca ordine in chestiunea dificila si spinoasa a vinovatiilor, precum si in cea a eventualelor punitiuni pentru faptele masurabile si atestabile ale "fostilor".

Altfel actul de justitie va fi extrem de partial si de arbitrar.

Mihail Fodor

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...