Drumul lui Augustin Lazar spre Parchetul General: Interviul la CSM, de abia peste 2 saptamani

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 15:31
1650 citiri
Drumul lui Augustin Lazar spre Parchetul General: Interviul la CSM, de abia peste 2 saptamani

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit luni calendarul actiunilor pentru avizarea numirii lui Augustin Lazar in functia de procuror general al Romaniei.

In primul rand, incepand de astazi a fost lansat in dezbatere publica proiectul de management al candidatului, precum si posibilitatea efectuarii de verificari asupra candidaturii.

Proiectul de management poate fi consultat pe site-ul CSM.

Analizarea rezultatelor si intervievarea lui Augustin Lazar vor avea loc in data de 21 aprilie, urmand ca a doua zi sa fie transmis avizul catre Ministerul Justitiei.

Functia de procuror general al Romaniei este ocupata interimar de prim-adjunctul Bogdan Licu, dupa demisia lui Tiberiu Nitu, inregistrata in 2 februarie, in contextul scandalului coloanelor oficiale.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a trimis, vineri, la CSM propunerea sa pentru functia de procuror general al Romaniei, in persoana lui Augustin Lazar, procuror sef la Parchetul Curtii de Apel Alba.

Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general (Video)

Avizul pe care il va da CSM este obligatoriu, insa consultativ, decizia finala apartinandu-i presedintelui Romaniei.

"In cadrul dialogului cu ministrul Justitiei, domnul procuror Augustin Lazar a demonstrat ca are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public.

Domnul procuror Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala.

Anterior, ca procuror sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ, a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Ministerul Justitiei.

Augustin Lazar, propus procuror general: Nu-mi datorez cariera nimanui, nu-l cunosc pe Iohannis

Conform sursei citate, in desemnarea propunerii, "ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala".

Totodata, ministrul Raluca Pruna le-a multumit tuturor procurorilor care au participat la procesul de selectie pentru ocuparea functiei de procuror general al PICCJ, "pentru implicare si profesionalism".

Se cauta procuror general: Ministrul Justitiei a chemat cei 4 candidati la interviu

Augustin Lazar este doctor in drept. El a fost implicat si in ancheta cu privire la accidentul aviatic din Muntii Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.

Augustin Lazar, propus procuror general: Nu merg cu girofar, e nevoie de o noua mentalitate. Ce va face cu dosarele amanate si procurorii corupti

Date biografice

Intr-un amplu interviu acordat anul trecut pentru revista Universul Juridic, Augustin Lazar a precizat ca a absolvit cursurile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, promotia 1981, iar dupa absolvire a ocupat un post de avocat la Baroul Alba, apoi un post de procuror criminalist la unitatea locala Alba Iulia.

In anul 1998, cand exercita mandatul de procuror-sef sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si incepuse cursul doctoral la Universitatea din Cluj-Napoca, a acceptat functia de procuror sef al noii Sectii Anticoruptie, Urmarire penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema, functie pe care a ocupat-o in perioada 1998-2001.

In acelasi timp, a urmat urmat cursuri de specializare si a facut diverse vizite de studii pentru magistrati in cadrul programelor europene si americane, la Paris, Londra, Roma si Washington D.C., mai precizeaza acesta in interviul citat.

In 2001 s-a intors la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, unde a finalizat teza de doctorat la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, publicata sub titlul "Ancheta antifrauda in mediul afacerilor", la Editura Lumina Lex (2004). Tot in anul 2004, a obtinut titlul didactic de conferentiar la catedra de stiinte penale a Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, iar in 2009, titlul de profesor.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, numirea in functia de procuror general se face prin decret, de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general trebuie sa aiba o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, sa fi obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, sa indeplineasca anumite criterii de integritate si sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii cinci ani.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...