Dupa 8 ore de discutii, CCR amana pana pe 15 iunie decizia privind abuzul in serviciu

Marti, 24 Mai 2016, ora 20:16
3874 citiri
Dupa 8 ore de discutii, CCR amana pana pe 15 iunie decizia privind abuzul in serviciu

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) nu a reusit sa decida, dupa opt ore de dezbateri, daca dezincrimineaza sau nu abuzul in serviciu, o decizie cu implicatii majore asupra mediului judiciar.

Magistratii CCR au amanat, pana pe 15 iunie, verdictul asupra articolului din Codul Penal care pedepseste abuzul in serviciu.

Subiectul este unul extrem de disputat in ultima perioada, avand in vedere efectele pe care le-ar putea avea asupra a sute de dosare anchetate de procurori, dintre care unele vizand personaje cu notorietate.

Astfel, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a avertizat ca daca infractiunea va fi dezincriminata, atunci vor fi inchise 865 de dosare privind achizitii publice, aflate in ancheta procurorilor, cu prejudicii de milioane de euro.

Exceptia de neconstitutionalitate judecata de CCR a fost invocata in dosarul in care Alina Bica este judecata pentru un abuz in serviciu, care ar fi fost comis in perioada in care ea era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor.

Printre cei care au ridicat exceptii similare se mai numara si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Ziua Z pentru sistemul judiciar. Cade abuzul in serviciu? Scapa sute de acuzati?

Articole in discutie

Articolele contestate aflate in dezbaterea CCR sunt:

Articolul 297 din Codul Penal incrimineaza abuzul in serviciu ca fiind: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani".

Art 13 indice 2 al Legii 78 reglementeaza "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani."

Contestatarii celor doua reglementari sustin ca ele sunt prea vagi si impredictibile, pentru ca indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu nu este definita, la fel cum nu este definta forma de vinovatie cu care trebuie comisa fapta pentru a fi vorba despre un abuz.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Cam greu de nedezincriminat, când de la prima pagină din orice dosar