Ziare.com

Dupa cazurile Poloniei, Ungariei si Romaniei, liderii UE vor reguli dure si clare in ce priveste statul de drept

de Alexandra Sandru
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:22

   

Dupa cazurile Poloniei, Ungariei si Romaniei, liderii UE vor reguli dure si clare in ce priveste statul de drept
Comisia Europeana a lansat, miercuri, o dezbatere pentru a gasi cele mai potrivite instrumente, astfel incat statul de drept sa fie protejat in UE.

Anuntul a fost facut de prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans, intr-o conferinta in care a anuntat declansarea procedurii de infringement pentru Polonia, privind incalcarea statului de drept si a avertizat Romania ca reactia Bruxelles-ului va fi dura si urgenta daca Guvernul adopta ordonantele pe Justitie.

"Capacitatea Uniunii de a respecta statul de drept este esentiala, acum mai mult decat oricand. In primul rand, pentru ca este vorba despre valorile noastre fundamentale, despre 'cine suntem'. In al doilea rand, deoarece functionarea UE in ansamblul sau depinde de respectarea statului de drept in toate statele membre.

Acum a venit momentul sa reflectam, impreuna cu toate institutiile, cu toate statele membre si cu diferite autoritati si parti interesate, la modalitatile de aparare si de consolidare a statului de drept in Uniune", a spus Frans Timmermans.Comunicarea prezentata astazi trece in revista instrumentele disponibile pentru monitorizarea, evaluarea si protejarea statului de drept in Uniune. Aceasta analizeaza, de asemenea, experientele dobandite in ultimii ani, astfel incat sa putem lansa o dezbatere mai ampla la nivel european asupra modului in care statul de drept ar putea fi consolidat in continuare.

Din experienta anterioara reiese, in special, necesitatea unei mai bune promovari a statului de drept, a prevenirii timpurii a riscurilor sau a incalcarilor statului de drept si a unui raspuns eficace in cazul aparitiei unor astfel de probleme in Uniune.

"In ultimii ani, statul de drept a fost supus unor presiuni crescande in Europa. In dezbaterile care au avut loc la nivelul Uniunii si la nivel international, precum si in cadrul societatii civile, s-au exprimat preocupari comune si concrete privind statul de drept.

A devenit clar ca trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura apararea, consolidarea si respectarea statului de drept pe intregul teritoriu al Uniunii. Pornind de la dezbaterile in curs si intemeindu-se pe experientele anterioare, comunicarea de astazi isi propune sa initieze acest proces prin stabilirea unor posibile piste de reflectie asupra actiunilor viitoare", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Vorbind de Bulgaria si Romania, Timmermans a spus ca ce se poate invata privind parcursul si problemele din cele doua tari in ce prveste Justitia e ca Bruxelles-ul trebuie sa se asigure ca reforma este facuta inainte de aderarea la UE.

Intrebat daca Articolul 7 este insuficient si ineficient, avand in vedere ca problemele in Polonia si Ungaria continua si situatia s-a inrautatit chiar si dupa activarea acestui mecanism, Timmermans a raspuns negativ.

"Nu cred ca e o lege ineficace sau moarta din fasa, e un instrument nou, un eveniment istoric, pentru ca il folosim pentru prima oara. Cararile se formeaza mergand. E pentru prima oara cand statele membre in Consiliu sunt puse in situatia de a reactiona", a spus Timmermans.Ce urmeaza

Comisia Europeana a detaliat in legatura cu dezbatrerea lansata azi in cadrul unui comunicat de presa.

Iata care sunt cei trei piloni identificati care ar trebui consolidati astfel incat statul de drept sa fie respectat de statele UE:

"O mai buna promovare: normele si jurisprudenta in materia statului de drept nu sunt intotdeauna suficient de bine cunoscute la nivel national. In vederea remedierii acestei lacune, ar trebui sa se focalizeze eforturi sporite in directia unei mai bune promovari la nivel national a cunostintelor legate de normele si de jurisprudenta avand ca obiect respectarea statului de drept.

Acest lucru s-ar putea materializa, de exemplu, prin activitati de comunicare pentru public, prin abordari comune la nivelul UE care sa contribuie la promovarea unei culturi mai puternice a statului de drept la nivelul institutiilor si al profesiilor, prin colaborarea constanta cu Consiliul Europei, precum si prin participarea societatii civile la nivel regional si local.

Prevenirea timpurie: Chiar daca responsabilitatea principala pentru asigurarea respectarii statului de drept la nivel national le revine statelor membre, UE poate oferi un sprijin important pentru consolidarea rezilientei sistemelor si a institutiilor esentiale. Cooperarea si dialogurile periodice ar putea contribui la o mai buna intelegere a situatiei statului de drept si a evolutiilor din statele membre, precum si la solutionarea timpurie a oricarei chestiuni legate de statul de drept.

Un raspuns adaptat: Diversitatea provocarilor referitoare la statul de drept necesita raspunsuri diferite si eficace. Comisia va continua sa asigure aplicarea corecta a legislatiei UE prin intermediul procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Ar putea fi, de asemenea, oportun sa existe diferite abordari in domenii de politica specifice, cum ar fi propunerea Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE.

In plus, ar putea fi avute in vedere unele imbunatatiri ale Cadrului privind statul de drept aflat in vigoare, inclusiv furnizarea timpurie de informatii Parlamentului European si Consiliului si primirea de sprijin din partea acestor doua institutii, precum si stabilirea unor termene clare pentru durata dialogurilor", se arata in comunicat.

Acum, Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul UE si statele membre, precum si reprezentanti ai partilor interesate relevante, inclusiv retelele judiciare si societatea civila sunt invitati sa vina cu idei concrete despre cum ar trebui sa functioneze aceste mecanisme cat mai eficient posibil.

"Pe baza acestui proces de reflectie si a dezbaterii in curs, Comisia va reveni asupra acestei chestiuni, cu propriile concluzii si propuneri, in iunie 2019", conchide comunicatul.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4040 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pazea, ca vine neo-comunismul...

.

 

ofiterul de securitate olandez

timmermans isi depaseste cu mult atributiile. pozitiile lui la adresa guvernului romaniei pot fi interpretate fara a gresi amestec in treburile interne ale unui stat independent si suveran. declaratiile luyi frizeaza penalul. sper ca intr-o zi vor fi taxate corespunzator de institutiile statului roman.

 

Lipsa de reguli nu este democratie, este anarhie. Democratie este

respectarea regulilor, aceleasi pentru TOATA LUMEA, fara nici o deosebire de rasa, culoare, religie, orientare sexuala sau politica. O regula simpla este invatat aici din primele clase: Libertatea mea se opreste acolo unde incepe libertatea ta. Este un concept simplu, care exprima nu numai respecul fata de celalalt, exprima si solidaritatea cu optiunile celorlalti.

Europa incepe sa isi structureze corpul social, sa gaseasca metode de prezervare a statului de drept indiferent de deosebirile nationale sau de mentalitate. Cu cat democratia adevarata este mai puternica, cu atat libertatile individuale sunt la respectate si cu atat mai putin "stat" intra in viata intima a cetatenilor. Cert, este o doctrina liberala, dar asta este esenta societatilor occidentale contemporane.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor