Euronews: Guvernul arogant PSD a facut o greseala enorma

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 21:02
17006 citiri
Euronews: Guvernul arogant PSD a facut o greseala enorma
Foto: Ziare.com

Romania a facut o "greseala enorma" prin aprobarea "celui mai mare pas inapoi in reformele anticoruptie de la aderarea la UE, in urma cu un deceniu", scrie Euronews.

Postul de televiziune paneuropean descrie Guvernul PSD drept "arogant si incurajat" de intoarcerea la putere in decembrie si compara situatia din Romania cu cea din Polonia.

Euronews il citeaza pe analistul politic Radu Magdin, potrivit caruia a fost o greseala enorma ca PSD sa impuna in graba ordonanta de urgenta, fara dezbateri si vot in Parlament.

"Cred ca (PSD - n.red.) se simte incurajat, cred ca se simte arogant. Simt ca acesta este momentul sa actioneze si sa preia responsabilitatea. Nu sunt convins ca erau pregatiti pentru o dezbatere politica si cred ca a fost o greseala", a spus el.

Indrazneala Romaniei, la egalitate cu cea a Poloniei

Ordonanta de urgenta va insemna dezincriminarea abuzului de putere, daca provoaca prejudicii sub 200.000 de lei, in conditiile in care mai multi lideri politici sunt anchetati sau judecati pentru abuzuri de putere. Printre acestia se numara presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Euronews noteaza ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si DNA - creditata cu lupta de success impotriva coruptiei in ultimii ani - si Comisia Europeana se numara printre cei care condamna decretul.

"DNA are multe cazuri bazate pe abuzuri administrative (abuzuri de putere - n.red.) ", a spus Magdin. "Bineinteles ca acest lucru va afecta activitatea lor", a adaugat el.

"Este foarte simplu sa strigi coruptie in piata publica. Dar, tehnic, (abuzul de putere - n.r.) nu este luare de mita. Multi politicieni sunt afectati astfel, iar acest lucru provoaca proteste in randul clasei politice. Nu numai in PSD, ci si in randul liberalilor", a subliniat expertul.

"In ceea ce priveste indrazneala politica, eu cred ca Guvernul actioneaza ca cel polonez, 'esti la putere, ai o majoritate, iar acesta este momentul nostru si putem face ce vrem'", a explicat el.

"Este foarte greu sa aperi acest lucru, dar cred ca oamenii ar fi mult mai relaxati, daca am fi avut o dezbatere adecvata", a precizat Magdin.

Ce se va intampla acum?

In conditiile in care ordonanta a fost adoptata in pofida zecilor de mii de oameni care au protestat la Bucuresti in ultimele saptamani, apare intrebarea cine va ceda, Guvernul sau manifestantii?

"Nu cred ca PSD va clipi", a subliniat Magdin. "Nu cred ca protestatarii vor clipi. Dar nu cred ca vom vedea ocuparea Parlamentului sau ceva de acest fel, pentru ca Guvernul ar putea intoarce acest lucru in favoarea sa", a explicat expertul.

"Cred ca va fi un echilibru delicat in urmatoarele cateva zile si saptamani intre cine se va satura mai intai si de ce. Timpul este de partea PSD, pentru ca, in acelasi timp, voteaza bugetul, iar acest lucru are beneficii economice pentru populatie. Vom vedea o improscare cu bani. Vor incerca sa isi compenseze imaginea si sa spuna 'sa discutam despre lucruri serioase pentru tara si pentru economie si ar trebui sa nu mai discutam despre ceva ce este fait accompli'", a subliniat Magdin.

"Problema este ca oamenii din strada si presedintele nu sunt de acord si vor continua protestele pana cand va ceda Guvernul", anticipeaza el.

Perspectiva pe termen lung

Magdin considera ca, desi PSD are o majoritate puternica si ar putea sa obtina aceasta victorie, va avea consecinte pe termen mai lung.

"Este un cost pentru urmatorii patru ani", a adaugat el. "Pentru ca schimba tema in societate, deci este din nou vorba despre partidele de dreapta care apara statul de drept si PSD care nu o face, in termeni simpli. Pe de alta parte, va afecta si relatiile externe. Fie ca le place, fie ca nu, vor trebui, cel putin in urmatoarele cateva luni, sa raspunda la intrebari in reuniuni si sa fie in defensiva", a avertizat expertul.

"Dar cred ca, daca PSD este atat de incapatanat si de puternic, cu majoritatea sa parlamentara, este pregatit pentru toate consecintele, inclusiv asupra imaginii sale in strainatate", a conchis el.

Euronews precizeaza ca a cerut Guvernului roman un punct de vedere, dar nu a primit nicio reactie pana la momentul publicarii articolului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ordonante Justitie, #ordonante cod penal , #justitie