Exclusiv: Cati bani a luat, de fapt, sotul sefei CSM de la Tel Drum

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 07:14
65658 citiri
Exclusiv: Cati bani a luat, de fapt, sotul sefei CSM de la Tel Drum
Fotomontaj Ziare.com

Rise Project dezvaluia in urma cu doua saptamani ca printre documentele din "valiza" Teleormanleaks exista si o plata de 15.200 de lei facuta de Tel Drum in 2015, sub semnatura directorului executiv Petre Pitis, catre avocatul Gil Vasile, sotul sefei CSM, Simona Marcu, judecator la ICCJ in acel moment.

Ulterior, dl Vasile facea presei o declaratie sumara, din care rezulta insa ca a fost vorba despre o relatie mai indelungata cu Tel Drum si mai multe plati: "Societatea Tel Drum a reprezentat un client ca oricare altul dintre sutele de clienti cu care am colaborat pe parcursul activitatii profesionale. Colaborarea a fost publica, iar raporturile financiare cu aceasta societate au fost declarate integral in raportarile fiscale periodice".

Un alt aspect contrariant asupra caruia Ziare.com a atras atentia este venitul foarte mare al avocatului Gil Vasile, asa cum apare el in declaratiile de avere ale Simonei Marcu, avand in vedere ca nu detine o mare firma, ci doar un cabinet individual de avocatura ale carui venituri sunt in mod natural plafonate la capacitatea de a munci a unui singur avocat.

Dupa numai 5 ani de activitate a cabinetului, in 2008, dl Gil Vasile ajungea la un venit net anual de 425.855 lei, iar in 2014 atingea un varf de 601.685 de lei. In 2017, venitul net al dlui Gil Vasile a fost de 535.711 lei.

Detalii aici: Sotul sefei CSM - Tel Drum, bani publici si venituri de poveste. Conexiuni periculoase

Clientela unui avocat si onorariile facturate de acesta nu reprezinta, in mod normal, un subiect de interes public. Dar dl Gil Vasile nu este numai un avocat cu cabinet individual in Bucuresti, ci este si sotul presedintelui CSM, care pana anul trecut a fost judecator la ICCJ. Aceasta dubla calitate a dnei Simona Marcu face, in opinia noastra, de maxim interes public relatiile dintre sotul acesteia, dl Gil Vasile, si firma despre care exista indicii clare ca este controlata de Liviu Dragnea.

Asadar, consideram de maxim interes public atat perioada in care dl Gil Vasile a incasat bani de la Tel Drum, cat si cati bani au ajuns de la Tel Drum in conturile dlui Gil Vasile.

Ziare.com a reusit sa obtina informatia, detinem copii ale documentelor care ii certifica veridicitatea, insa pentru protejarea sursei lor am decis sa nu le publicam facsimil.

Potrivit acestora, cabinetul individual de avocatura Gil Vasile a incasat bani de la Tel Drum in toata perioada 2011 - 2017, cu exceptia anului 2014.

Suma totala incasata de Gil Vasile de la Tel Drum in aceasta perioada este 528.711 lei cu TVA, respectiv 430.567 de lei fara TVA.

Sume fara TVA incasate anual:

2011 - 102.770 lei

2012 - 62.280 lei

2013 - 106.368 lei

2015 - 41.775 lei

2016 - 66.754 lei

2017 - 50.240 lei

Ziare.com a incercat in mod repetat sa obtina un punct de vedere din partea dlui Gil Vasile in privinta acestor sume, atat telefonic, cat si prin e-mail, insa nu am primit niciun raspuns. Dl Gil Vasile nu a infirmat sumele si nici durata relatiei contractuale.

Nu este insa singura intrebare pe care i-am adresat-o dlui avocat, pentru ca ar fi fost interesant de stiut cum a ajuns o firma din Teleorman sa angajeze un avocat din Bucuresti, cu un cabinet individual si fara vreun renume deosebit in breasla.

Ar fi fost interesant de aflat si ce servicii avocatiale a prestat dl Gil Vasile in schimbul sumelor incasate.

Contactata de Ziare.com prin intermediul purtatorului de cuvant al CSM, dna Simona Marcu a transmis doar ca nu comenteaza afacerile sotului domniei sale, insa, la randul domniei sale, nu a infirmat informatiile.

Fara a afirma ca ar exista vreo legatura cu banii luati de Gil Vasile de la Tel Drum, este un fapt ca, de cand este in CSM, dna Marcu a avut o atitudine favorabila actualei Puteri, chiar lui Liviu Dragnea personal.

In 2017, dna Marcu a cerut anchetarea procurorului general, Augustin Lazar, pentru felul in care a comunicat in scandalul OUG 13. Dna Marcu a boicotat adoptarea raportului de audit care ar fi dus la demiterea conducerii Inspectiei Judicare preferata de dl Toader, dar nu s-a opus ordonantei de urgenta prin care dnii Netejoru si Stan au fost repusi in functie.

Dna Marcu considera ca modificarile la Legile Justitiei, demolate de Comisia de la Venetia, sunt benefice.

De cand este presedinte CSM, acest for a respins pe banda rulanta cererile de aparare a reputatiei magistratilor, una dintre ele chiar in privinta dlui Dragnea. CSM, condus de dna Marcu, a apreciat ca Liviu Dragnea nu a afectat independenta Justitiei cand i-a amenintat pe procurorii DIICOT sa nu le treaca prin cap sa dea curs sesizarii impotriva Vioricai Dancila pentru ca "vor plati din greu".

CSM condus de dna Marcu a apreciat ca ministrul Toader nu a facut nimic grav cand a spus ca procurorii nu au dreptul sa ancheteze dosarul Belina, desi pana si CCR le-a recunoscut acest drept.

Dupa publicarea raportului MCV, CSM a emis un comunicat critic la adresa documentului, care insa nu a fost votat de plen, ci asumat in urma unei sumare comunicari pe e-mail de o majoritate de 9 membri, intre care Simona Marcu, in timp ce 7 s-au opus. Atat procurorul general, cat si presedintele ICCJ, membri de drept ai CSM, nu au fost consultati in privinta comunicatului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#presedinta CSM Dragnea Tel Drum , #justitie