Expertii CE, misiune in Romania - vor sa vada cum se aplica deciziile instantelor

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 22:48
1763 citiri
Expertii CE, misiune in Romania - vor sa vada cum se aplica deciziile instantelor

Expertii Comisiei Europene (CE) aflati in misiune de evaluare la Bucuresti s-au aratat interesati in cadrul intalnirilor cu sefii institutiilor din sistemul judiciar de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

Expertii CE au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Oficialii europeni au discutat in prima partea a zilei de miercuri cu conducerea ANI si cea a DNA despre progresele inregistrate de la ultimul Raport MCV.

Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plangeri, practica instantelor si punerea in executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese in achizitiile publice - controlul ex ante.

Expertii europeni s-au aratat interesati de punerea in executare a deciziilor instantelor definitive in cazurile de incompatibilitate - Mircea Diaconu -, dar si ale altor demnitari, precum si de eventuale modificari legislative privind alesii locali.

La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind coruptia in mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative in acest sens si stadiul actual in cazul dosarelor de urmarire penala, practica instantelor si identificarea bunurilor provenite din infractiuni si confiscare.

Delegatia CE se intalneste miercuri si cu reprezentantii Inspectiei judiciare, urmand a fi abordate subiecte ca integritatea si independenta sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei, precum si cu conducerea Parchetului General pentru discutarea Codului penal si Codului de procedura penala (probleme legislative), continuarea unificarii jurisprudentei si caracterul disuasiv al pedepselor aplicate in cazurile de coruptie in toate instantele de pe teritoriul Romaniei, progrese in urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie si de conflicte de interese, rolul parchetelor in Strategia Nationala Anticoruptie.

Delegatia CE mai are programate o serie de intalniri la Ministerul Justitiei, pe de o parte cu privire la Strategia Nationala Anticoruptie si urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie, cu implicarea Ministerul Public si Inspectoratului General al Politiei Romane, iar pe de alta parte, privind indisponibilizarea bunurilor provenite din infractiuni, confiscare/ confiscare extinsa, cu implicarea si a MP, DNA, DIICOT si ANAF.

In prima zi a misiunii de evaluare, marti, oficialii CE s-au intalnit cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu sefii CSM, membri ai Parlamentului si cu judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei.

La intrevederea de la MJ au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie.

Expertii au discutat cu membrii CSM despre obiectivele noii conduceri a Consiliului, independenta justitiei - amenintari, masuri viitoare, reforma Constitutiei, relatia cu mass-media, probleme privind volumul de dosare, reorganizarea instantelor, integritatea sistemului judiciar.

Temele abordate cu reprezentantii puterii legislative au fost respectarea de catre Parlament a independentei sistemului judiciar, asigurarea ca nu exista exceptii de la aplicarea legilor privind incompatibilitatile, conflictele de interese si averile nejustificate si ca legile privind coruptia se aplica in mod egal tuturor cetatenilor - hotarari cu privire la cererile privind perchezitia, retinerea si arestarea parlamentarilor, precum si ca prin introducerea noului statut al parlamentarilor se mareste la maximum numarul de hotarari judecatoresti definitive care sunt executate automat. De asemenea, s-a discutat si despre reforma Constitutiei.

Membrii CCR si oficialii europeni au discutat despre reforma Constitutiei, Codul penal - probleme ridicate la Curte si calitatea si stabilitatea cadrului legislativ.

In cea de-a treia zi, delegatia CE are programate intrevederi cu reprezentantii ICCJ, privind noile coduri - probleme legislative, implementarea reformei si masuri viitoare-, practica judiciara si continuarea eforturilor cu privire la unificarea jurisprudentei, sporirea consistentei si efectului disuasiv al pedepselor aplicate in cazurile de coruptie in toate instantele de pe teritoriul Romaniei, practica instantelor in deciziile privind incompatibilitatea si la parchetele atasate instantelor din Bucuresti.

Prezenta misiune de evaluare este prima derulata dupa publicarea Raportului Comisiei Europene din luna ianuarie si contribuie la pregatirea Raportului MCV ce va fi dat publicitatii la finele anului 2014/ inceputul anului 2015.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5