Festival dedicat familiilor, disputat în instanță cu acuzații de concurență neloială. Ce profit poate aduce un astfel de eveniment

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 22:30
2278 citiri
Festival dedicat familiilor, disputat în instanță cu acuzații de concurență neloială. Ce profit poate aduce un astfel de eveniment
Un festival dedicat familiei a ajuns să fie disputat în instanță FOTO familyfunfest.com

O firmă de organizare de evenimente a dat în judecată o firmă concurentă, acuzând-o că i-a furat ideea de organizare a unui festival dedicat familiei. Procesul scoate la iveală că un astfel de eveniment poate aduce un profit de peste 120.000 de lei.

Printr-un proces deschis la Tribunalul București, Event Shopping City, o firmă organizatoare de evenimente a dat în judecată Fabrica de Evenimente Festivus, reclamând faptul că firma pârâtă folosește fără drept marca „Family Fun Fest”.

În proces, Event Shopping City a arătat că în anul 2018 a început să lucreze la un nou proiect ce se adresează în mod special familiilor. Astfel s-a născut ideea de a organiza un mare festival pentru familie, denumit „Family Fun Fest”, care urma să aibă loc anual în perioada verii.

Societatea a mai arătat că „după analiza pieței relevante și având în vedere specificul festivalului, a apreciat că ar fi oportun ca evenimentul să se desfășoare în parcul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, la sfârșitul lunii iulie”.

Pentru protejatea conceptului de festival a înregistrat la OSIM marca „Family Fun Fest” și a achiziționat domeniul de internet www.familyfunfest.ro. În același timp, firma a luat legătura cu o serie de persoane și de instituții pentru a demara realizarea proiectului.

Potrivit reclamantei, „directorul Palatelor Brâncovenești s-a arătat interesat de propunere, afirmând că instituția sa ar putea să sprijine financiar în organizarea festivalului cu o sumă de aproximativ 250.000 Euro”.

Ajungând-se, însă, la concluzia că festivalul nu mai poate fi organizat în 2018, evenimentul a fost amânat pentru anul 2019.

Reclamanta a arătat că la începutul lunii mai 2019, a aflat de pe rețelele de socializare că în incinta Palatelor Brâncovenești, urmează să fie organizat, în luna iulie 2019, festivalul pentru familii, organizat de o firmă concurentă.

„Atât din prezentarea de pe pagina de Facebook a evenimentului (Family is fun), cât și de pe site-ul oficial al acestuia www.familyfun.ro a observat că societatea organizatoare a preluat ca atare atât conceptul reclamantei de festival, inclusiv detaliile de conținut ale acestuia, cât și denumirea, care, așa cum a arătat, este începând cu iunie 2018 o marcă înregistrată a societății reclamante”, a arătat firma de organizare de evenimente în procesul prin care a cerut protejarea mărcii. Totodată, reclamanta a mai arătat că a aflat de la OSIM că a fost depusă o cerere de înregistrare a mărcii „Family is Fun Festival”

Prin aceeași cerere de chemare în judecată, societatea reclamantă a evaluat brandul la 30.000 de euro, arătând că dacă ar fi organizat festivalul ar fi obținut un profit de peste 120.000 de lei.

Apărarea firmei date în judecată

În proces, reprezentanții Fabrica de Evenimente Festivus s-a apărat arătând că „având în vedere dorința asociaților pârâtei, s-a gândit la un moment dat sa organizeze un festival, urmare cărora a decis ca trebuie sa fie un Festival adresat familiilor cu copii in principal, un loc unde acestea să vină și să petreacă timp liber, să desfășoare activități recreative și educative”.

„Deoarece este o modă în sensul alegerii unor nume în limba engleză, s-a gândit la «Festivalul vesel al familiei», «Festivalul Distracției în Familie», denumirea în engleză fiind una singură și generală, și anume «Family Fun Fest».

Niciodată, nu s-a gândit cineva că ar putea exista o marcă cu acest nume, fiind vorba despre un nume comun, generic, care definește o activitate în general, echivalent cu o marcă de genul «Autoturism»”, au mai arătat reprezentanții firmei date în judecată.

Fabrica de Evenimente Festivus s-a mai apărat subliniind că „din punct de vedere al valorii intrinseci a mărcii reclamantei, aceasta nu există, pârâta nu a folosit niciodată marca reclamantei”.

„Mai mult, pârâta a adus notorietate pe piața a conceptului de festival distractiv pentru familie, atât prin publicitatea televizată, prin materialele promoționale, cat si prin desfășurarea festivalului, toate sub logo-ul «Family is Fun Fest».

Faptul ca reclamanta își aroga niște liste care aparțin altor competitori pe piața, nu da acesteia nici o credibilitate, nici o pertinenta, nici o notorietate”, se mai arată în întâmpinarea depusă în proces.

Ce a decis instanța

Tribunalul București a respins cererea de chemare în judecată a firmei reclamante arătând că „conceptul asumat de către pârâtă este unul generic și nu este utilizat pentru prima dată în România, desfășurându-se multe alte festivaluri cu tematică de familie și purtând denumiri asemănătoare, în diverse locații din țară”.

„Reclamanta susține că se aduce atingere funcțiilor mărcii sale, prin uzitarea fără drept a mărcii asupra unui produs identic de către pârâtă și că în acest context, marca devine inutilizabilă și suferă o depreciere economică semnificativă.

Tribunalul va înlătura această susținere, constatând că utilizarea de către pârâtă a semnului,, Family is Fun Festival" în cadrul festivalului desfășurat în Parcul Mogoșoaia nu este de natură să conducă la concluzia că s-ar putea înșela consumatorul cu privire la originea produsului/serviciului în cauză.

Deopotrivă, apărarea reclamantei cum că marca sa ar suferi o depreciere economică bazată pe faptul că folosirea de către pârâtă a semnului ar crea confuzii in mintea consumatorului, nu se justifică având în vedere că valoarea intrinseca a mărcii, capitalul comercial al acesteia, este dat de totalitatea măsurabila a valorii acesteia si este validat prin evaluarea eficacității componentelor mărcii. În situația reclamantei, nu se poate vorbi de nicio notorietate a niciunui produs al său”, a mai arătat Tribunalul București în sentința de respingere a cererii de chemare în judecată, care a fost contestată cu apel, la Curtea de Apel București.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Trei nume importante, Stan Wawrinka, Denis Shapovalov şi Lorenzo Sonego, au părăsit turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro, după ce au pierdut...
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
#festival, #familie, #Bucuresti, #proces , #justitie