Ziare.com

Forumul Judecatorilor cere Guvernului sa nu adopte ordonanta lui Toader: Ar contraveni legii si Constitutiei

Miercuri, 29 August 2018, ora 15:30

   

Forumul Judecatorilor cere Guvernului sa nu adopte ordonanta lui Toader: Ar contraveni legii si Constitutiei
Forumul Judecatorilor din Romania contesta adoptarea unei ordonante de urgenta pentru asigurarea interimatului lui Lucian Netejoru la sefia Inspectiei Judiciare (IJ), subliniind ca in acest mod CSM este exclus din procedul decizional de delegare in functii de conducere.

"Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita Guvernului Romaniei sa nu dea curs unei potentiale initiative de adoptare a unei ordonante de urgenta cu privire la prelungirea de drept, prin efectul legii, a mandatului inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, sub forma interimatului pana la organizarea unui nou concurs, la o data incerta.

Desi nu exista oficial in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta, cu respectarea principiului transparentei decizionale, in spatiul public a aparut un draft al unui astfel de proiect, a carui veridicitate nu a fost infirmata de surse oficiale", se arata intr-un comunicat remis miercuri de Forumul Judecatorilor.

Forumul Judecatorilor apreciaza ca, in ciuda argumentelor invocate in favoarea adoptarii ordonantei de urgenta, in cazul mandatului lui Lucian Netejoru, care expira la data de 1 septembrie, poate fi aplicata Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care reglementeaza institutia juridica a delegarii intr-o functie de conducere de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Citeste mai multe despre:Ordonanta de urgenta pentru ca Toader sa-l tina in functie pe actualul sef al Inspectiei Judiciare.

"In acest sens, un membru CSM, doamna judecator Andrea Chis, a solicitat printr-o scrisoare deschisa, din data de 28 august 2018, initierea de catre CSM a procedurii de delegare in functiile de conducere ce urmeaza a se vacanta la data de 1 septembrie 2018 in cadrul Inspectiei Judiciare", se arata in comunicatul citat.

Forumul Judecatorilor reaminteste ca, potrivit Constitutiei, "'Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei', ceea ce presupune exercitarea puterii de a aprecia nu numai cu privire la numirea Inspectorului-sef si a inspectorului-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, in conditiile art. 67 din Legea nr. 317/2004, ci si cu privire la delegarea intr-o astfel de functie de conducere".

Judecatorii mai invoca si "principiul simetriei juridice, potrivit caruia competenta de a dispune masuri provizorii (delegarea unui inspector judiciar pentru asigurarea interimatului) revine aceleiasi autoritati publice care are atributia de a dispune numirea definitiva intr-o atare functie de conducere, deci Plenului Consiliului Superior al Magistraturii".

"O interventie legislativa printr-o Ordonanta de urgenta a Guvernului poate avea ca efect nu acoperirea unei pretinse 'lacune legislative', cum se arata in nota de fundamentare, ci amputarea unei atributii a Consiliului Superior al Magistraturii, in virtutea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, ceea ce ar putea contraveni literei si spiritului legii, dar si Constitutiei Romaniei, deoarece ar introduce in circuitul juridic posibilitatea exercitarii unei functii de conducere pe o perioada nedeterminata, prin prelungire automata, ca efect nediferentiat al legii, a unui mandat expirat, fara nicio posibilitate de exercitare de catre CSM a marjei de apreciere care este de esenta rolului sau constitutional", se subliniaza in comunicatul citat.

La final, se arata, printre altele, ca daca ordonanta de urgenta va fi totusi adoptata, "Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania va exercita toate mijloacele legale pentru a aduce in fagasul constitutional rolul Consiliului Superior al Magistraturii si pentru a proteja statutul judecatorilor si procurorilor, avand in vedere ca inspectorul-sef are atributii concrete in procedura disciplinara, confirmand sau infirmand rezolutiile inspectorilor judiciari".

Citeste aici comunicatul integral al Forumului Judecatorilor:


C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8781 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant

Pentru mafiotii PSD nu exista lege si constitutie !
Exista numai interesul personal !
Si daca interesul personal se poticneste in lege si constituie nu este nici o pronblema !
De aceea exista Ciordache, Serban Niciolae, Nipulicea, KKR al PSD, avoc.acatul poporului, Dorel Tudorel Sluga Model s.a.m.d. !

 

jos ciuma rosie

Netejoru este alesul lui Tudorel sluga model a infractorului sef al PSD:
Netejoru B. Lucian este foarte ecologic....
Educatie
Universitatea Ecologic─â din Bucuresti, Facultatea de drept, 1994
Trebuie sa fie o somitate in meterie de drept....(;-)))

 

Neimportant

Acest individ fara coloana vertebrala,sluga a PSD-ALDE, venit " di pi sentrul Iesilor " care la ordin destabilizeaza sistemul judiciar din Romania ar trebui sa plece " unde si-a dus mutu iapa " si sa nu mai auzim de el.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor