Forumul Judecatorilor face apel la CSM, Parlament si Guvern pentru respectarea obligatiilor asumate de Romania in cadrul UE

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 11:14
3335 citiri
Forumul Judecatorilor face apel la CSM, Parlament si Guvern pentru respectarea obligatiilor asumate de Romania in cadrul UE
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) face apel catre CSM, Parlament si Guvern sa respecte imediat obligatiile asumate de Romania in cadrul UE si al Consiliului Europei, respectiv avizele Comisiei de la Venetia, raportul ad-hoc privind reformele Justitiei din Romania adoptat de GRECO, dar si ultimul raport MCV.

"Orice intarziere in conformare este de natura a produce prejudicii iremediabile si a periclita viitorul Romaniei in cadrul structurilor europene", atrage atentia asociatia.

Vezi si:

Intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com, FJR aminteste de raportul MCV prezentat in 13 noiembrie de prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, extrem de dur la adresa Romaniei, dar si de reactia Consiliului Superior al Magistraturii privind raportul.

Vezi si CSM acuza erori grave in raportul MCV. Cum s-a adoptat pozitia oficiala in Consiliu e cel putin bizar

"In ceea ce priveste reactia Consiliului Superior al Magistraturii la duritatea fara precedent a concluziilor acestui raport, printr-un comunicat emis la 14.11.2018, acesta apreciaza ca 'in cadrul procedurilor privind adoptarea legilor justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avut o atitudine pozitiva, formuland numeroase propuneri menite sa imbunatateasca reglementarile legale in domeniu, multe dintre acestea fiind, de altfel, insusite in procesul legislativ'.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania reaminteste opiniei publice ca, independent de declaratiile asumate la nivel strict individual de catre membri ai CSM, prin Hotararea Plenului nr. 974 din 28.09.2017, acesta a statuat institutional ca 'proiectul (de modificare a legilor justitiei) se inscrie intr-o tendinta de evident regres si ca viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativa a acestuia'.

Atitudinea pretins 'pozitiva' a CSM fata de aceste proiecte de legi este contrazisa de insusi penultimul paragraf al anexei acestei hotarari, care invedereaza ca, 'in ansamblu, viciile de neconstitutionalitate semnalate si disfunctionalitatile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera in organizarea si functionarea sistemului judiciar nu permit o solutie de avizare favorabila, cu observatii'", se arata in document.

De asemenea, FJR aminteste si de raportul privind Romania adoptat de Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO), la reuniunea plenara, de la Strasbourg, din 19-23 martie 2018.

In raport era criticata infiintarea sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor: "sectia pare ca o anomalie in actuala structura institutionala, in special din cauza (i) faptului ca nu au existat date sau evaluari specifice care sa demonstreze existenta unor probleme structurale in justitie care sa justifice o astfel de initiativa; (ii) din cauza modului in care este desemnata conducerea si a (iii) faptului ca aceasta sectie nu ar avea la dispozitie anchetatori si instrumente de investigatie adecvate, spre deosebire de alte organe de urmarire penala specializate".

Citeste aici integral comunicatul FJR:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#FJR apel CSM Parlament Guvern , #justitie