Asociatia profesionala Forumul Judecatorilor din Romania i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa trimita Parlamentului spre reexaminare legile adoptate luni de Senat privind modificarea legilor justitiei, precum si sa sesizeze Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia in acest caz.
"Se impune ca legile transmise la promulgare sa fie reanalizate de Parlament sub aspectul oportunitatii acestora, intrucat, pe de o parte, interesul public general nu justifica multe dintre reglementari, iar, pe de alta parte, este pusa in discutie respectarea angajamentelor asumate de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Curtea Constitutionala nu are competenta de a analiza caracterul just sau injust/potrivit sau nepotrivit al interventiei legislative, intrucat acest aspect tine de oportunitatea masurii, aceasta intrand in marja de apreciere exclusiva a Parlamentului.
Insa, Parlamentul, in calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului roman si de unica autoritate legiuitoare a tarii, atunci cand adopta masurile pe care le considera necesare, trebuie sa porneasca de la o evaluare preliminara reala, obiectiva si completa, iar alegerea masurilor sa corespunda unui interes general al societatii.
De asemenea, pentru o parte dintre reglementari, subzista numeroase aspecte de neconstitutionalitate, invederate de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania prin Memoriul pe care vi l-a trimis la 27 decembrie 2017, motiv pentru care sunteti in masura sa sesizati Curtea Constitutionala", se arata in scrisoarea adresata de Forumul Judecatorilor presedintelui Klaus Iohannis.
De asemenea, judecatorii i-au reamintit lui Iohannis ca, desi a refuzat intial sa o faca, poate cere oricand sprijinul tehnic al Comisiei de la Venetia, care "ar aduce claritate in ce priveste compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept".
Reactia vine dupa ce Senatul a adoptat, luni seara, cele trei legi ale Justitiei - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
V.D.
Daca veti aplica legile n-aveti de ce sa va temeti. Vezi tot