Forumul Judecatorilor: Puterile executiva si legislativa sa tina cont de Avizul Comisiei de la Venetia, pentru a evita distrugerea magistraturii

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 19:45
4734 citiri
Forumul Judecatorilor: Puterile executiva si legislativa sa tina cont de Avizul Comisiei de la Venetia, pentru a evita distrugerea magistraturii

Multe dintre modificarile aduse Legilor justitiei sunt extreme de nocive pentru magistratura, arata Forumul Judecatorilor din Romania, care cere amanrea sau chiar suspendarea aplicarii acestora, pana la data revizuirii lor totale, ori, dupa caz, abrogarea acelor prevederi care sunt in vigoare. In caz contrar, exista riscul ca magistratura sa fie distrusa.

In principiu, puterea legislativa si puterea executiva trebuie sa tina seama imediat de Avizul emis la 13 iulie 2018 de Comisia de la Venetia pentru a se evita distrugerea magistraturii, se arata intr-un document al FJR.

"Avizul Comisiei de la Venetia, care are caracter definitiv, este lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania, in foarte multe aspecte referitoare la modificarile aduse legilor justitiei, si nu poate fi nesocotit la nesfarsit, evolutiile publice recente punand in grav pericol independenta justitiei si parcursul Statului roman in cadrul Uniunii Europene si al Consiliului Europei, asa cum au constatat anterior si Comisia Europeana si GRECO.

Executarea obligatiilor internationale care rezulta dintr-un tratat in vigoare pentru un anumit stat revine tuturor autoritatilor statale", argumenteaza institutia.

Care sunt modificarile denuntate ca fiind periculoase pentru justitie

- Conform Avizului Comisiei de la Venetia din 13 iulie 2018, puterea legislativa si puterea executiva au obligatia de a regandi imediat sistemul de numire/revocare a procurorilor in functii de conducere la nivel inalt, in vederea asigurarii conditiilor pentru un proces de numire/revocare neutru si obiectiv, prin mentinerea rolului unor autoritati, cum sunt Presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in masura sa contrabalanseze influenta Ministrului Justitiei.

- Este necesar ca puterea legislativa si puterea executiva sa anuleze infiintarea unei structuri de parchet separate pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori si sa renunte la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii.

- Prin lege organica se modifica rolul si atributiile stabilite de Constitutie pentru Consiliul Superior al Magistraturii ca organism colegial, desi rearanjarea rolurilor si atributiilor intre Plenul CSM si Sectiile CSM conduce la afectarea rolului constitutional al CSM si la depasirea atributiilor constitutionale specifice Sectiilor, contrar art. 125 alin. (2), art. 133 alin. (1), precum si art. 134 alin. (2) si (4) din Constitutie. Daca s-ar accepta posibilitatea ca atributiile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, deci ale Consiliului Superior al Magistraturii ca organ colectiv si reprezentativ, sa fie distribuite celor doua sectii ale Consiliului Superior al Magistraturii, ar insemna ca vor functiona de facto doua structuri de tip Consiliul Superior al Magistraturii - una pentru judecatori si una pentru procurori.

- Introducerea completurilor de doi judecatori pentru judecarea contestatiilor impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii de drepturi si libertati si judecatorii de camera preliminara de la curtile de apel si Curtea Militara de Apel si de trei judecatori (in loc de doi judecatori) pentru solutionarea apelurilor are un impact direct asupra bunei functionari a instantelor si a gradului de incarcare a acestora si presupune o reducere importanta a timpului alocat judecatorilor pentru motivarea hotararilor, in conditiile in care numarul de judecatori de la aceste instante ramane acelasi, ceea ce indirect afecteaza solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil. In plus, in lipsa unui studiu de impact privind efectul unei astfel de prevederi asupra resurselor umane ale instantelor si asupra solutionarii cauzelor intr-un termen rezonabil si mai ales asupra gradului de incarcare al instantelor, solutia legislativa induce un risc de blocaj la care sunt supuse instantele judecatoresti. Este necesara abrogarea imediata a acestor dispozitii.

- Reorganizarea Inspectiei Judiciare va intari nejustificat atributiile inspectorului-sef, care va numi, dintre inspectorii judiciari, pe cei care vor ocupa functiile de conducere (in urma unei simple evaluari a proiectelor de management specifice fiecarui post de conducere), controland practic selectia inspectorilor judiciari, conducand si controland activitatea de inspectie si pe cea de cercetare disciplinara, va fi ordonator principal de credite si singurul titular al actiunii disciplinare.

- Prin urmare, corpul magistratilor va fi redus (pe termen scurt, in proportie de cel putin 25%, daca nu se vor gasi masuri pentru a contracara efectele pensionarilor timpurii), va fi deprofesionalizat, prin renuntarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat prin cresterea volumului de activitate, va putea fi supravegheat prin seful Inspectiei Judiciare si prin Sectia speciala pentru cercetarea infractiunilor din justitie din cadrul PICCJ, magistratii procurori isi vor pierde de facto independenta, controlul asupra acestora fiind realizat implicit de Ministrul Justitiei, factor politic, care le va putea da indrumari cu privire la prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii.

Acesta modificari, arata Forumul Judecatorilor, sunt "extrem de nocive pentru magistratura, fiind necesar sa fie amanata sau suspendata aplicarea dispozitiilor in cauza, criticate dur de Comisia de la Venetia sau GRECO, pana la data revizuirii lor totale, ori, dupa caz, abrogarea acelor prevederi care sunt in vigoare".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Forumul Judecatorior legi justitie Comisia de , #justitie