Forumul Judecatorilor: Raportul MCV obliga Parlamentul sa renunte la Legile Justitiei, iar o decizie CCR obliga statul sa respecte recomandarea

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 16:55
6396 citiri
Forumul Judecatorilor: Raportul MCV obliga Parlamentul sa renunte la Legile Justitiei, iar o decizie CCR obliga statul sa respecte recomandarea
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania afirma ca raportul CE in cadrul MCV, dat publicitatii miercuri, este unul extrem de critic si obliga Parlamentul sa abandoneze modificarea Legilor Justitiei, avizata negativ de CSM, pentru ca Ministerul Justitiei sa poata relua procesul de la zero, in mod transparent si prin cooperare loiala cu magistratii.

Intr-un comunicat postat pe site-ulRevista Forumul Judecatorilor se subliniaza inca de la inceput faptul ca, potrivit raportului, "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar din Romania reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare pentru Uniunea Europeana".

"In esenta, Comisia Europeana a apreciat ca 'un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformei si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin MCV'.

Prin urmare, proiectele succesive de modificare a 'legilor justitiei' promovate prin Ministerul Justitiei si prin Parlament, cu ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii si a pozitiei ferme a corpului magistratilor, trebuie imediat abandonate, ridicand intrebari cu privire la necesitatea reexaminarii de Comisia Europeana a tuturor progreselor inregistrate in legatura cu independenta sistemului judiciar", se arata in comunicatul AFJR.

In context, se reaminteste faptul ca prin Decizia 2/2012, Curtea Constitutionala a apreciat ca "prin faptul ca are calitatea de membru al Uniunii Europene, statului roman ii revine obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru".

"Asadar, respectand Constitutia Romaniei si intocmai recomandarile din Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, dat publicitatii astazi, 15 noiembrie 2017, orice dezbatere parlamentara care ignora punctul de vedere al magistraturii este neavenita.

Acest punct de vedere este exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii si de cateva sute de adunari generale ale instantelor si parchetelor din tara, nemaivorbind de aproximativ 4000 de magistrati care, individual, au solicitat dialog constructiv si respectarea independentei justitiei, printr-un memoriu amintit de raportul Comisiei Europene", este concluzia la care au ajuns judecatorii din aceasta asociatie.

In consecinta, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania apreciaza ca "solutia transparenta si care respecta principiul dialogului interinstitutional si al colaborarii loiale intre autoritatile statului este abandonarea initiativei actuale (profund viciate prin prisma lacunelor, a necorelarilor si a potentialului major de afectare a independentei justitiei) si reluarea procedurii de elaborare a unui proiect solid, in cadrul Ministerului Justitiei, asa cum fusese de la bun inceput asumat".

In plus, asociatia crede ca ministrul Justitiei, potrivit acestui raport MCV, are "obligatia de a initia si dezvolta un dialog concret, efectiv, cu magistratii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, daca doreste imbunatatirea cadrului legislativ", iar schimbarile sa se bazeze pe studii de impact si consultarea prealabila a Comisiei de la Venetia.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Forumul Judecatorilor raport MCV, #Forumul Judecatorilor legile Justitiei , #justitie