Forumul Judecatorilor, scrisoare deschisa catre CSM: Avizati negativ modificarile la Codurile Penale

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 10:50
6147 citiri
Forumul Judecatorilor, scrisoare deschisa catre CSM: Avizati negativ modificarile la Codurile Penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Forumul Judecatorilor precizeaza ca instantele si parchetele, consultate in prealabil de CSM, au respins aproape in unanimitate modificarile esentiale propuse la Codurile Penale, motiv pentru care solicita Consiliului sa tina cont de opinia magistratilor si sa dea aviz negativ proiectelor controversate.

Intr-un comunicat remis Ziare.com de catre Forumul Judecatorilor se precizeaza ca CSM "a apreciat necesara consultarea, in prealabil, a tuturor magistratilor din sistemul judiciar" cu privire la noile proiectele depuse la Camera Deputatilor referitoare la modificarea si completarea codurilor penale, iar din punctele de vedere comunicate rezulta ca "instantele judecatoresti si parchetele au respins cvasiunanim modificarile esentiale continute de aceste proiecte".

In aceste conditii, CSM, care este garantul independentei Justitiei, "are obligatia de a tine seama de aceasta consultare a corpului magistratilor" si de a emite, "in plenul sau, iar nu in sectii" un aviz negativ.

Mai mult, Forumul Judecatorilor subliniaza ca exista "riscul" ca textul trimis spre avizare catre CSM sa fie ulterior modificat radical, adica "sa fie completat cu texte noi, necunoscute astazi, care nu sunt prezentate corpului magistratilor si fata de care nu va exista o consultare reala, nici macar juridica, in conditiile unei imposibilitati obiective de analiza".

"Desi avizul Consiliului Superior al Magistraturii este necesar si obligatoriu din perspectiva existentei sale, in cazul legilor in discutie, el nu poate fi dat in mod legal in aceasta faza a procedurii, cu privire la texte care se vor naste in viitor si care nu ii vor fi prezentate niciodata spre analiza", subliniaza asociatia.

In plus, Forumul Judecatorilor isi exprima "dezacordul si ingrijorarea" in legatura cu modificarile aduse Legilor Justitiei, apreciind continutul acestora ca fiind "o involutie in crearea unui sistem de justitie penala modern si adaptat noilor realitati sociale, precum si o denaturare a scopului procesului penal si a politicii penale a statului".

Mai mult decat atat, asociatia apreciaza ca noua paradigma face trecerea de la "o justitie penala care protejeaza victimele infractiunii la un nou concept care plaseaza inculpatul intr-o pozitie privilegiata".

Forumul Judecatorilor transmite si o scrisoare deschisa plenului CSM, solicitand sa avizeze negativ proiectele privind codurile penale si invocand o lista intreaga de argumente.

Comisia speciala condusa de Florin Iordache (PSD) incepe miercuri, intr-o sedinta programata sa inceapa la ora 12:00, modificarea Codurilor Penale.

Sedinta comisiei poate fi urmarita live:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Forumul Judecatorilor modificari codurile penale , #justitie