Doua asociatii de magistrati ii cer lui Predoiu sa retraga urgent proiectul dedicat desfiintarii SS, care prevede o "impunitate totala"

Marti, 04 Februarie 2020, ora 19:15

   

Doua asociatii de magistrati ii cer lui Predoiu sa retraga urgent proiectul dedicat desfiintarii SS, care prevede o "impunitate totala"
Asociatiile "Forumul Judecatorilor din Romania" si "Initiativa pentru Justitie" resping proiectul pe care Ministerul Justitiei l-a pus, marti, in dezbatere publica si care prevede un soi de superimunitate pentru magistrati. In plus, aceste asociatii cer retragerea din proiect a unor prevederi referitoare la urmarirea penala si trimiterea in judecata.

Proiectul lui Catalin Predoiu prevede ca punerea in miscare a actiunii penale in cazul unui magistrat se face cu autorizarea prealabila a procurorului general. Trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor se incuviinteaza de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Cele doua organizatii profesionale din Justitie apreciaza ca aceasta prevedere consolideaza, contrar Constitutiei, un soi de "impunitate larga" pentru magistrati.

"Astfel de prevederi nu au fost niciodata solicitate de catre magistratii onesti""Am constatat ca, pe langa dispozitiile privind desfiintarea SIIJ si revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii acestei sectii, indelung solicitate de corpul magistratilor romani si de entitatile internationale, proiectul de lege mai contine si o serie de dispozitii, calificate de Ministerul Justitiei, prin comunicatul de presa aferent, drept "garantii procesuale solide pentru protejarea independentei magistratilor fata de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri".Prin aceste dispozitii aflate in stadiul de propunere, se doreste ca punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror sa se faca doar cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor sa se incuviinteze de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Atragem atentia ca astfel de prevederi nu au fost niciodata solicitate de catre magistratii onesti din Romania.

Asemenea filtre in calea tragerii la raspundere penala a magistratilor sunt in mod evident neconstitutionale, pentru ca ar situa magistratii deasupra cetatenilor obisnuiti.

Mai mult, daca astfel de modificari ar intra in vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii si pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii.

Propunerea Ministerului Justitiei este, prin urmare, cu totul inexplicabila. Aratam ca nu a fost sesizata nici Comisia de la Venetia, pentru emiterea unui aviz, absolut necesar intr-un astfel de context", se arata in punctul de vedere al celor doua organizatii.

Mai departe, asociatiile explica si de ce se opun acestei prevederi:

"Incuviintand trimiterile in judecata, ambele sectii ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

Potrivit normei constitutionale, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectueaza exclusiv in cadrul Ministerului Public, de catre procurori ierarhic superiori, iar nu de catre organe administrative din afara Ministerului Public.

Faptul ca in prezent sectiile CSM incuviinteaza luarea fata de magistratii cercetati penal a unor masuri procesuale deosebit de intruzive sub aspectul vietii private (perchezitia, retinerea, arestarea preventiva sau arestul la domiciliu) nu reprezinta un argument valabil, intrucat aceste masuri nu sunt de esenta urmariri penale, spre deosebire de trimiterea in judecata, care este esentiala.

Pe de alta parte, dupa adoptarea, in cursul anilor trecuti, a principiului separarii carierelor in magistratura, aproape fara exceptii, nu se poate sustine sub nicio forma necesitatea implicarii directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atributii extrajudiciare, de tipul sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obisnuita a unui procuror, sub forma incuviintarii trimiterii in judecata a judecatorilor cercetati penal".

Incalcarea independentei procurorului de cazPe de alta parte, asociatiile acuza o incalcare a independentei procurorului de caz si aparitia unui "super-procuror":

"Propunerea de punere in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror numai cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conditiile in care recenta selectie a procurorilor de rang inalt nesocoteste flagrant recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivita, incalcand fara dubii independenta procurorului de caz si creand un "super-procuror", care se va bucura de impunitate totala, cat timp nu va avea cum sa-si incuviinteze cercetarea propriei persoane.

Nu in ultimul rand, incuviintarea trimiterii in judecata efectuata de sectia pentru judecatori a CSM, un organ pur administrativ, cu totul distinct de parchete, poate fi de natura a pune presiune pe completul de judecata investit cu solutionarea ulterioara a acelei cauze penale".

In concluzie, organizatiile citate arata ca "crearea unui corp de magistrati incoruptibili, onesti si profesionisti nu presupune acordarea unor astfel de imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se bucura.

(...) In consecinta, astfel de reglementari, pe care nici macar fosta guvernare, ale carei proiecte in domeniul justitiei au fost profund criticate de Comisia Europeana, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Venetia etc., nu a indraznit sa le propuna, reprezinta un fapt regretabil si nescuzabil, de natura sa creeze prejudicii corpului onest al magistratilor, motiv pentru care emitentul lor trebuie sa isi asume urgent raspunderea si sa procedeze in consecinta la retragerea lor (respectiv a acelor reglementari care nu au legatura cu desfiintarea SIIJ)".

Citeste pe larg ce contine proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ: Anchetarea unui magistrat se face doar cu autorizarea prealabila a procurorului general
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5680 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
FrumoasaTara
rank 5
Jos cu avocatul infractorilor predoiu !!! Jos ciuma galbena din ...
I N J U S T I T I E !!!
Afara cu golanul care-l propune prim procuror pe plagiatorul si pupincuristul dovedit al ciumei rosii licu !!!
Joc cu zdranta care propune ca nimeni sa nu mai poata controla fraudele, excrocheria, coruptia si furturile imitatiilor nereusite de magistrati !!!
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuo pnl, huuuuuuuuuuo ciuma galbena !!!
spartacus
rank 5
Eu cred ca Ana Birchal era cel mai bun Ministru al Justitiei!
Dl Predoiu mai are un antecedent cu ani in urma - cand au modificat codurile penale in 2009, impreuna cu Ponta - care era mare mahar intr-o comisie alcatuita in acest scop! Atunci codurile au fost modificate in scopul indulcirii pedepselor infractorilor!
Nu inteleg in acest moment daca Premierul Orban sustine proiectele ministrului Predoiu???
valll
rank 5
Predoiu isi da arama pe fatza
Arata prin aceste idei bizare ca propunerea d-nei Hosu la DIICOT si alte semne pe care le-a dat Predoiu nu sunt intamplatoare.
Sau Predoiu vrea sa compromita guvernul Orban, sau am supraapreciat eu corectitudinea acestui guvern.
Daca maine guvernul cade, lasa in urma lui aceasta pata urata.
ioanrus
rank 5
da si nu
predoiu a numit si ciume negre ca 'insarcinati'cu diferite atributii importante ceea ce inseamna un NU hotarat.
dar prezenta decizie este un DA mai degraba decat un nu!
uitati-va la 'afacerile si invartelile' din justitie! de obicei oamenii legii care vin tot timpul cu cereri 'asa zis democratice' sunt aparatori ai propriilor interese (simtindu-se cu musca pe caciula) sau ai tizilor lor 'tovarasi in faradelegi'.
de cate ori ati vazut date publicate despre ilegalitati in justitie si daca tineti seama ca astea sunt doar varf de aisberg !
florescujohn
rank 3
Dintre toti ministri Ana a fost cea mai corecta
a dat dovada de principii si s-a dovedit ca doreste sa faca lucrurile corect. Lia Savonea a incercat sa o tamponeze dar a luat ea tamponul in fata.
Predoiu nu stie ce face. Nu poti sari dintr-o extrema in alta.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor