Fost secretar de stat in MAE: PSD a avut reactii absolut inepte la apelul celor 12 ambasade

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 12:50
6300 citiri
Fost secretar de stat in MAE: PSD a avut reactii absolut inepte la apelul celor 12 ambasade
Foto: site Guvern (arhiva)

Guvernul PSD-ALDE a izolat Romania in UE si a compromis presedintia romaneasca a Consiliului Uniunii Europene, doua dintre reactiile PSD la apelul celor 12 ambasade fiind chiar "inepte", afirma Valentin Naumescu, fost secretar de stat in MAE, doctor in stiinte politice si conferentiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

"In acest moment, Guvernul PSD-ALDE, din pacate si majoritatea parlamentara PSD-ALDE-UDMR, se pare ca se afla in faza finala a unei batalii impotriva statului de drept, impotriva independentei justitiei si mai ales in sensul modificarii legislatiei judiciare din Romania pentru favorizarea unor demnitari cu probleme grave in justitie", a explicat Valentin Naumescu intr-un interviu acordat pentru RFI Romania.

In plus, acesta a remarcat "doua reactii absolut inepte", una din partea premierului Dancila si a doua venita de la departamentul de politica externa al PSD (condus de Titus Corlatean, n.red.).

"In primul rand, trebuie sa se stie foarte clar ca un ambasador, in momentul in care iese public cu o anumita pozitie, cu un comunicat, are aprobarea guvernului sau. Este foarte clar ca cele 12 ambasade nu exprima puncte de vedere personale ale ambasadorilor, ci punctele de vedere oficiale ale celor 12 tari.

Pe de alta parte, departamentul de politica externa al PSD pare sa le spuna tarilor occidentale ca nu stiu ce inseamna Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 1961. Si aici lucrurile sunt foarte clare. Diplomatia secreta, din pacate pentru PSD, nu mai este la moda de multa vreme. In acest moment toate marile democratii ale lumii, toate statele care conteaza in politica internationala practica intensiv diplomatia publica si prefera sa se adreseze deschis publicului, opiniei publice, societatilor din tarile respective pentru a-si comunica punctele de vedere, viziunile, valorile.

Nu este vorba de nicio incalcare a Conventiei de la Viena din 1961. Sunt argumente foarte slabe ale guvernului si ale PSD intr-un moment in care intreaga comunitate internationala, lumea occidentala, Statele Unite, Uniunea Europeana, Comisia Europeana sunt cu ochii pe ceea ce se intampla in Romania. Mai clar de atat cred ca nu se poate. Guvernul PSD-ALDE a compromis presedintie romaneasca a Consiliului Uniunii Europene", a subliniat prof. Naumescu.

Cat despre avertismentul lansat miercuri de prim vicepresedintele CE, Frans Timmermans, care a spus ca UE va reactiona in cateva zile daca Guvernul de la Bucuresti nu tine cont de recomandarile partenerilor europeni, Valentin Naumescu a explicat: "Am putea sa traim si aceasta ingrozitoare rusine, ca in timpul presedintiei romanesti a Consiliului Uniunii Europene, Romania, statul roman, guvernul Romaniei sa fie sanctionat cu declansarea Articolului 7 din Tratatul UE, cu o sanctionare pentru incalcarea valorilor fundamentale ale UE".

"Cei care afecteaza interesele si care duc la aceasta teribila pierdere de imagine a Romaniei, pe care o suferim exact intr-un moment in care ar trebui sa stralucim in Europa, vinovat se face in mod explicit Guvernul Romaniei prin aceste demersuri insistente de modificare a legislatiei judiciare. (...)

Cred ca daca ne pierdem credibilitatea in interiorul lumii occidentale, foarte greu va fi recuperata si ne vor trebui multi ani de acum inainte pentru a recupera aceste prejudicii si acest deficit de imagine pe care il provoaca Romaniei in acest moment Guvernul PSD-ALDE si majoritatea parlamentara PSD-ALDE-UDMR", a subliniat prof. Naumescu.

Citeste mai multe despre Timmermans avertizeaza Guvernul Dancila sa nu dea azi ordonantele pe Justitie: Comisia va actiona imediat. Nu e timp de pierdut!.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#apel ambasade ordonanta justitie, #guvern Dancila stat drept , #justitie