Fost vicepremier sarb, acuzat de crime de razboi, a fost achitat

Joi, 31 Martie 2016, ora 14:41
2015 citiri
Fost vicepremier sarb, acuzat de crime de razboi, a fost achitat
Foto: Lemnucs.com

Fostul vicepremier sarb Vojislav Seselj a fost achitat joi de acuzatiile de crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in Croatia si Bosnia, in perioada 1991 - 1993, au decis magistratii Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

"Prin achitarea de toate cele noua capete de acuzare, mandatul de arestare emis de Camera de Apel este anulat (...) Vojislav Seselj este acum un om liber", a declarat presedintele TPI Jean-Claude Antonetti, transmite BBC, citat de News.ro.

Verdictul a fost dat in lipsa, pentru ca Seselj, in varsta de 61 de ani, a primit o permisie de a parasi inchisoarea in 2014, dupa ce a fost diagnosticat cu cancer in faza terminala. El este inca in viata si s-a implicat chiar in politica sarba, luand cuvantul la mai multe mitinguri - o incalcare a ordinelor TPI.

Cu toate acestea, politicianul a refuzat sa se intoarca la Haga, pentru citirea verdictului. Judecatorii au evitat o disputa internationala in legatura cu prezenta sa, permitandu-i in ultimul moment sa lipseasca, din motive de sanatate.

Un sarb acuzat de crime de razboi sfideaza Curtea din Haga: A incendiat steagurile NATO si UE

Un aliat apropiat al fostului presedinte Slobodan Milosevici, Seselj era vizat de trei capete de acuzare de crime impotriva umanitatii si de sase capete de acuzare pentru crime de razboi, pentru ca ar fi incitat la epurarea etnica in Croatia, Bosnia si provincia sarba Vojvodina.

Potrivit procurorilor, pe langa discursurile sale care promovau infiintarea unei "Serbii mari", pure din punct de vedere etnic, Seselj a contribuit si la infiintarea unor unitati paramilitate care sa ii puna in aplicare planul. Acestea au obligat zeci de mii de musulmani si croati sa isi paraseasca locuintele.

Un scriitor prolific, Seselj este cunoscut pentru discursurile sale vehemente, temperamentul vulcanic si amenintarile dure. De exemplu, la un moment dat a declarat ca "va scoate ochii (inamicilor Serbiei - n.red.) cu linguri ruginite". Politicianul se declara insa nevinovat.

Prin verdictul dat, TPI a evitat alimentarea tensiunilor dintre UE si Serbia. Daca ar fi fost condamnat la inchisoare, situatia ar fi fost extrem de delicata pentru Guvernul sarb.

Autoritatile ar fi trebuit sa il extradeze la Haga, ceea ce ar fi putut duce la proteste in tara, pentru ca politicianul se bucura in continuare de popularitate in randul unei parti a sustinatorilor de dreapta ai actualului cabinet.

Pe de alta parte, daca Belgradul nu ar fi cooperat cu instanta ONU, risca sa piarda asistenta financiara oferita de Uniunea Europeana. Mai mult, Serbia este stat candidat pentru aderarea la UE.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ultranationalist sarb achitat, #Vojislav Seselj achitat , #justitie