Procurorii i-au ridicat sechestrul pe un cont fostului ministru Vladescu. Nu avea bani sa-si plateasca ratele

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 20:00
2362 citiri
Procurorii i-au ridicat sechestrul pe un cont fostului ministru Vladescu. Nu avea bani sa-si plateasca ratele
Foto: Captura YouTube

Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, pus sub acuzare in dosarul Rompetrol II, a scapat partial de sechestrul aplicat de procurorii DIICOT pe un cont al sau, astfel incat sa isi poata plati un credit de nevoi personale.

Sebastian Vladescu a fost pus sub acuzare pe 17 iunie in dosarul Rompetrol II, alaturi de fostii ministri Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu si Gheorghe Pogea. Tot atunci, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale acestora.

Sebastian Vladescu a atacat decizia procurorilor in instanta, insa ICCJ a decis ridicarea sechestrului doar pentru sumele de bani ce urmeaza a alimenta un cont bancar deschis la CEC Bank, pentru a-i da posibilitatea fostului ministru sa-si plateasca un credit de nevoi personale.

Initial, procurorii au pus sub acuzare 14 persoane in acest dosar, printre care se afla Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu si actionar in compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de productie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost presedinte AVAS; cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a aprobat cererile de urmarire penala pentru patru fosti ministri - Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.

In noul dosar Rompetrol, procurorii investigheaza diferite operatiuni privind fosta companie de stat, cumparata in 1998 de Dinu Patriciu si alti investitori si vanduta in 2007 grupului kazah KazMunayGas.

In prezent, statul roman detine, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMG International, fostul Rompetrol Group.

Potrivit procurorilor, Rompetrol a preluat in cadrul procesului de privatizare rafinariile Vega si Petromidia la preturi subevaluate, cu complicitatea directa a functionarilor statului.

Mai mult, in 2003 Guvernul Nastase a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 118 prin care datorii de peste 600 de milioane de dolari ale Rompetrol au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Textul OUG ar fi fost elaborat la indicatiile directe ale lui Dinu Patriciu si a fost avizat de ministrii Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu, relateaza News.ro.

Ulterior, ministrii care erau obligati de lege sa creeze cadrul legislativ necesar tranzactionarii pe Bursa de Valori Bucuresti a acestor obligatiuni - Sebastian Vladescu, Varujan Vosganian si Gheorghe Pogea -, nu si-au indeplinit obligatia, motiv pentru care statul roman nu a putut recupera creantele, sustine DIICOT.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel in care au fost deja condamnate 12 persoane si in care a fost judecat si Dinu Patriciu.

In dosarul initial Rompetrol, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Rosca Stanescu, la doi ani si patru luni de inchisoare, si pe fostul ministru Sorin Pantis, la doi ani si opt luni de inchisoare, in ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

In cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecatorii curtii au incetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Vladescu sechestru dosar Rompetrol , #justitie