BREAKING Fostul primar al Sectorului 1, cautiune de un milion de euro, dupa o noapte de audieri la DNA. Daniel Tudorache este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta

Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 09:00
14291 citiri
BREAKING Fostul primar al Sectorului 1, cautiune de un milion de euro, dupa o noapte de audieri la DNA. Daniel Tudorache este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta
Daniel Tudorache a fost primar al Sectorului 1 din Bucuresti FOTO Facebook

Fostul primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost audiat toata noaptea de vineri spre sambata (21 noiembrie). Fostului edil i s-a stabilit o cautiune de un milion de euro in dosarul achizitionarii de tablete pentru elevi.

UPDATE. Fostul primar Daniel Tudorache, a anuntat ca se suspenda din PSD

UPDATE. Procurorii DNA au anuntat oficial ca au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor.

De asemenea, in acelasi dosar s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alte doua persoane fizice, fosta sotie si o persoana fizica aflata in anturajul primarului, pentru infractiunea de complicitate la spalarea banilor, respectiv trafic de influenta.

"Totodata, celor trei inculpati li s-au fixat cautiuni care trebuie depuse pana la data de 27 noiembrie 2020, dupa cum urmeaza:

- 1.000.000 euro - TUDORACHE DANIEL

- 200.000 euro - fosta sotie

- 75.000 euro - persoana fizica aflata in anturajul primarului", a anuntat DNA intr-un comunicat de presa.

In ordonanta procurorilor se mai arata ca, in cauza, exista date si probe potrivit carora, in perioada septembrie 2016 - mai 2017, persoana aflata in anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri il avea cu o institutie aflata in subordinea Primariei Sector 1. In schimbul banilor, persoana respectiva se angaja sa intervina, in numele primarului, la functionarii responsabili, astfel incat contractul sa se desfasoare in bune conditii (plata la timp a facturilor si actualizarea tarifelor).

"In schimbul traficarii influentei, persoana aflata in anturajul primarului ar fi primit suma totala de 105.000 lei in numerar, precum si suma de 8.640 lei disimulata ca plata a unor facturi fiscale fictive emise de o firma apartinand traficantului de influenta.

In activitatile descrise, persoana care si-a traficat influenta ar fi fost sprijinita de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi intarit omului de afaceri convingerea ca solicitantul comisionului ar fi trimisul sau si ca trebuie sa tina legatura cu acesta pentru buna desfasurare a contractului. In acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influentei.

De altfel, exista suspiciunea rezonabila ca primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul sau", a mai arataat DNA.

Procurorii mai spun ca, in perioada in care a ocupat functii publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproportionat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

"Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obtinute in mod nelegal, acesta ar fi interpus doua persoane (sotia si menajera), care au actionat ca proprietarii aparenti ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele doua, sumele sa fie introduse in circuitul civil.

Banii astfel introdusi in circuitul civil ar fi fost utilizati pentru a achita excursii in strainatate, bijuterii, articole vestimentare de lux atat din tara, cat si din strainatate, autoturisme, imobile, scoli private, acordarea de imprumuturi, constituirea de depozite", transmite DNA.

Concret, in perioada de referinta (2008-2018), in care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentand o medie de aproximativ o mie de euro pe luna), exista suspiciunea ca acesta ar fi savarsit infractiunea de spalare a banilor constand in:

- depunerea de sume de bani in numerar prin intermediul fostei sotii si al menajerei, in conturi bancare deschise pe numele acestora - in total 2.990.000 lei si 235.000 euro;

- achizitionarea de bunuri imobile pe numele fostei sotii in suma totala de 305.000 euro si 470.000 lei, sume platite de asemenea in numerar;

- acordarea unui imprumut unei persoane, tot in numerar, in cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei sotii;

- achizitionarea de bijuterii, inclusiv diamante, a caror valoare urmeaza a fi stabilita (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel in valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii in valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant in valoare de 80.000 euro si un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei si lantisor cu pandantiv in valoare de 11.200 de euro, etc.),

- achizitionarea de actiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei sotii,

- asocierea in participatiune cu o societate privata cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei sotii;

oate acestea cu fonduri cu privire la care exista suspiciunea ca sunt provenite din infractiuni.

"La data de 21 noiembrie 2020, inculpatului Tudorache Daniel si celorlalti doi inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala".

In ceea ce priveste cel de-al doilea dosar in care au fost efectuate in cursul zilei de 19 noiembrie 2020 o serie de perchezitii domiciliare, informatii vor fi date publicitatii cand situatia judiciara o va permite.

Stirea initiala

Informatiile au fost confirmate sambata dimineata pentru Ziare.com de surse judiciare.

Cautiunea ar fi in valoare de un milion de euro, insa Daniel Tudorache o va contesta in instanta.

Fostul primar este suspect in doua dosare de coruptie, pentru luare de mita si spalare de bani. Unul dintre dosare priveste achizitiile de tablete pentru elevi, iar al doilea are in vedere fapte din 2007.

"In cursul zilei de 19 noiembrie 2020, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 38 de locatii situate pe raza municipiului Bucuresti si judetul Ilfov, din care doua sunt entitati aflate in subordinea unor primarii de sector, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Directiei de Operatiuni Speciale si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei," conchide DNA.

Care este valoarea contractelor

La inceputul lunii noiembrie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a facut public cine a castigat contractul pentru achizitia a 48.000 de tablete, informatie tinuta la secret de fostul primar. Este vorba despre firma Conic design SRL, iar valoarea contractului este de circa 92 milioane lei cu tot cu TVA.

Primaria Sectorului 1 a cumparat in mai 2020 circa 200 de termoscannere pentru scoli, fara licitatie, platind circa 15.000 de euro bucata, potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro. Acelasi model de camera se vinde in magazinele online la un pret de 5 ori mai mic.

Achizitia s-a facut de la firma DAP Team&Parteners, infiintata la finalul anului 2019 si abonata la contracte cu Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar din cadrul Primariei.

Perchezitii DNA care vizeaza achizitiile pe bani publici facute de Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1

Reactia lui Daniel Tudorache, dupa perchezitiile DNA: "Am pus la dispozitia organelor de ancheta tot ce mi s-a solicitat"

Tudorache, despre perchezitia DNA: Au ridicat niste facturi si sume de bani, 6.000 euro si vreo 200 de milioane

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#daniel tudorache, #coruptie, #control judiciar, #DNA , #justitie