Fostul procuror Alexandru Lele: Cazul mortii procurorului Panait poate fi redeschis

Luni, 28 Iulie 2014, ora 19:45
21766 citiri
Fostul procuror Alexandru Lele: Cazul mortii procurorului Panait poate fi redeschis
Foto:clujust.ro

Fostul procuror Alexandru Lele, in prezent avocat, este de parere ca dosarul mortii procurorului Cristian Panait poate fi redeschis, dar in anumite conditii, si anume daca s-ar dori verificarea "infractiunii de determinare a sinuciderii", fapta care nu este prescrisa.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Alexandru Lele a contribuit la realizarea filmului "Cristian", regizat de Tudor Giurgiu, in care este vorba despre moartea procurorului Cristian Panait, produsa in urma cu 12 ani si catalogata ca sinucidere, premiera filmului urmand sa aiba loc in aceasta toamna.

Lele spune ca dosarul mortii lui Panait s-ar putea redeschide daca se ancheteaza o posibila determinare a sinuciderii sau chiar omor.

Procurorul Panait a murit la scurt timp dupa ce il investigase pe Lele, care l-a randul lui il ancheta pe un apropiat al lui Adrian Nastase.

"E o documentare foarte laborioasa pe care a facut-o. Dar nu numai la mine. A avut acces inclusiv la dosarele parchetului, in special la dosarul privind moartea violenta a lui Panait, un dosar pe care si eu l-am vazut la un moment dat, a stat de vorba cu colegii lui, e o documentare pe care putine persoane ar fi facut-o. Dar filmul nu-i documentar, filmul este un film artistic", a declarat Lele, pentru clujust.ro.

Pentru ca Tudor Giurgiu a spus intr-un interviu acordat anterior ca s-ar bucura daca filmul "Cristian" ar redeschide acest caz, Alexandru Lele a explicat in ce conditii s-ar putea face asta.

"Cum s-ar putea justifica redeschiderea: verificand tot ce s-a intamplat sub aspectul infractiunii de determinare a sinuciderii, asta nu-i prescrisa. Si atunci intr-adevar s-ar putea face asta. Pentru ca toate presiunile care s-au facut au avut in final rezultanta mortii violente. Si atunci nu stiu daca poate fi vorba de o sinucidere, poate e chiar omor", a declarat fostul procuror, in opinia caruia totul a fost o "lucratura".

Redeschiderea dosarului Panait: Macovei vrea lamuriri - "s-a sinucis sau a fost 'sinucis'"

Fostul procuror Lele declara ca nu au existat indicii cu privire la ce urma sa se intample cu Panait.

"Nimeni nu stia ca el va da solutia de scoatere de sub urmarire penala. Si asta e ceea ce l-a lasat pe Nastase (Adrian Nastase - n.red) in ofsaid pentru ca el anuntase in ziua aia ca eu am fost inculpat si suspendat din magistratura, iar Panait dadea solutie de scoatere a mea de sub urmarire penala si atunci implicarea politicului in dosare era dovedita clar. Mai clara demonstratie decat asta nu putea exista. Doar ca la momentul respectiv nu era pregatita nici opinia publica sa inteleaga fineturile astea", a mai declarat Alexandru Lele, anuntand totodata ca intentioneaza sa scrie o carte cu acest subiect.

Se ascut sabiile: Basescu il ataca pe Ponta la cazul Panait

Ponta: Nu este adevarat ca l-am rugat pe Basescu sa-mi fie nas

Procurorul Cristian Panait, in varsta de 29 de ani, s-a sinucis in 10 aprilie 2002, aruncandu-se de la balconul apratamentului sau din Capitala, sub privirile mamei si matusii sale. Moartea sa a fost intens mediatizata, presupunandu-se ca a avut conotatii politice, cata vreme tanarul era perfect sanatos si avea o cariera profesionala promitatoare.

Ultimul caz la care acesta lucrase era legat de anchetarea procurorului oradean Alexandru Lele, acuzat de coruptie. Lele dispusese arestarea lui Adrian Tarau, fiul prefectului de Bihor si important sponsor al PSD la alegerile din 2000, cazul fiind urmarit cu interes de premierul Adrian Nastase.

Intors de la Oradea intr-o stare de nerecunoscut, Panait ar fi sunat de 14 ori la Rodica Stanoiu, conducatoarea lucrarii sale de doctorat si ministru al Justitiei la acea vreme. Panait a dispus scoaterea de sub urmarire penala a procurorului Alexandru Lele, dar decizia a fost infirmata in aceeasi zi de sefii sai.

In presa vremii au aparut numeroase articole in care era mentionat ca Victor Ponta, pe atunci procuror, ar fi fost ultima persoana care l-ar fi vazut in viata pe Panait, dar informatia nu s-a confirmat ulterior.

Panait si Ponta au fost colegi la Judecatoria Sectorului 1, apoi la Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane, facand amandoi parte din echipa profesorului Adrian Nastase, aminteste Evenimentul Zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#redeschidere dosar procuror Panait, #Lele redeschidere caz Panait, #Ponta moarte procuror Panait , #justitie