Ziare.com

Fostul sef al Colegiului Medicilor a fost condamnat la 2 ani cu suspendare si 10 ani interdictie la functii publice

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 22:22

   

Fostul sef al Colegiului Medicilor a fost condamnat la 2 ani cu suspendare si 10 ani interdictie la functii publice
Medicul Vasile Astarastoae, fost presedinte al Colegiului Medicilor, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Suceava la o pedeapsa de doi ani inchisoare cu supendare si a primit interdictia de a ocupa o functie publica pe durata maxima, respectiv 10 ani, in dosarul in care a fost acuzat ca a folosit ilegal fonduri europene si ca se afla in conflict de interese, hotararea nefiind definitiva.

"Condamna pe inculpatul Astarastoae Vasile la pedeapsa principala de 2 (doi) ani inchisoare pentru savarsirea tentativei la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor", se arata in decizia Tribunalului Suceava.

In acelasi timp, instanta a decis sa-i contopeasca aceasta pedeapsa cu o alta condamnare definitiva de 1 an de inchisoare cu suspendare decisa de Curtea de Apel Iasi in 2015. Astarastoae nu mai are voie sa acceseze programe finantate din fonduri europene pe o durata de 3 ani si ii interzice "dreptul de a ocupa o functie publica pe durata maxima, respectiv 10 ani".

Un alt inculpat, directorul Centrului de Comunicatii din cadrul UMF Iasi, Ioan Adrian Ciureanu a primit o pedeapsa de 3 ani inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita si un termen de incercare de 6 ani.

Fostul director general administrativ al UMF Iasi, Daniela Drugusa fost condamnata la o pedepasa de 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si 2 ani cu suspendare pentru luare de mita, termenul de incercare fiind de 5 ani.

Administratorul SC Maguay Impex SRL Bucuresti, Corvin Gabriel Pughin, a primit 2 ani cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si un termen de incercare de 4 ani.

Reprezentantul SC Euro Management Grup SRL Bucuresti, Laurian Gabriel Tanasescu, a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si instanta i-a stabilit un termen de incercare de 4 ani.

Fiica lui Vasile Astarastoae, Daniela, a fost achitata pentru conflict de interese.

Consilierii din cadrul Ministerului Comunicatiilor Danut Danut Musat si Dan Alexandru Verner au primit cate o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Dragos Pieptu, prorectorul UMF Iasi si un angajat al ministerul Comunicatiilor, Raluca Isabela Vatuiu, au fost achitati de acuzatiile de fals material.

Instanta a amai decis condamnarea firmei SC Congrex.net Iasi la pedeapsa principala de 10.000 de lei amenda pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si pe SC Maguay Impex Bucuresti la pedeapsa principala de 200.000 de lei amenda pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.

In acelasi timp, a interzis SC Maguay Impex Bucuresti, cu titlu de pedeapsa complementara, dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de 3 ani.

In decembrie 2011, Vasile Astarastoae a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea de fonduri europene si acuzatia de conflict de interese.

Conform DNA, in perioada 2009 - 2011, la UMF Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr.T.Popa' Iasi". Vasile Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, a dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti.

"In aceasta modalitate, UMF Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei. In cursul lunii noiembrie 2010, Vasile Astarastoae, impreuna cu Daniela Drugus, in calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat in mod nelegal plata, catre SC 'Maguay Impex' SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de "cheltuieli instruire" in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata. La randul sau, Ioan Adrian Ciureanu, in calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat in fals efectuarea serviciilor de instruire", arata DNA.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Vasile Astarastoae condamnat
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3609 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Astia au lipsit la lectia cu condamnari cu executare!

Justitie MARO!
Prejudiciu 6.126.481,98 lei.
Sub lozinca patriotica NOI, magistratii din pasalicul Romania garantam NERECUPERAREA prejudiciului, instanta a decis doua amenzi in valoare totala de 210.000 lei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Restul sa fie acoperit de aceste tinichele de magistrati, care dau doar pedepse cu suspendare, intrucat la cursul despre pedepsele cu executare, AU LIPSIT (motivat, q.e.d.)!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor