Germania isi exprima ingrijorarea fata de situatia din Romania si cere un echilibru just al separatiei puterilor

Luni, 27 August 2018, ora 19:57
10052 citiri
Germania isi exprima ingrijorarea fata de situatia din Romania si cere un echilibru just al separatiei puterilor
Foto: Hepta.ro

Ministrul federal al Afacerilor Externe al RF Germania, Heiko Maas, a afirmat luni, la Bucuresti, ca este ferm convins ca poate fi identificat "un echilibru just al separatiei puterilor" in privinta reformei Justitiei din Romania.

"Suntem ingrijorati de faptul ca tocmai o confruntare despre valori duce de un an si jumatate, in Romania, la o polarizare a politicului si a societatii. Nu discutia este cea care ne ingrijoreaza, pentru ca discutiile sunt indispensabile in democratii, ci mai degraba duritatea disputei, care a culminat chiar in confruntari violente. Sunt ferm convins ca, referitor la reforma Justitiei in Romania, poate fi identificat un echilibru just al separatiei puterilor legislativa, executiva si judiciara", a declarat Heiko Maas, la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, conform traducerii oficiale.

El a precizat ca este necesara identificarea unei linii "de compromis", care "poate uni si coagula societatea".

"In ceea ce priveste consolidarea statului de drept, identificarea unei cai de mijloc, doresc sa va ofer orice sprijin posibil din partea Guvernului Federal. Pot fi luati in calcul si experti recunoscuti la nivel international in astfel de situatii si acestia, precum Comisia de la Venetia, pot fi luati in calcul ca intermediari onesti", a spus Heiko Maas.

In opinia ministrului german de Externe, un astfel de mecanism neutru ar putea fi creat si la nivelul Uniunii Europene.

"Consider ca trebuie sa cream o astfel de expertiza si la nivelul UE, de pilda un mecanism neutru dupa modelul Peer Review, care sa formuleze recomandari nepartinitoare. Un astfel de element poate consta si intr-o agentie pentru consolidarea drepturilor fundamentale si imi doresc un dialog, un dialog public legat de ceea ce inseamna valorile noastre comune. Noi, toti, profitam de pe urma unui astfel de dialog, pentru ca tocmai acum Romania are nevoie sa-si uneasca puterile pentru a se concentra asupra misiunilor politice ce vor urma in anii viitori", a indicat Heiko Maas.

El a subliniat ca Europa trebuie sa puna in practica valorile pe care si le-a scris pe stindard.

"Vocea Europei in lume va fi respectata doar atunci cand suntem credibili. Eventuale standarde duble vor fi folosite imediat de adversarii Europei. Europa trebuie sa puna in practica valorile pe care si le-a scris pe stindard: democratia, statul de drept, drepturile fundamentale si libertatea presei. Ori de asta este responsabila fiecare tara membra in parte. Si pentru ca noi, toti, reprezentam Europa in exterior, noi, toti, vom fi masurati dupa aceste standarde. Romania a inteles acest lucru si a ales ca subiect central al propriei presedintii (Presedintia Consiliului UE - n.r.) valorile comune. (...) Vom incerca sa va sprijim pe cat posibil", a transmis Heiko Maas.

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza, in perioada 27 - 29 august, la Bucuresti, Reuniunea anuala a diplomatiei romane. Tema editiei din acest an este "Diplomatia - un pilon al Romaniei Centenare". Invitatul special al evenimentului este ministrul federal al Afacerilor Externe al RF Germania, Heiko Maas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Germania justitie Romania, #Heiko Maas justitie Romania , #justitie