Guvernul a adoptat in sedinta de luni dimineata OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei, a anuntat ministrul Tudorel Toader la finalul reuniunii.
El a precizat ca a tinut cont de recomandarile Comisiei de la Venetia si ale CSM.
"Pentru corelarea celor 3, pentru preluarea unor recomandari ale Comisiei ale Venetia, si ale CSM, Guvernul a adoptat prezenta OUG. Noi consideram ca modificarile aduse Legilor Justitiei sunt benefice pentru cetateni.
Vreau sa fac o prealabila precizare. Nu am mers la Comisia de la Venetia pentru a negocia, cum am auzit in spatiul public, solutiile din OUG. Nu am mers nici pentru a solicita si a lua aprobare pentru aceste solutii, nu am mers pe cont propriu, fara o prealabila dezbatere cu decidentii din tara", a declarat Toader.
Vechime de 15 ani pentru procurorul general si sefii DNA si DIICOT
Printre modificarile aduse prin aceasta OUG, se numara vechimea necesara pentru functia de procuror general sau sefii DNA si DIICOT.
"In primul rand, se mareste vechimea necesara in profesie, in magistratura, pentru cei care vor dobandi functia de procuror general, prim adjunctul si adjunctul, functiile de conducere de la DNA si DIICOT, de la 8 ani la 15 ani", a explicat Toader.
In ceea ce priveste vechimea procurorilor din DNA si DIICOT aceasta creste la 10 ani.
"Atat la DIICOT, cat si la DNA creste vechimea in profesie pentru a putea accede, la 10 ani. Sa fii procuror la DNA, DIICOT va fi necesara o experienta in profesie de 10 ani", a subliniat Toader.
Ministrul a mai anuntat ca toate interviurile sustinute la Ministerul Justitiei vor fi transmise in direct, vor fi arhivate si vor putea fi vazute de oricine, asa cum a recomandat Comisia de la Venetia.
"La interviurile de la Ministerul Justitiei, cand se fac acele interviuri pentru a se propune presedintelui republicii diferitele candidaturi pentru functii de procuror de rang inalt, Comisia de la Venetia ne recomanda sa dam dovada de mai multa transparenta. In OUG am preluat modelul de la CSM si pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise in direct, vor fi arhivate, vor putea fi vazute de oricine atunci sau la o data ulterioara.
Si interviurile pentru procurori cu functii de la sectia speciala vor fi transmise in direct si arhivate", a precizat ministrul.
In ceea ce priveste pensionarea anticipata a magistratilor, ministrul Justitiei a anuntat ca a fost amanata pana la finalul anului 2019.
"O alta modificare se refera la amanarea pensionarii anticipate pana la finele lui 2019. Comisia de la Venetia ar spune ca ar fi o problema daca magistratii s-ar pensiona la 20 de ani de munca efectiva, am inteles ca ar fi vorba de 2.100. Asta nu inseamna ca toti s-ar pensiona in aceeasi zi.
Propunerea a venit de la CSM, CCR a validat, Comisia a spus ca este o problema, pentru ca s-ar crea un deficit de personal. Atunci, pentru a tine echilibrul, pentru a raspunde preocuparilor Comisiei de la Venetia, am decis amanarea pana la finalul lui 2019, sa vedem cati se pensioneaza, cati intra in sistem si la finalul anului viitor se va decide", a explicat Toader.
Ordonanta mai stabileste ca judecarea apelurilor de completuri de 3 judecatori va incepe in cazul proceselor care vor fi inregistrate de la 1 ianuarie 2020.
Masura este motivata ca urmare a subdimensionarii personalului din instante si pentru a nu fi afectat principiul judecarii cauzelor intr-un termen rezonabil.
"Se prevede ca pe viitor apelurile se vor judeca in complet format din trei judecatori. Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat in scris Ministerului Justitiei cerand sa amanam intrarea in vigoare a acestei dispozitii, pentru ca n-au cum sa constituie completuri din trei in conditiile in care deja au deficit de judecatori.
Sa ne imaginam ca daca, pe de o parte, multi s-ar pensiona, pe de alta parte, daca maine ii obligam la apel in complet din trei, chiar ar avea un deficit major de personal si atunci am dat curs solicitarii CSM, amanand aplicarea acestei dispozitii, in sensul ca apelul in complet de trei judecatori se va judeca incepand cu 1 ianuarie 2020", a spus Toader.
Totodata, Toader a anuntat ca va fi facuta o analiza pentru a vedea cati procurori detasati indeplinesc cerintele legale pentru a ocupa aceste functii.
"Sunt procurori detasati, nu pot sa va spun numarul lor cu exactitate, multi sunt delegati detasati, problema este daca respecta cerintele legale. Se va face o radiografie sa vedem care respecta si care nu. Cei care respecta raman acolo unde isi desfasoara activitatea, ceilalti se intorc la baza", e explicat ministrul Justitiei.
Toader a precizat ca unul dintre secretarii de stat in Ministerul Justitiei si-a dat demisia.
"Noi avem la Ministerul Justitiei doi secretari de stat, doua doamne secretar de stat care sunt detasate. Pentru a elimina orice suspiciune, una dintre ele si-a dat demisia in aceasta dimineata", a subliniat Toader, fara sa precizeze numele acesteia.
Ulterior, intrebat care este numele secretarului de stat din Ministerul Justitiei care a demisionat, Toader a refuzat sa spuna si a plecat.
Au trecut aproape 30 ani de la Revolutie si lucrurile merg mai prost de la o... Vezi tot