Guvernul a decis sa abroge ordonanta: Ce zic presedintele Iohannis si oamenii politici

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 21:07
9343 citiri
Guvernul a decis sa abroge ordonanta: Ce zic presedintele Iohannis si oamenii politici
Foto: Hepta.ro

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, ca va abroga ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale.

El a mai spus ca duminica va organiza, in regim de urgenta, o sedinta de Guvern. "Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta", a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie.

Imediat dupa anuntul premierului, au aparut si reactia presedintelui Klaus Iohannis, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Madalina Dobrovoschi, dar si a politicienilor din Opozitie.

Madalina Dobrovolski a declarat, la Realitatea Tv, ca decizia anuntata de primul ministru este un pas important spre normalitate si spre a corecta aceasta situatie.

"Este un pas important spre normalizare. Se face un pas important pentru a corecta situatia creata, situatia pe care o cunoastem cu totii. Guvernul a gresit flagrant si Guvernul este cel responsabil sa rezolve aceasta criza pe care el a creat-o.

Oamenii care protesteaza si pe care ii vedem acum in strada au niste cerinte legitime, au niste cerinte corecte, niste cerinte democratice si tocmai de aceea domnul presedinte vrea sa transmita acest lucru foarte clar: Guvernul trebuie sa inteleaga ca cetatenii nu accepta nimic mai putin", a declarat Madalina Dobrovolschi.

PNL: Pericolul nu a trecut complet

Liderul PNL, Raluca Turcan, considera ca decizia Guvernului reprezinta un pas inainte, dar spune ca ar fi utile o serie de clarificari, care sa dea incredere ca domnii Dragnea, Grindeanu si Tariceanu au pus capat definitiv incercarilor de a salva protejatii politici.

"Este nevoie de asigurari publice si este nevoie de renuntarea la toate incercarile de a lovi in DNA sau in alte institutii cu responsabilitati in lupta anti-coruptie. Am vazut in aceste zile tendinta naturala a PSD si ALDE spre abuz, spre o guvernare in interesul unui cerc restrans de persoane cu protectie politica.

Consideram ca pericolul nu a trecut complet. Ar fi o crima ca Romania sa se intoarca la arbitrariul legal din anii 90. Oamenii de buna credinta trebuie sa ramana vigilenti.

Tratamentul egal in fata legii este cel mai puternic element de coeziune interna pentru statele democratice. In aceste zile, mesajul oamenilor a fost foarte clar. Romanii vor o guvernare europeana, vor decizii in interesul celor multi", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

USR: Presiunea trebuie sa continue

Vicepresedintele USR Clotilde Armand nu crede in promisiunea facuta de Sorin Grindeanu.

"Domnule Sorin Grindeanu eu nu va cred. Eu nu cedez.

1. Prorogare nu inseamna abrogare!

2. Miza nu este soarta sefului dvs. de partid; miza reala este Romania.

3. Ati intrat, nedorit, in topul celor mai inconstienti premieri din istoria recenta a Romaniei.

4. Alta intrebare?", scrie pe Facebook Clotilde Armand.

La randul sau, presedintele USR, Nicusor Dan, sustine ca premierul a mintit si in aceasta seara, cand a spus ca proiectul ordonantei a vrut sa puna in acord deciziile Curtii Constitutionale cu legea.

"Este o victorie uriasa a strazii, de care toti politicienii vor tine cont de acum incolo. Respect pentru toti cei care au iesit in strada in orasele din Romania si din afara. Presiunea trebuie sa continue cel putin pana la respingerea in regim de urgenta a proiectului de lege privind gratierea, pe care Guvernul l-a depus la Parlament.

Grindeanu a mintit si in seara asta cand a spus ca proiectul ordonantei a vrut sa puna in acord deciziile Curtii Constitutionale cu Legea. Cu un tupeu nemasurat, Grindeanu s-a oferit sa discute cu reprezentantii partidelor modificarea Codului Penal, PORNIND DE LA ACTUALUL TEXT AL OUG, mai putin limita de 200.000. Nu se pune problema ca Grindeanu sa conduca discutiile pe acest subiect si cu atat mai putin ca dezbaterea sa plece de la actualul text. Grindeanu trebuie doar sa abroge OUG si sa plece", a afirmat Nicusor Dan pe Facebook.

"Papusarul Dragnea trebuie sa raspunda", este de parere deputatul USR Cristian Ghinea, precizand ca Liviu Dragnea trebuie sa isi dea demisia.

"Daca schimbam papusile nu rezolvam nimic! De acord ca e nevoie de pace sociala. Tara a fost dezbinata de un guvern marioneta manevrat din umbra de un iresponsabil. Guvernul marioneta trebuie sa repare situatia din punct de vedere juridic. Dar politic trebuie sa raspunda papusarul, nu doar papusile.

Dragnea a provocat daune imense Romaniei, stabilitatii economice si sociale. Dragnea trebuie sa plece. Abia apoi PSD poate sa negocieze cu societatea continuarea acestei guvernari. PSD, scapa de Dragnea si ramai la guvernare!", considera Cristian Ghinea intr-un mesaj postat pe Facebook.

Traian Basescu: Trebuie sa demisioneze si pampalaul ministru al Justitiei

Fostul presedinte Traian Basescu afirma pe langa retragerea ordonantei ministrul Justitiei trebuie sa demisioneze.

"Pana la urma, Dragnea a inteles ca trebuie sa retraga ordonanta de urgenta pentru a diminua tensiunea din societate, dar si pentru aducerea Codului Penal in Parlament spre a i se aplica necesarele corectii impuse de hotararile CCR si de Directiva 343/2016 a UE.

Ma tem insa ca nu va fi suficient. Foarte probabil, la pachet cu retragerea ordonantei va trebuie pus la pachet si pampalaul Ministru al Justitiei, Florin Iordache. Categoric, Florin Iordache nu mai poate ramane ministru. Si, iarasi, ma intreb: va fi suficient pentru ca oamenii sa se retraga din strada?

PS - Eu inca nu am un raspuns. Dar poate imi spuneti voi parerea voastra", a scris pe Facebook Traian Basescu.

UDMR: Partidele de la guvernare au recunoscut ca au gresit

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, ca anuntul legat de abrogarea ordonantei arata ca partidele de la guvernare admit ca au comis o eroare reglementand legislatia penala.

"Prin decizia din aceasta seara, partidele aflate la guvernare au recunoscut faptul ca au gresit cand au decis modificarea prin OUG a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Aceasta este decizia corecta: o tara nu poate fi condusa prin ordonante de urgenta.

Insa decizia de azi remediaza doar o eroare a guvernului, problema de fond insa ramane: mai mult de 40 de articole ale Codului Penal sunt neconstitutionale. Noi vrem un stat de drept si legi clare, corecte. Insa pentru aceasta avem nevoie de modificarea - prin dezbatere parlamentara - a Codului Penal", se arata in declaratia pe care Kelemen Hunor a remis-o presei, in cursul serii de sambata, potrivit News.ro.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#ordonanta cod penal abrogata , #justitie
Comentarii