A gafat Grindeanu cand a zis de prorogare? Se poate abroga ordonanta daca nu e inca in vigoare?

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 22:06
10471 citiri
A gafat Grindeanu cand a zis de prorogare? Se poate abroga ordonanta daca nu e inca in vigoare?
Foto: Hepta.ro

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, ca va abroga ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale.

Premierul a folosit, in cadrul discursului sustinut la Palatul Victoria, in acelasi context, doua cuvinte diferite: abrogare si prorogare.

"Maine (duminica - n.red.) vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta", a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie sustinuta la ora 20:30.

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, atrage atentia ca prorogare inseamna amanarea intrarii in vigoare.

"Premierul tocmai ne-a vorbit de 2 lucruri complet diferite. Abrogare sau prorogare (adica amanarea intrarii in vigoare). Cum spuneam, pana nu vad ca abroga, nu cred decat ca vor sa traga de timp.

Am mai aflat evidenta; ca Romania e dezbinata. Subscriu si adaug: de cei care au luat statul captiv si cred ca pot legifera orice, oricum, noaptea, pe furis, fara avize. Guvernul Grindeanu a ratat o sansa sa abroge acum, seara, si sa publice noaptea asta. Prin simetrie cu adoptarea OUG 13/2017", a scris pe Facebook Raluca Pruna.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, crede insa ca folosirea termenului "prorogare" de catre premierul Sorin Grindeanu a reprezentat o eroare.

"Premierul a anuntat: maine se va ABROGA ordonanta de urgenta de marti noaptea de catre Guvern. A facut, intr-adevar, si o referire la PROROGARE (adica "amanare"), dar cred ca e doar o eroare. Atentie! Ea insa trebuie publicata in M.Of. pentru a produce efecte.

Ca urmare se va reveni in intregime la situatia anterioara zilei de marti, iar dosarele in derulare nu sunt afectate".

PS: Am invatat sa ma duc direct la sursa. Asadar...eu nu cred pana nu vad.

PPS: Pentru a aduce modificarile la coduri impuse de cateva decizii ale CCR, ele se pot face fara nicio problema prin lege. Pana atunci, magistratii sunt obligati sa aplice direct acele decizii, ca si pana acum. Si sa speram ca in acel proiect de lege care se va trimite la Parlament nu vor fi iar reduceri de pedepse sau eliminari de infractiuni...", a scris pe Facebook Cristi Danilet.

Se poate sau nu abroga ordonanta?

Exista insa multe semne de intrebare cu privire la abrogarea ordonantei. Ce presupune aceasta abrogare, prin ce proceduri se face si care e riscul sa ne trezim cu o alta surpriza de genul celei de marti din partea Guvernului PSD?

Parerile specialistilor sunt impartite. Unii spun ca nu ar putea fi deloc abrogata, avand in vedere ca parte din prevederile ei sunt deja in vigoare. Altii spun ca acest lucru poate fi facut simplu, insa exista si un scenariu in care, stand linistiti ca o stim abrogata, sa ne trezim, de fapt, cu ea in vigoare.

Tudorel Toader, fost judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei si membru in Comisia de la Venetia, afirma ca actele normative pot fi abrogate de catre autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare.

"Potrivit art. I pct. (4) alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, "In situatii temeinic justificate, prin exceptie de la prevederile alin. (1), actele normative de importanta si complexitate deosebita pot fi modificate, completate sau, dupa caz, abrogate de autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare, cu conditia ca interventiile propuse sa intre in vigoare la aceeasi data cu actul normativ supus evenimentului legislativ", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

El da si exemple:

"Spre exemplu, Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, precum si Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificarile ulterioare, au fost abrogate, inainte de intrarea in vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 510 din 24 iulie 2009", conchide fostul judecator.

Si judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, arata ca ordonanta poate fi abrogata chiar daca unele prevederi au intrat deja in vigoare si altele inca nu. In schimb, Danilet atrage atentia ca exista un scenariu in care ne-am putea trezi cu ordonanta in vigoare in forma ei de acum.

"Nu are importanta ca unele norme din OUG sunt in vigoare si altele urmeaza sa intre in vigoare. Asadar, trebuie o noua OUG de abrogare a OUG 13 de marti noapte, dar - atentie - si aceasta noua OUG trebuie publicata in Monitorul Oficial si depusa la Parlament pana pe 10 februarie 2017 si apoi, evident, Parlamentul sa o aprobe (caci daca o respinge, va insemna ca este mentinuta toata OUG de marti) ", scrie Cristi Danilet pe Facebook.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#abrogare ordonanta coduri penale , #justitie