Ilie Carabulea si inculpatii din dosarul Carpatica Asig, eliberati pentru ca tribunalul nu a mentionat perioada de arest

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 21:58
4226 citiri
Ilie Carabulea si inculpatii din dosarul Carpatica Asig, eliberati pentru ca tribunalul nu a mentionat perioada de arest
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul sau Oprea-Nicolae Carabulea si alte cinci persoane cercetate in dosarul Carpatica Asig au fost pusi in libertate de Curtea de Apel Alba Iulia fiindca in incheierea Tribunalului Sibiu nu era precizata perioada pentru care se dispusese arestarea, se arata in motivarea instantei.

Potrivit motivarii Curtii de Apel Alba Iulia, data publicitatii joi, instanta nu a prelungit mandatele de arestare preventiva sau la domiciliu in cazul lui Ilie Carabulea, a fiului sau si a celorlalte cinci persoane cercetate in dosarul Carpatica Asig deoarece Tribunalul Sibiu nu a mentionat in incheierea emisa perioada pentru care s-au dispus masurile in cazul celor sapte, informeaza News.ro.

Dosarul Carpatica Asig: Ilie Carabulea, pus in libertate

"Analizand incheierea penala atacata se constata ca in dispozitivul acesteia nu s-a mentionat in ce-i priveste pe inculpatii contestatori (...) fata de care s-a dispus arestarea preventiva perioada pentru care s-a dispus aceasta masura preventiva, precum si data pana la care arestarea preventiva a fost dispusa.

Conform art. 226 al. 2 Cod Penal de Procedura arestarea preventiva a inculpatului poate fi dispusa pentru cel mult 30 de zile. Conform art. 230 al. 1 Cod Penal de Procedura mandatul de arestare preventiva se emite de indata de judecatorul de drepturi si libertati in baza incheierii prin care s-a dispus arestarea preventiva si acesta trebuie sa cuprinda conform al. 2 lit. 3 al aceluiasi articol durata pentru care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, cu mentionarea datei la care inceteaza", se arata in motivarea Curtii de Apel Alba Iulia.

Potrivit motivarii magistratilor din Alba Iulia, incheierea trebuie sa contina obligatoriu durata pentru care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, cu mentionarea datei la care inceteaza.

"Apreciez ca lipsa din dispozitivul incheierii penale atacate a dispozitiilor referitoare la durata pentru care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatilor, precum si a datei la care aceasta masura preventiva inceteaza este in masura sa duca la nelegalitatea incheierii, nelegalitate a carei consecinta este si nelegalitatea masurii preventive, astfel ca aceasta nu poate fi confirmata si peste care nu se poate trece", se mai arata in motivarea citata.

In aceasta situatie, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca "nu se poate trece peste aceasta incalcare a dispozitiilor legale, iar aceasta nu poate fi inlaturata decat prin desfiintarea actului, masura preventiva nefiind legala".

Curtea de Apel Alba Iulia a decis in 11 martie ca omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul sau Oprea-Nicolae Carabulea si alte cinci persoane arestate preventiv si la domiciliu in dosarul Carpatica Asig sa fie cercetati in libertate.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis la acea data contestatiile depuse la decizia Tribunalului Sibiu de inculpatii din dosarul Carpatica Asig, respectiv omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul sau Oprea-Nicolae Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu si Gheorghe Nasarau, arestati preventiv, precum si Maria Cosa si Georgeta Crideanu, plasate in arest la domiciliu.

Ilie Carabulea fusese ridicat, la inceputul lunii martie, de la locuinta sa din Sibiu, dupa mai bine de zece ore de perchezitii, el fiind dus la sediul DIICOT Sibiu. Ulterior, el, fiul sau si alte cinci persoane au fost retinuti si apoi eliberati, vineri dimineata, intrucat ordonantele au expirat.

Ilie Carabulea si fiul sau au fost arestati preventiv

Procurorii DIICOT acuza ca gruparea initiata de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piata asigurarilor, membrii acesteia avand convingerea ca, dupa preluarea Astra SA, Fondul de Garantare nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienti al Carpatica Asig, mai ales in conditiile in care activele societatii sunt insuficiente pentru indeplinirea obligatiilor fata de asigurati si bazandu-se pe faptul ca deschiderea procedurii de faliment nu este o optiune pentru institutiile de supraveghere, "o astfel de masura contribuind decisiv si iremediabil la destabilizarea pietei asigurarilor".

Prejudiciu de 70 de milioane de lei, produs de gruparea constituita de fiul lui Ilie Carabulea

DIICOT mai acuza ca presupusa grupare constituita de fiul lui Ilie Carabulea ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.

DREPT LA REPLICA

In urma acestor informatii, Oprea Nicolae Carabulea a remis Ziare.com un drept la replica prin care contesta inclusiv prejudiciul anuntat de DIICOT, "aceasta suma nefiind indicata in niciunul dintre actele procedurale emise de organele de urmarire penala". Amintim ca informatia privind prejudiciul a fost facuta publica de DIICOT in comunicatul din data de 02.03.2016.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Carabulea libertate motivare, #inculpati dosar Carpatica Asig libertate motivare , #justitie