Ziare.com

Imobilele confiscate de la liderii interlopi ar putea fi transformate in scoli sau sectii de politie

Luni, 09 Martie 2015, ora 17:40

   

Imobilele confiscate de la liderii interlopi ar putea fi transformate in scoli sau sectii de politie
O parte dintre imobilele confiscate de la liderii interlopi, care se dovedesc a fi achizitionate cu bani proveniti din infractiuni, vor putea fi transformate in scoli, gradinite si chiar sectii de politie, a declarat Cornel Calinescu, director in cadrul Ministerului Justitiei.

Potrivit directorului Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI), din cadrul Ministerului Justitiei, unele dintre locuintele care ar urma sa fie confiscate odata cu infiintarea Oficiului National de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate vor fi folosite de catre stat pentru amenajarea de sedii pentru institutii publice.

Aceasta masura ar urma sa fie luata, spre exemplu, in cazul unor imobile confiscate de la liderii interlopi, care, chiar daca ar fi scoase la vanzare, nu ar exista clienti dispusi sa le cumpere, a precizat directorul ONPCCRCI, Cornel Calinescu.

"In asemenea locuinte, pe care nu le cumpara nimeni, amenajam o scoala, o locuinta sau o sectie de politie", a spus Cornel Calinescu.

Pentru infiintarea Oficiului National de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate, autoritatile romane iau in calcul sa urmeze modelul francez, in conditiile in care in Franta exista deja o institutie similara.

Potrivit directorului Agentiei pentru Gestionarea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate din Franta, Charles Duchaine, aceasta institutie franceza de recuperare a prejudiciilor functioneaza din 2010 si are alocat un buget anual de opt milioane euro, structura reusind si sa se autofinantaze. Banii stransi de oficiul francez sunt folositi inclusiv pentru despagubirea victimelor.

Charles Duchaine a facut aceasta precizare la conferinta Fundatiei Freedom House "Cat recuperam din bunurile provenite din infractiuni?". El se afla in Romania si pentru a purta discutii cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Cazanciuc declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca problema recuperarii prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie infiintata o agentie specializata de recuperare.

"Este una din directiile de actiune ale Ministerului Justitiei. E o chestiune ce tine de structura modului in care se valorifica bunurile la ANAF, de aceea este nevoie de infiintarea unei astfel de structuri specializare, precum in Belgia, Franta, Olanda", a spus Cazanciuc.

Ministrul a mai explicat ca "la nivel de specialisti s-au redactat principiile unei legi", care vor fi discutate procurori si judecatori, pentru a putea fi "inchegat un proiect de act normativ care sa fie supus in continuare dezbaterii publice".

Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25 la suta, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut. Noua structura va fi denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie.

In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gradinite si scoli cu turnulete tziganesti pentru viitorul Rromaniei

Ce-o sa faca statul cu tonele de carpete cu "rapirea din serai" din palatele interlopilor, pe care le vindea matrozul inainte de revolutie? Le va restitui lui Basescu?

 

turnuletile..

Se potrivesc foarte bine sa fie transformate in Dysney Landuri !

Intrebarea este: ce vom face cu pestii de sticla de pe

televizoarele tiganilor?
O sa facem un Oceanarium ca la Monaco?

Tara condusa de prosti

da unde au fost autoritatile cand astia au confiscat imobilele ???????

 

NU, ma opun! Imobilele confiscate de la liderii interlopi ar putea

fi transformate in studiouri Antena3 si GuitzaTV!
Ar fi pacat sa nu tinem cont de traditii :)))

 

NU M_AS mira deloc

daca as vedea in ziar ca ele vor fi daramate.Oricum ma mir ca in tr-un regim democrat,stat de drept delicventa creste,mai ales in randul Demnitarilor.Ce ar fi ca in ele sa se faca niste internate sau gradinite de copii, sau nu e voie ?

Fraieri

Eu zic sa se faca biserici. Nu prea avem asa multe si mare nevoie avem de ele!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor