Ziare.com

In atentia procurorului general Bogdan Licu: Un cetatean roman e retinut ilegal de SS. Complicitate ierarhica la abuz in serviciu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 15 Iulie 2019, ora 07:46

   

In atentia procurorului general Bogdan Licu: Un cetatean roman e retinut ilegal de SS. Complicitate ierarhica la abuz in serviciu
Un cetatean roman cu drepturi depline, care nu are calitatea de inculpat intr-un dosar penal si nici nu ar putea, in mod absolut, sa o aiba, datorita varstei, este totusi supus, fara nicio explicatie, fara niciun temei si fara niciun act procedural justificativ unei masuri preventive similare unei restrictionari a liberei circulatii asociata controlului judiciar.

Este o situatie atat de abuziva incat nu are corespondent decat in timpul lui Ceausescu si, totusi, autoritatile competente, in frunte cu procurorul general al Romaniei, Bogdan Licu, nu au nicio reactie. Si daca acest precedent va fi validat, pasaportul oricarui roman poate fi retinut de SS, fara nicio explicatie si, cel mai grav, fara nicio cale de atac.

Ceatateanul roman se numeste Sorina Sacarin. A fost adoptata de familia Sacarin, cetateni americani de origine romana. Deci o adoptie internationala stabilita prin hotarare definitiva a instantei si reconfirmata prin hotararea definitiva care a respins ca indamisibila cererea de revizuire inaintata de procurorul general.

Avand in vedere ca la preluarea Sorinei Sacarin de la asistentii matenali care au refuzat sa se conformeze hotararii definitive, procurorul Maria Piturca a avut o conduita care a atras multe comentarii, Sectia speciala pentru magistrati s-a autosesizat si a declansat urmarirea penala impotriva magistratului, sub acuzatia de abuz in serviciu.

In acest caz, Sorina Sacarin nu are nicio calitate procesuala si poate fi cel mult persoana vatamata, avand in vedere ca dosarul are ca obiect o presupusa fapta de abuz in serviciu comisa de procuror in momentul ridicarii copilului.

Parintii Sorinei Sacarin sunt martori in acest dosar.

Totodata, in mod inexplicabil sub aspectul competentei materiale si sub semnul nulitatii absolute tocmai din cauza acestei necompetente, SS ancheaza si un functionar al Directiei de Protectie a Copilului, in privinta unui presupus fals comis pe parcursul adoptiei, desi acel functionar nu are calitatea de magistrat, ceea ce ar fi atras competenta de investigare a SS.

Iar procurorul Piturca nu a avut nicio legatura cu adoptia in sine. Nici in acest dosar, sub semnul nulitatii, Sorina Sacarin nu are absolut nicio calitate (refuz sa dau crezare informatiei ca procurorul de caz o considera "obiect al infractiunii").

Si, totusi, procurorul de caz Mihaiela Iorga Moraru a solicitat Directiei Pasapoarte sa ii predea pasaportul Sorinei Sacarin, care urma sa fie eliberat parintilor ei pe data de 26 iunie.

Am intrebat mai multi judecatori si procurori in ce conditii, sub ce motiv si pe ce baza legala poate fi retinut de un procuror pasaportul unui cetatean roman. Cele ce urmeaza sunt exclusiv explicatiile primite de la acestia, sub protectia anonimatului, pe care au dorit-o din motive lesne de inteles in perioada actuala.

Ce este pasaportul? Porivit art. 6 al Legii nr. 248/2005, pasaportul este un document de calatorie. Deci, prin retinerea pasaportului, singurul document de calatorie in cazul minorilor, dreptul la libera circulatie in strainatate al copilului a fost restrictionat.

Ce spune Legea nr 248/2005 despre aceasta restrictionare? Art 3: "Limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani la libera circulatie in strainatate se poate face numai temporar, in cazurile si in conditiile prevazute in prezenta lege, si consta in suspendarea sau, dupa caz, restrangerea exercitarii acestui drept (4) Autoritatile competente au obligatia sa informeze in scris, in conditiile prezentei legi, persoana impotriva careia s-a instituit o masura de limitare a exercitarii dreptului de libera circulatie, asupra motivelor care au determinat aceasta masura, precum si asupra perioadei pentru care s-a limitat exercitiul acestui drept."

Din start trebuie spus ca Mihaila Iorga Moraru nu a comunicat familiei Sacarin niciun act procedural care sa justifice retinerea pasaportului: "Serviciul pasapoarte spune ca a fost retinut de SIIJ. Am cerut la SIIJ sa ne elibereze pasaportul sau sa ne explice macar temeiul retinerii. Nu am primit nici pasaportul, nici vreo explicatie", a declarat Ramona Sacarin pentru Ziare.com.

Deci parintii nu cunosc temeiul legal si nici macar natura masurii aplicate copilului lor. I-am solicitat la randul meu dnei procuror Iorga Moraru (printr-un SMS) sa explice decizia luata, ceea ce nu a dorit (sau putut) sa faca.

Cazurile si conditiile prevazute de Legea 248 se refera la controlul judiciar care poate fi impus unui inculpat, control judiciar care poate contine interdictia parasirii teritoriul tarii. Dar controlul judiciar este o masura preventiva care se stabileste printr-o ordonanta a pocurorului. Ea trebuie comunicata inculpatului, pentru ca acesta sa stie durata si, mai ales, sa o poata ataca in instanta, care poate sa confirme sau, dimpotriva, sa infirme masura.

Sorina Sacarin nu poate fi inculpata pentru ca are doar 8 ani, deci impotriva ei nu poate fi exercitat un control judiciar. Iar faptul ca retinerea pasaportului nu a fost facuta printr-o ordonanta este tocmai pentru a nu putea fi atacata in instanta.

Procurorul Iorga Moraru a eludat si dreptul parintilor de a contesta masura, si dreptul suveran al instantei de a se pronunta, stiind probabil ca ar fi pierdut fara drept de apel.


Dar si atunci cand exista un control judiciar procurorul nu retine pasaportul inculpatului, ci comunica interdictia de calatorie catre Politia de Frontiera, care ia masurile necesare, daca totusi inculpatul incearca fortarea controlului judiciar.

De ce a predat Directia de Pasapoarte procurorului Iorga Moraru pasaportul Sorinei Sacarin? Este o discutie si aici, iar ezitarea acestei institutii de a spune din prima parintilor care este explicatia pentru care nu le elibereaza documentul arata o oarecare nesiguranta.

Singurul temei legal care putea fi cat de cat invocat Directiei de Pasapoarte este art 170 al 1 din CPP potrivit caruia: " (1) In cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada"

Dar pentru ca pasaportul sa devina mijloc proba, trebuia ca el sa se incadreze in conditiile legale, adica, potrivit art 97 CPP: "Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei si care contribuie la aflarea adevarului in procesul penal".

Deci pentru a putea fi retinut ca mijloc de proba de SS, pasaportul Sorinei Sacarin ar fi trebuit sa fie prin el insusi relevant pentru clarificarea unei infractiuni savarsite de un magistrat, pentru ca numai acestea sunt de competenta SS. Ce relevanta de mijloc de proba poate avea pasaportul? Este fals? A fost folosit pentru comiterea unei infractiuni? Ce legatura are pasaportul copilei cu eventualul abuz in serviciu comis de procurorul Piturca in momentul preluarii copilei?

Dar si sa aiba o asemenea suspiciune, cat timp pasaportul nu are legatura in materialitatea lui cu infractiunea (amprente, urme de sange, diferite impresiuni, notite etc), chiar art 170 din CPP spune ca organul de urmarire penala retine copia, nu originalul.

Aud de la Antena3, aflata in legatura directa permanenta cu SS, ca dna Iorga Moraru ar cere parintilor sa discute cu Sorina Sacarin, precum si expertizarea psihologica a copilului.

Lasand la o parte ca, potrivit Ramonei Sacarin, copilul a fost deja expertizat de cateva ori si exista rapoarte oficiale in acest sens, nu vad temeiul in care dna Iorga Moraru emite aceste solicitari, cat timp de competenta domniei sale este doar eventualul abuz comis la preluarea copilului si in niciun caz adoptia cofirmata printr-o dubla hotarare judecatoreasca definitiva.

Cat timp incalca fara temei legal drepturile izvorate din aceste hotarari definitive, dna Iorga Moraru comite nu numai un abuz in serviciu, ci si o nerespectare a unei hotarari judecatoresti.

Chiar daca ar exista suspiciunea unui fals pe parcursul adoptiei, anchetarea lui nu este de competenta SS, ci a parchetului teritorial. Dar si sa existe o ancheta pe aceasta tema, chiar a SS cu incalcarea competentei, ea nu are absolut nicio legatura cu pasaportul care a aparut la ani dupa presupusul fals.

Niciun avocat, niciun procuror si niciun judecator cu care am vorbit in aceste zile nu a putut sa gaseasca o minima explicatie legala pentru retinerea pasaportului. Nici macar in asteptarea raspunsului la cererea de revizuire depusa de procurorul general, nici in asteptarea raspunsului la solicitarea de ordonanta presedintiala (care ar urma sa se judece astazi si care dupa respingerea revizuirii a ramas fara obiect) aceasta masura preventiva complet neprocedurala nu avea nicio sustinere.

Ramona Sacarin are o explicatie pentru aceasta restrictie: "Eu cred ca ei spera ca la un moment dat sa nu mai putem ramane si sa ne abandonam copilul. Ne intorc mana la spate ca sa cedam sub presiunea obligatiilor din SUA si a cheltuielilor".

Parintii au facut plangere penala impotriva procurorului Iorga Moraru pentru un evident abuz in serviciu, dar care este de competenta SS, adica a colegilor si sefilor dnei Iorga Moraru. Siguranta imunitatii de facto este cea care incurajeaza asemenea abuzuri.

Procurorul general Licu, care s-a considerat obligat sa ceara revizuirea adoptiei, dupa ce aceasta a fost respinsa, este complet impasibl in fata unui abuz pentru care nimeni, absolut nimeni nu poate gasi o justificare. Procurorul general devine astfel partas la aceast abuz impotriva caruia, ca procuror ierarhic superior, nu a incercat sa ia nicio masura.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 33327 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vremuri dificle: la subiectul clar de abuz asupra unui copil, savar-

sit de insasi autoritatile statului, sesizat si analizat corect in articol, avem o groaza de alte subiecte, mai putin sesizate si analizate dar traite in plin de fiecare, marcate masiv de abuzuri familiare asupra tuturor cetatenilor care mai muncesc si gandesc, in tara condusa de statu de drepturi pesedist.
Iar toata pleiada asta ieftina de abuzuri pleaca de la factorul economic duduitor gratie caruia ne imprumutam pe banda rulanta la niste preturi astronomice. Dar nu mai vede si comenteaza nimeni. Deci merge si asa.
Apoi ne lovim permanent de inertia primitiva a unui sistem de invatamant si sanatate in care obiectivele primare ale autoritatii care este sunt efectiv spulberate de mentalitatea in care, chipurile, traim prezumat democratic. Dar merge si asa, parintii si pacientii supravietuitori doar ca nu aplauda "succesele" partidului stat conducator.
Samd cu aceeasi concluzie in restul de domenii in care statu decide si nimeni nu mai zice nimic. Deci la noi doar asa merge!
Si atunci ne mai miram ca statu isi apara cu dintii prezumptia de nevinovatie cu indarjirea si fanatismul autoritatii convinse ca doar asa merge treba la noi; straniu si chiar ciudat daca nu cumva explicabil, pentru ca atunci cand oamenii buni nu se mai implica, ferma animalutelor dambovitene prinde viata, sens de normalitate in perspectiva irationala in care "la noi doar asa merge treaba", chiar daca treaba vizeaza involutia majoritatii ca sa triumfe stim noi cine da sa suparam, deranjam pe nimeni!

 

Similitudine

Atrocitatile SS-ului PSD nu au similar decat in atrocitatile SS-ului Nazist !!!
Nu este din pacate un caz singular ci este o linie de conduita a SS-ului PSD !!!

 

In fine, doamna IED scrie un articol cu care nu pot decat sa fiu

de acord, de la prima pana la ultima linie.
Acest caz de ingradire abuziva a dreptului de calatorie a unui copil adoptat legal ar trebui supus CEDO sau institutiei similare americane. Tanara fetita adoptata va avea dreptul la despagubiri morale importante, iar SS la o amenda sarata!

Nu ati ingradit dreptul la calatorie unor crininali notorii ca Mazare, Ghitza, Udrea, Valcov, etc. si va agatati de viata unui copil minor care are sansa de a scapa din raiul vostru socialist.

 

Corect

Subscriu

Un cetățean roman e reținut ilegal de SS. Complicitate ierarhica

Mda, cherchez la femme...! Cred că am găsit "abuzurile procurorilor". Erau ale procurorilor care au făcut un "stat paralel" arondat mafiei PSD, in interiorul și la adăpostul Justiției oneste, alde Savonea, Putorel Toader, Licu, Florea, otre.prele din CCR..., totul in cardășie cu media inregimentată politic.
La momentul potrivit toată clica asta de hoți, mincinoși, ipocriți și farisei va trebui trasă la răspundere, va trebui să avem un moment Nurnberg al mafiei anti-Justiție și pro-psd. Iar momentul ăla este mult mai aproape decat iși inchipuie pegra PZD, primul pas a fost făcut, urmează ***and lovitura de grație...

Autoritatile romane, prin niste agenti de politie

rutieri - in anul 1996
mi-au retinut atat pasaportul eliberat sub Conventia de la Geneva de refugiat politic, emis de autoritatile americane dar si permisul de conducere american, eliberat de serviciul DMV California.
Nu s-a schimbat absolut nimic din atitudinea autoritatilor fata de cetateni nci in '90, nici in '96 si nici acum.
Toata tara asta mimeaza democratia si prefera sa ramana in umbra URSS.

Pana acum nu am facut scandal, nu m-am adresat nici ONU , nici ambasadei americane si nici nu amcerut autoritatilor romane pedepsirea celor vinovati (desi stiu f bine ca s-au prescris faptele) - dar cineva trebuia sa ia masuri.
Pana acum eram stingher, banuiam ca asa ceva nu se poate, ca mi se pare mie ....
Ei bine, nu: asta e atitudinea autoritatilor romane.
Plina de dispret fata de cetateni si in continuu abuz.
Intre Carmen Dan si Voican Voiculescu nu vad nici o difetenta.
Intre Petre Roman si Iliescu care au generat mineriadele si Dancila si Iohannis - iar nu vad nici o diferenta.
Ma intreb chiar daca nu sunt romani care sa ceara azyl politic dupa evenimentele din 10 august 2018 ....

Subscriu si eu. Iata ca este posibil ca doamna IED

sa scrie si articole de buna calitate, cu o adevarata abordare jurnalistica a subiectului. Asta se vede si din calitatea comentariilor, ca al meu, de pilda :)
Ii doresc tot BINELE acestei fetite caruia viata i-a oferit o sansa extraordinara.
Sectiei SS si lui adinutza in special, le doresc tot RAUL posibil, in termeni absoluti, fara nici o posibilitate de scapare.

MosCraciun, adevar graiesti,Romania a devenit o tara a

abuzurilor indreptate impotriva noastra.Nici in Tanzania nu se intampla ca un copil de 8 ani, nevinovat sa i se interzica sa plece din tara,in timp ce infractori inraiti se pot plimba liberi prin tari straine, distrandu-se de minune.Shalom

O situatie ciudata

De ce se s-au mobilizat impotriva acestei adoptii atatea forte ale statului roman, un stat atat de nepasator la soarta miilor de victime ale saraciei, lipsei de omenie, bolilor agravate de lipsa unui sistem de sanatate corect organizat? Au suspiciuni rezonabila privind acest caz? Din cauza impactului pe care l-a generat comportarea procuroarei Piturca? Vor sa abata atentia de la adevaratele subiecte?
Sau este un exercitiu de verificare a modului in care se mobilizeaza, la comanda mafiei, instrumentele montate in fruntea unor compartimente ale Justiitiei? Un antrenament prin care sa se verifice daca vor functiona in cazuri care vor urma?
Mafia cleptocrata jefuieste la parametri maximi , probabil se asteapta la o eventuala confruntare. Si-a bagat foarte adanc mana in avutul public si chiar privat, a facut imprumuturi de miliarde pe seama tarii, in secret, fara ca sa se vada ceva din acesti bani. Amaneteaza bogatiile tarii, neglijaza total dezvoltarea ei. In anumite zone s-a facut o operatiune de cadastru general, ne vom trezi cu noi masieri, iar noi cu proprietatile ciuntite. E normal sa verifice daca partea acaparata din Justitie va functiona la nevoie.

Motivele acestor cercetari

au fost aratate cu claritate de A3: Autoritatile romane - in special autoritatea judecatoreasca, care trebuie total distrusa de catre SS si nu numai- au fost mituite cu zeci de mii de dolari ca sa perfecteze adoptia, iar adoptia a fost facuta pentru prelevarea de organe.
Nu sunt motive suficiente pentru a cerceta cazul pina cind Sorina va ajunge la senectute, ba chiar dincolo de ea?

Olimpul antic al zeilor in varianta romaneasca

Legendarul Olimp s-a mutat, in zilele noastre, in ograda SS, de unde noii zei ai justitiei romanesti isi fac de cap, protejati de coalitia PSD-ALDE, care a generat-o pe Afrodita Florea direct din spuma marii constantene.

Numai zei si zeite unul si una naste atotputernicul PSD.
Deocamdata atotputernic.
Inca.

 

Dom'le, degeaba se strofoleste p-acilea carcotasii

că sectia lu' adinuta d-aia a fost inventată: să dee la cap tutulor dujmanilor boborului, adecă ăi de nu ie pesedisti.
Si Sorina n-are carnet de partid, asta ie clar!

Corect articolul ! Asta inteleg procurorii SS, slugile mafiei

psd-alde-udmr, din democratie: ingradirea drepturilor celor nevinovati si protejarea infractorilor !

 

Romania, ramine aceeasi tara a faradelegilor si abuzurilor, doar cu

mai multa prefacatorie ca inainte de '89. Autoritatile statului conspira in continuare in a refuza romanilor, cetateni obisnuiti, drepturile lor fundamentale.

 

In atentia procurorului general Bogdan Licu:

Un prokuror care a lovit si abuzat o fetita este inca liber.

 
 

Esti total pe langa

Subiectul articolului este cu totul altul dar voi, postacii rosii, cand nu aveti argumente abateti atentia catre alte teme.
Propaganda murdara!

După

ce cade psd de la guvernare toți acești politruci vor trebui să răspundă cu libertatea pentru asemenea abuzuri și pentru favorizarea infractorului. La vot !

 

Prezumptie lipsita de fundamentul credibilitatii alphpha, de-

oarece ne lipseste experienta democratica, ne lipseste temeiul legal si, mai ales, ne prisoseste dorinta. Efectiv aceasta foame neostoita de a avea ne sufoca.
Dealtfel asa putem explica clar de ce curentul de dreapta este atat de lipsit de substanta la noi; apoi intervine sfanta si universala rutina care, la noi, capata niste dimensiuni insurmontabile in cursul firesc de echitabilizare a sanselor. Ca la copii mai simplu spus.
Observa te rog frumos ca noi inca nu am invatat sa militam, demonstram, protestam pentru principii, doar pentru cereri, indreptatite dealtfel, lipsite de sensul plin al principiului. Deasemenea se vede clar lipsa de solidaritate a clasei active romanesti in cursa pentru supravietuire a firescului dupa care cei care produc sunt singurii care sustin statul real, tot aparatul bugetofag plimba banii dintr-o mana in alta cu declaratia chioara ca si acestia platesc contributii. Fara sa produca decat dezordine, haos si confuzie.
Deci haide sa clarificam ce, cum si cine ii va despuia pe hotisorii nostri de acumulatura "dobandita legal", dupa care mai vedem.

E foarte simplu

SS al mafiei PSD are dreptate : de ce sa plece un copil din "raiul bunastarii" produs de mafia PSD in Romania ?
Sa nu uite Sorina ca mafiotii PSD au crescut pensiile si salariile atat de mult incat nivelul de viata din SUA este insignifiant pe langa cel din Romania !

 

A intrebat totusi cineva pe cetatean daca vrea sa plece?

Cetateanul roman Sorina ultima oara aratase ca vrea sa ramnana langa sora ei.

Faptul ca majoritatea uram PSD nu inseamna ca trebuie sa actionam ca o gloata fara cap ,mizeria si circul facut de procuroarea Piturca nu serveste justitia.

 

Cand spuneam

ca daca mai sta la putere mult acest psd, sansele de a ne intoarce la totalitarism sunt maxime, de ce nu ma credeati ? Mai bine ati fac demersuri in linia de a se iesi din impas pentru familia ce a adoptat copilul si de a dezvalui faradelegile cimise de S.S., institutie pe cate toti o critica si care acum vedem la ce serveste!!!
Jos psd-ul!!!

 

"Sectia Speciala"e un instrument de control politic al justitiei!

Prin insasi existenta acestei inchizitii asupra magistratilor,
infiintata de ministrul justitiei,lepadatura Tudorel,element pur politic,se incalca grav Constitutia tarii care fundamenteza independenta justitiei!
CCR si-a dovedit din nou(a cata oara?)esenta de oficina politica a mafiei PSD-ALDE-UDMR!
CCR va trebui dizolvat si reorganizat pe criterii exclusiv de competenta profesionala si independenta politica!
"Cazul"Sorinei este o diversiune lamentabila,din partea slugilor PSD,pentru a focaliza atentia publicului asupra unei false probleme,abatand-o de la adevaratele realitati ale tarii care este afundata zi de zi in haos economoic si degradare sociala!
Guvernele mafiei PSD-ALDE-UDMR care au distrus echilibrele macroeconomice vor trebui sa raspunda penal in fata justitiei pentru incompetenta,coruptie si manipulari repetate ale opiniei publice!
Dupa modelul islandez,unde un premier a fost bagat la puscarie pentru incompetenta(atentie,nici macar nu a comis acte de coruptie)in administrarea economiei!
In urma cu ani ,in USA,tara legii si democratiei,un copil cubanez(Gonzales) a fost returnat in Cuba in virtutea prevederilor legale!
Am vazut la televiziune cum un organ al politiei americane l-a smuls cu forta(copilul plagea si era speriat)de la rudele cubaneze din Florida care-l doreau!
Nu a indraznit nimeni sa conteste cazul de aplicare a legii!!!
Departe de circul puternic mediatizat,intentionat de catre actuala guvernare,in scopuri clare de deturnare a atentiei publicului de la esecul catastrofal al guvernarii mafiei!
In ultima instanta,viitorul acestui copil in USA este net superior celui oferit de statul roman prin "nemaipomenitele"servicii sociale!Teo

 

Ai inteles gresit instrumentul

SIIJ e instrument de control al justitiei politice!
Ca nu este numita politic.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor