Inalta Curte le raspunde inculpatilor care contesta completurile de 3 judecatori

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 17:34
7852 citiri
Inalta Curte le raspunde inculpatilor care contesta completurile de 3 judecatori
Foto: Arhiva Pixabay

Inalta Curte de Casatie si Justitie a venit vineri cu explicatii dupa ce, in urma situatiei aparute la completurile de 5 judecatori, inculpatii au inceput sa conteste si celelalte completuri ale instantei supreme.

Astfel, ICCJ s-a vazut nevoita sa dea un comunicat prin care sa precizeze ca aceste completuri au fost constitutite legal.

"Singurele dispozitii care reglementeaza constituirea completurilor de judecata, altele decat cele de 5 judecatori de la instanta suprema, sunt cele ale art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004, republicata, potrivit carora colegiile de conducere stabilesc compunerea completurilor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului.

La nivel infralegal, Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ acorda Colegiului de conducere competenta de a aproba compunerea completurilor de judecata ale sectiilor (art. 19 lit. a1), la propunerea presedintelui de sectie (art. 32), iar Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, de asemenea, stabileste in sarcina Colegiilor de conducere ale instantelor stabilirea compunerii completurilor (art. 19 lit. h), la propunerea presedintilor de sectii (art. 24 lit. b).

Prin urmare, fata de dispozitiile legale in vigoare, nu exista nici un temei pentru care completurile colegiale de la nivelul instantei supreme, cu exceptia completurilor de 5 judecatori, ar trebui constituite printr-o alta procedura decat cea legala, aplicabila tuturor completurilor colegiale din tara", arata ICCJ pritr-un comunicat.

Mai departe, Inalta Curte prezinta si Hotararea prin care a fost aprobata compunerea completurilor de 3 judecatori pentru anul 2018 si precizeaza ca "din considerente ce tin de protectia datelor cu caracter personal, pe site-ul instantei supreme nu pot fi prezentate documente care poarta semnatura emitentului".

"Instanta suprema intelege demersurile partilor din dosare de a-si formula aparari si sustineri, dar aceste demersuri trebuie exercitate cu buna credinta, in conditiile in care orice afirmatie poate fi verificata prin confruntarea cu documentele existente in evidentele Inaltei Curti de Casatie si Justitie", conchide comunicatul.

Precizarile ICCJ vin dupa ce inculpatii au inceput sa depuna plangeri penale prin care cer suspendarea completurilor de 3 judecatori, dupa modelul lui Liviu Dragnea, in cazul celor de 5 judecatori.

Unul dintre acestia e milionarul Georgica Giurgiucanu, inculpat in dosarul Retrocedarilor de pe litoral, care sustine in plengere ca nu exista nicio hotarare de formare a completurilor de 3 judecatori.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#inculpati contesta completuri Inalta Curte , #justitie