Cum si-a recuperat permisul un sofer cu Porsche, prins cu peste 130 km/h in localitate: "Sunt o persoana cu dizabilitati. Mergeam la spital cu o urgenta"

Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 05:31
8851 citiri
Cum si-a recuperat permisul un sofer cu Porsche, prins cu peste 130 km/h in localitate: "Sunt o persoana cu dizabilitati. Mergeam la spital cu o urgenta"
FOTO Politia Romana (arhiva)

Un sofer din Craiova, prins de radar in timp ce conducea prin localitate cu 132 de km/h, si-a recuperat permisul in instanta demonstrand ca se afla intr-o stare de necesitate.

Soferul unui Porsche, surprins de radar, la inceputul lunii ianuarie 2020, in timp ce conducea cu o viteza de 132 de km/h, pe un sector in care viteza maxima permisa de lege era de 50 km/h, a ramas fara permis si a primit o amenda de 2.000 de lei.

In momentul in care i-a fost intocmit procesul-verbal, soferul i-a cerut politistului sa scrie la capitolul "mentiuni" urmatoarele: "Ma grabeam. Sunt o persoana cu dizabilitati si mergeam la spital cu o urgenta a mea".

In termenul legal prevazut de lege, soferul a contestat amenda in instanta, aratand ca "fiind o persoana cu dezabilitati, a suferit dureri la nivelul toracelului si a condus autoturismul in graba pentru a ajunge cat mai urgent la o unitate sanitara, pentru a i se acorda ajutor de specialitate".

In apararea sa, soferul a invocat in instanta starea de necesitate definita ca "acea cauza care exonereaza de raspundere persoana care a savarsit fapta pentru a salva de la un pericol imediat si care nu putea fi inlaturat altfel, viata, integritatea corporala sau sanatatea sa ori a altei persoane sau un bun important al sau ori al altei persoane sau un interes general, daca urmarile faptei nu sunt vadit mai grave decat cele care s-ar fi putut produce in cazul in care pericolul nu era inlaturat".

Politia: "Fapta petentului prezinta un pericol social destul de ridicat"

In instanta, IPJ Dolj a cerut mentinerea procesului-verbal de contraventie aratand ca "fapta retinuta in sarcina petentului prezinta un pericol social destul de ridicat deoarece, circuland cu o viteza peste limita legala admisa, exista riscul producerii unor accidente de circulatie in care sa fie implicate persoane nevinovate".

"Avand in vedere numarul mare de accidente cu consecinte grave cu care se confrunta societatea noastra ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie de catre conducatorii auto, a se permite acestora sa se eschiveze de la suportarea raspunderii contraventionale ce le revine ca urmare a propriei conduite culpabile prin ignorarea mentiunilor proceselor-verbale de constatare a contraventiilor intocmite corect, este atat contrar legii, cat si un act de iresponsabilitate sociala care incurajeaza atitudinea de nerespectare a regulilor de circulatie a acestora, lipsind-o de consecintele pe care legea le prevede", se arata in intampinarea IPJ Dolj.

Judecatorul i-a redat soferului permisul

Judecatoria Craiova a anulat procesul-verbal considerand ca viteza cu care circula soferul Porsche-ului a fost justificata de starea de necesitate in care acesta se afla. "La data savarsirii contraventiei, respectiv data de 04.01.2020, petentul s-a aflat in stare de necesitate determinata de o urgenta medicala. Astfel, petentul a dovedit faptul ca starea sa de sanatate s-a agravat brusc, fiind necesara deplasarea de urgenta la spital, fapt care a provocat depasirea limitei vitezei legale . Starea de necesitate rezulta si din actele medicale depuse la dosar, petentul fiind diagnosticat cu colica abdominala, sindrom dispeptic gastric nesistematizat . Totodata, martorul P.F.L. a declarat ca petentul, persoana cu dizabilitati, a fost constrans sa mearga la spital din cauza durerilor abdominale si lombare, iar dotarea cu comenzi speciale a masinii petentului este motivul pentru care martorul nu a condus autoturismul spre spital", se arata in sentinta Judecatoriei Craiova, care poate fi atacata cu apel la Tribunalul Dolj.

Un alt caz in care invocarea starii de necesitate a functionat

Ziare.com a prezentat recent un alt caz in care un sofer lasat fara permis si-a recuperat permisul invocand starea de necesitate. E vorba de un angajat al Unifarm care a fost lasat fara permis dupa ce a fost prins conducand cu vitezp. Barbatul a contestat amenda in instanta aratand ca "in momentul surprinderii cu aparatul radar, se deplasa in interes de serviciu pentru C.N. UNIFARM SA", iar Judecatoria Buzau a anulat sanctiunea.

Un sofer lasat fara permis a obtinut anularea sanctiunii aratand ca lucreaza la Unifarm si transporta echipamente de protectie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Jucătoarea fără permis de conducere a câștigat un Porsche la WTA Stuttgart VIDEO
Jucătoarea fără permis de conducere a câștigat un Porsche la WTA Stuttgart VIDEO
Tenismena Elena Rîbakina din Kazahstan, locul 4 mondial, a câștigat duminică turneul WTA 500 de la Stuttgart. În finală, Rîbakina a învins-o fără drept de apel pe ucraineanca Marta...
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
Echipajele de intervenţie reiau, joi dimineaţa, 18 aprilie, acţiunile de căutare-salvare la blocul din municipiul Craiova unde, cu o seară în urmă, s-a produs o explozie în urma căreia o...
#Sofer, #Porsche, #Craiova, #permis, #stare de necesitate, #dizabilitati , #justitie