Inchisoare pentru doi generali si alti zeci de militari - frauda in unitatile MApN

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 16:34
11038 citiri
Inchisoare pentru doi generali si alti zeci de militari - frauda in unitatile MApN
Foto: valuewalk

Generalii Marian Ion si Mihai Chirita au fost condamnati de ICCJ la patru ani si, respectiv, doi ani de inchisoare, alaturi de acestia primind pedepse cu inchisoarea alti 95 de ofiteri, subofiteri si maistri militari, in dosarul privind fraudarea concursurilor organizate in unitati MApN.

Marian Ion, fost adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din Ministerul Apararii Nationale, si Mihai Chirita, fost sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnati pentru instigare la fals intelectual.

Judecatorii de la instanta suprema au mai decis, prin aceeasi sentinta, sa ii condamne pe Dan Costel Craciuneanu la doi ani de inchisoare, pentru trafic de influenta si pe Crinu Ionut Onel la trei ani de inchisoare, pentru instigare la fals intelectual.

Sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

In mai 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 112 inculpati, dintre care doi generali, 24 de ofiteri, 15 subofiteri si maistri militari si 71 de caporali candidati la selectii si concursuri organizate in cadrul Ministerului Apararii Nationale, in unitatile din Breaza si Pitesti.

Potrivit procurorilor, in perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza au fost organizate, in mod succesiv, mai multe activitati de selectie a unor candidati pentru a deveni militari profesionisti (ofiteri, maistri militari, subofiteri, soldat sau gradat voluntar), precum si selectii pentru elevi sau studenti in vederea admiterii la o serie de institutii de invatamant militar. Selectia consta in probe eliminatorii psihologice si de aptitudini fizice.

In anul 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti au avut loc, in luna august, doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si subofiteri, constand in probe scrise la materiile limba engleza, matematica-fizica, legislatie, pregatire militara generala si psihotehnica.

Folosindu-se de puterea functiilor si a gradelor militare pe care le detineau, inculpatii cu functii de conducere au actionat in asa fel incat unii candidati sa promoveze in mod ilegal, dupa ce primisera subiectele la unele probe scrise, in schimbul unor sume de bani.

In cursul anilor 2009 si 2010, generalul de brigada Marian Ion, in calitate de adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din cadrul Ministerului Apararii Nationale, a exercitat in mod repetat presiuni si acte de influentare asupra colonelului Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (presedinte al comisiei de selectie), pentru a-l determina sa favorizeze anumiti candidati care sustineau probe in vederea selectiei la respectiva unitate.

In perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selectie si orientare Breaza a primit biletele continand numele a 51 de candidati, pe care i-a declarat admisi in mod ilegal, deoarece acestia obtinusera rezultate sub baremul legal.

Pentru alti 12 candidati la concursul pentru ocuparea unor functii de subofiteri desfasurate in luna august 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, prin intermediul altei persoane interpuse, Marian Ion a exercitat presiuni asupra colonelui Valerica Diaconu, comandantul Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, pentru ca acesta sa le distribuie candidatilor grilele de raspuns, inaintea probelor scrise.

Anchetatorii au mai stabilit ca Marian Ion, impreuna cu maistrul militar Dan Dragos, a participat la pretinderea si primirea, de la o parte dintre candidatii favorizati de la unitatile miliare din Breaza si Pitesti, a sumei totale de 52.100 de euro.

In anul 2010, locotenentul colonel Craciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelasi tip de influente asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, in scopul favorizarii unui numar de zece candidati, de la care a pretins si primit sumele de 8.150 euro si 6.300 lei ca pret al traficarii influentei.

Cu privire la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, s-a stabilit ca in luna august 2010 s-au organizat in aceasta unitate doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si de subofiteri.

La primul concurs, comandantul unitatii militare din Pitesti Valerica Diaconu a intocmit o lista cu 50 de candidati sustinuti de diferite cadre militare, carora urma sa li se distribuie grilele de raspuns. Presedintele comisiei s-a impotrivit partial, in sensul distribuirii catre candidati a grilei doar pentru una din cele doua probe (limba engleza). Distribuirea efectiva a grilei s-a efectuat in noaptea de dinaintea sustinerii probei, de catre maiorul Ovidiu Georgel Bosutar, din aceeasi unitate militara, prin metoda mesajelor SMS, potrivit procurorilor.

Din cauza nedistribuirii grilei si la proba a doua (matematica fizica), majoritatea candidatilor favorizati au fost declarati respinsi, fapt ce a atras amenintari asupra conducerii unitatii din partea celor care intervenisera.

Dupa cateva zile, la aceeasi unitate s-a organizat al doilea concurs, unde Mihai Chirita a sustinut alti zece candidati, determinandu-l pe comandantul unitatii sa faca demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alaturi de acesta, si alti ofiteri au exercitat presiuni asupra comandantului unitatii, in sprijinul unui numar de 61 de candidati, carora li s-au distribuit raspunsurile pentru ambele probe, prin aceeasi metoda si de catre aceeasi persoana. Grilele respective au fost obtinute de la presedintele comisiei de concurs, colonelul Nicolae Zamfirache, au sustinut procurorii.

La unitatea militara din Pitesti, 70 de candidati au fost declarati admisi in mod ilegal, fiind astfel inlaturati alti 70 de candidati care ar fi fost indrituiti la ocuparea locurilor respective. Acestia din urma s-au constituit parti civile sau vatamate in cauza pentru suma totala de 194.080 lei si 52.000 euro.

In vederea confiscarii sumei care a facut obiectul infractiunilor de coruptie, in cauza s-a dispus luarea masurii sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale mai multor inculpati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#generali condamnati fraude MAPN, #fraude admitere MAPN , #justitie
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Pai trebuie si degradati, la grad de soldat si lasati la vatra..