Independenta justitiei in Romania: Cum stam fata de alte tari din UE si ce cred cetatenii

Marti, 18 Martie 2014, ora 07:24
3082 citiri
Independenta justitiei in Romania: Cum stam fata de alte tari din UE si ce cred cetatenii

Perceptia romanilor despre independenta justitiei se situeaza la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE, raportat la perioada 2012-2013, dar inregistrand totusi o crestere fata de 2010-2012, conform celui de-al doilea tablou de bord al UE privind justitia, dat publicitatii luni de CE.

Perceptia cetatenilor cu privire la gradul de independenta al justitiei este mai scazuta doar in Bulgaria si Slovacia. La acest capitol, in fruntea clasamentului se afla Finlanda, Irlanda si Marea Britanie.

Acest indicator a fost evaluat, la nivelul UE, in urma unui sondaj in care respondentii au trebuit sa raspunda la intrebarea: "In ce masura sistemul judiciar din tara dumneavoastra este independent fata de influentele venite din partea membrilor Guvernului, a cetatenilor sau a firmelor?". Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de firme reprezentand principalele sectoare ale economiei.

Conform tabloului de bord al UE, in 2012, in ierarhia eficientei sistemelor de justitie, alcatuita dupa timpul de solutionare a litigiilor civile si comerciale, Romania se situeaza pe locul 10, dupa tari ca Germania, Suedia, Cehia sau Ungaria, dar inaintea de Polonia, Franta si Italia, printre altele.

La capitolul calitatea sistemului judiciar, Romania este pe locul 15 din UE in clasamentul privind TIC (tehnologia informatiei si comunicatiilor) pentru inregistrarea si managementul cauzelor, dar este ultima dupa bugetul anual alocat instantelor/locuitor, indicatorii fiind pentru 2012.

Tabloul de bord al UE privind justitia este un instrument informatic care prezinta date privind sistemele de justitie din statele membre. Ca si editia din 2013, tabloul de bord al UE din 2014 privind justitia sprijina statele membre si UE in atingerea obiectivului de a avea sisteme de justitie mai eficiente, contribuind astfel la favorizarea cresterii economice in cadrul Uniunii, precizeaza Comisia Europeana (CE).

Datele prezentate in tabloul de bord al UE din 2014 privind justitia provin din surse diverse. Majoritatea datelor cantitative sunt furnizate de Comisia pentru evaluarea eficientei justitiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei, care colecteaza informatii de la statele membre.

"Unele state membre continua sa se confrunte cu provocari specifice in ceea ce priveste eficienta sistemului de justitie. Proceduri indelungate in prima instanta si un procent redus de solutionare a cauzelor fata de cauzele noi sau un numar ridicat de cauze pendinte indica nevoia unor imbunatatiri suplimentare. Desi in anumite state membre (de exemplu, in Portugalia) au fost adoptate recent reforme ambitioase, efectele acestora nu se reflecta inca in tabloul de bord intrucat informatiile sunt in cea mai mare parte din 2012", este una dintre concluziile susprinse in cadrul tabloului.

Potrivit sursei citate, in urma centralizarii datelor, s-a ajuns la concluzia ca in aproape o treime din statele membre, rata de participare a judecatorilor in activitati de formare continua pe teme legate de dreptul UE este mai mare de 50%. Formarea judecatorilor si a practicienilor din domeniul dreptului si instrumentele TIC sunt esentiale pentru functionarea eficienta a unui spatiu european de justitie bazat pe incredere reciproca.

CE mai precizeaza ca tabloul de bord al UE privind justitia identifica aspectele legate de justitie care merita o atentie speciala. Impreuna cu evaluarea specifica a situatiei din statele membre, tabloul de bord din 2013 a contribuit la abordarea recomandarilor specifice fiecarei tari in domeniul justitiei pentru zece state membre, intre care si Romania. In acest mod, tabloul de bord va sprijini atat UE, cat si statele sale membre in vederea atingerii unui grad sporit de eficienta a sistemelor de justitie in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Tabloul de bord nu prezinta o clasificare generala si unica, ci ofera o imagine de ansamblu asupra functionarii tuturor sistemelor de justitie, bazata pe indicatori diversi care sunt de interes comun pentru toate statele membre. Acesta nu promoveaza un anumit tip de sistem de justitie. Indiferent de modelul sistemului national de justitie sau de traditia juridica pe care se intemeiaza acesta, promptitudinea, independenta, accesibilitatea din perspectiva costurilor si accesul usor sunt cativa dintre parametrii esentiali ai unui sistem de justitie eficace, mai sublinieaza CE.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#independenta Justitie Romania, #raport comisia europeana justitie romania , #justitie