Infrangerea sistemului ticalosit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Martie 2015, ora 07:48
13249 citiri
Infrangerea sistemului ticalosit (Opinii)

Din 2005 pana in 2015 refrenul invariabil al celor care ajungeau la DNA era "victima a justitiei basiste". Am auzit asta de la Adrian Nastase si sustinatorii lui, de la Catalin Voicu, Dan Voiculescu si toti baronii ajunsi in catuse.

La inceputul lui 2014, Victor Ponta promitea dreptate pentru toate aceste "victime" in timp ce actiunea DNA s-a intensificat exponential si fara culoare politica.

Iata ca "basismul" s-a incheiat, dar nu si contestarea Justitiei. Iar aria contestatarilor i-a cuprins si pe mare parte dintre cei care sustineau pana acum actiunile anticoruptie.

Elena Udrea se victimizeaza copios ca victima a unei conspiratii intre procurori si SRI, desi dupa gratii au trimis-o deciziile consecutive pronuntate motivat de judecatorii ICCJ. Traian Basescu a ajuns sa califice drept actiune politica sechestrul pus asupra terenurilor de la Nana, sechestru confirmat de judecatorii Tribunalului Calarasi. Si tot fostul presedinte considera "facatura militieneasca" dosarul fratelui sau, tinut luni de zile in arest preventiv in baza unor hotarari judecatoresti motivate.

Victor Ponta, cu propriul cumnat in arest si propriul socru urmarit penal, nu mai promite dreptate pentru nimeni, dar lanseaza mesaje lacrimogene:

"Nu ma bucur niciodata cand vad femei in catuse chiar daca sunt adversare politice, chiar daca au facut ceva rau si cred ca o tara care nu gaseste o solutie legislativa pentru ca o mama cu doi copii sa nu moara in inchisoare este o tara barbara (...) Cand vad un om de afaceri dus cu catuse, zic foarte bine. Dar ma gandesc si la cati angajati are, ce facem cu acei oameni. Grija mea sunt oamenii".

De parca Justitia ar trebui sa aiba o componenta de protectie sociala. De parca pedeapsa este stabilita in functie de numarul de copii, nu de gravitatea faptei.

Sigur ca de vina pentru toate acestea nu mai e "basismul". Acum de vina sunt procurorii care si-au luat-o in cap, de vina este noul Cod Penal care stimuleaza denuntul, de vina sunt serviciile secrete care manevreaza lupta politica cu ajutorul mijloacelor judiciare.

S-a schimbat refrenul, dar fondul e acelasi - contestarea Justitiei de catre sistemul ticalosit terifiat. Cu cat Justitia inainteaza mai adanc in serparie, cu atat aceasta este mai reactiva si mai violenta.

Motivele acestei spaime extreme sunt evidente. Nu este vorba numai despre actiunile DNA. Este vorba si despre hotararile instantelor care curg pe banda rulanta. Cu exceptia achitarii lui Marian Oprisan in prima instanta, rechizitoriile procurorilor nu au prea fost infirmate. Se pronunta ani buni de inchisoare, ba chiar si pedepse record, cum a fost cea de 22 de ani primita de un judecator gasit vinovat in prima instanta pentru fapte multiple de coruptie.

Dar in fata acestui asalt aproape generalizat al politicului Justitia are, cred, cel mai puternic aliat cu putinta.

Un recent sondaj de opinie arata o realitate fara precedent: 89% dintre romani sunt de acord cu achetele DNA, iar procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, este pe locul al treilea in topul increderii, cu 51%, devansandu-i pe patriarhul Daniel si pe guvernatorul BNR.

Iata deci ca dincolo de bocetele si acuzatiile politicienilor pentru care funia penala a ajuns la par sau este foarte aproape de el, opinia publica sustine Justitia. Iata ca discursul victimizant pare sa se fi uzat si mai produce efecte doar asupra unei ultraminoritati - 11%.

Si cred ca aceste cifre consfintesc o mare infrangere pentru sistemul ticalosit. Poate nu definitiva, dar cel putin de etapa. In spatele procurorilor nu mai sta doar presiunea externa. Sta imensa majoritate a cetatenilor acestei tari care s-au saturat sa fie spoliati si umiliti. Care incep sa inteleaga ca banii care nu au ajuns in drumuri, scoli, spitale si chiar salarii s-au scurs in spagi din off-shore-uri sau sacose.

Infrangerea va fi insa definitiva cand aceasta sustinere se va transpune in vot si romanii vor refuza sa mai aleaga corupti si, de aceea, partidele se vor teme sa-i mai puna pe liste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#DNA sondaj incredere, #Basescu Nana, #Ponta Hertanu evaziune , #justitie