Initiativa Romania a trimis la Comisia Europeana un raport de avertizare pe Legile Justitiei. Iata ce cere

Luni, 05 Februarie 2018, ora 12:51
4522 citiri
Initiativa Romania a trimis la Comisia Europeana un raport de avertizare pe Legile Justitiei. Iata ce cere
Foto: Captura Ecran

Initiativa Romania a trimis euparlamentarilor si Comisiei Europene un raport de avertizare intitulat "Un an de subminare a statului de drept in Romania", in contextul in care situatia Justitiei din Romania va fi dezbatuta, miercuri, in Parlamentul European.

Raportul priveste evenimentele care au avut loc in Romania in ultimul an: "cronologia evenimentelor, fapte si actiuni ale Guvernului si majoritatii parlamentare, principalele modificari la Legile Justitiei si Codurile Penale si consecintele negative ale acestora asupra statului de drept, luptei impotriva coruptiei si independentei Justitiei", potrivit unui comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Initiativa Romania le solicita europarlamentarilor ca pe parcursul dezbaterilor de miercuri, dar si dupa aceea:

"1. Sa ceara comisarului pentru Justitie, Dna Věra Jourova, si Comisiei Europene sesizarea Comisiei Europene pentru Democratie prin Lege (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei pentru o opinie privind compatibilitatea pachetului de reforme adoptate sau propuse de autoritatile din Romania cu standardele statului de drept.

2. Sa ceara autoritatilor romane sa inceteze imediat adoptarea modificarilor legislative sau sa o amane pana la momentul in care Comisia de la Venetia va exprima o opinie juridica in legatura cu acestea;

3. Sa ceara Comisiei Europene sa accelereze crearea unui mecanism pentru monitorizarea respectarii de catre statele membre a principiilor fundamentale ale statului de drept si a independentei justitiei".

Reprezentantii miscarii civice spun ca motivele pentru care au intocmit acest raport sunt: romanii, "care au dovedit ca vor sa faca parte dintr-o tara democratica, membra a Uniunii Europene, in care statul de drept, libertatile individuale, integritatea, responsabilitatea si transparenta sunt pe deplin respectate", dar si majoritatea politica, care trebuie "sa asigure o dezbatere publica transparenta si inclusiva asupra propunerilor de modificare a Legilor Justitiei si a Codurilor Penale, fapt ce nu a fost posibil pana in prezent".

Miscarea civica mai precizeaza ca reformele votate sau propuse de autoritatile romane deschid calea catre hartuirea politica a magistratilor si subordonarea politica a Justitiei, slabesc instrumentele de investigare a criminalitatii si prevederile legale privind infractiunile grave, incalca criteriile de referinta ale MCV-ului - parte integranta a Tratatului de Aderare a Romaniei la UE - si adancesc criza democratiei liberale si a standardelor statului de drept din Europa de Est.

A.D.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Initiativa Romania raport Comisie Europeana, #raport avertizare Initativa Romania , #justitie