INM demonteaza manipularea Antena3: Livia Stanciu nu a fost data afara! Detalii nespuse despre misteriosul caz Gutau

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 12:04
16750 citiri
INM demonteaza manipularea Antena3: Livia Stanciu nu a fost data afara! Detalii nespuse despre misteriosul caz Gutau
Foto: CCR

Livia Stanciu, judecator CCR si fost presedinte al ICCJ, nu a fost data afara din Institutul National al Magistraturii, ci a renuntat la calitatea de formator in viitorul an scolar avand in vedere lipsa de timp.

"Avand in vedere stirile vehiculate in presa privind faptul ca ieri, 28 noiembrie 2018, judecatorul Curtii Constitutionale Livia Stanciu, fost presedinte al Inaltei Curti de Casatie si justitie, 'a fost data afara din INM', precizam ca, potrivit Statutului de instruire al personalui INM, pentru magistratii pensionati conducerea Institutului National al Magistraturii poate decide anual mentinerea calitatii de formator.

Doamna judecator Livia Stanciu a informat recent conducerea INM cu privire la lipsa disponibilitatii de timp in ceea ce priveste continuarea activitatii in calitate de formator in cadrul Institutului, data fiind activitata intensa in care este implicata in cadrul Curtii Constitutionale. Ca atare, conducerea INM nu a mai solicitat aviz de mentinere a domniei sale in calitate de formator pentru anul urmator de formare", se arata intr-un comunicat al INM.

Avizul se cere de la CSM, care, ca urmare a retragerii Liviei Stanciu, nici macar nu a ajuns asadar sa mai discute despre continuarea activitatii fostei sefe a ICCJ la INM, cu atat mai putin sa refuze.

Stirea privind "darea afara" a Liviei Stanciu a fost difuzata miercuri seara de Antena3, post TV care punea asa-zisa concediere pe seama cazului Gutau: "Judecatorul CCR Livia Stanciu, fost presedinte al ICCJ, a fost data afara, miercuri, de la Institutul National al Magistraturii in urma deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului ca nu a asigurat un proces echitabil fostului primar de Ramnicu Valcea Mircia Gutau".

Informatia in forma furnizata de Antena3 nici macar nu avea cum sa fie corecta, avand in vedere ca CEDO nu a condamnat decizia completului de judecata in cazul Gutau, ci faptul ca legea atunci in vigoare in Romania, mai precis vechiul Cod de Procedura Penala nu permitea readministrarea probelor cu martori in ultima cale ordinara de atac, adica recursul.

Potivit CEDO, o decizie definitiva de condamnare nu poate fi pronuntata, dupa achitare in instantele inferioare, decat cu readministrarea probelor.

Pentru a respecta aceasta neregula legislativa, imputata de CEDO Romaniei si in alte dosare, noul Cod de Procedura Penala a redus numarul cailor ordinare de atac la una care este devolutiva, adica presupune readministrarea tutoror probelor.

In vechiul Cod, caile ordinare de atac erau doua, doar prima devolutiva, cea de-a doua presupunand strict verificarea probelor deja administrate de instantele inferioare si audierea inculpatilor.

Istoria cazului Gutau

Cazul Gutau ramane unul extrem de controversat.

In 2010, primarul din Ramnicu Valcea a fost condamnat definitiv pentru luare de mita de un complet ICCJ condus de Hermina Iancu, care a si facut opinie separata in sensul achitarii, si din care au facut parte judecatorii Livia Stanciu si Vasile Alicsandi, care s-au pronuntat pentru condamnare.

Vasile Alicsandri a decedat intre timp, in iulie 2012, in urma unei boli fulgeratoare.

Proba considerata esentiala in dosarul Gutau este o inregistrare video, realizata de Parchet, in care primarul gesticuleaza intr-un sens considerat de judecatori drept o acceptare a mitei si aceasta proba a fost vizionata direct de ultima instanta.

Dupa ce condamnarea lui Mircia Gutau a fost revizuita ca urmare a deciziei CEDO, la rejudecare fostul primar a fost achitat de un complet din care faceau parte Rodica Cosma (considerata o apropiata a Herminei Iancu, care facuse opinie separata la prima condamnare), Simona Nenita (sotia avocatului lui Catalin Voicu) si Anca Alexandrescu.

Ceea ce nu s-a spus, de asemenea, este ca Mircia Gutau mai are o condamnare penala. In 2014 a primit de la Curtea de Apel Craiova doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu. Nu a executat-o efectiv si a ramas in libertate pentru ca, la contopirea pedepselor, instanta a constatat ca executase pedeapsa rezultanta dupa condamnarea din 2010.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Livia Stanciu achitare Gutau, #Livia Stanciu CCR INM , #justitie