Inspectia Judiciara explica de ce a fost la Parchetul General si ce acte a luat in dosarul protestelor din 10 august

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 15:14
7121 citiri
Inspectia Judiciara explica de ce a fost la Parchetul General si ce acte a luat in dosarul protestelor din 10 august
Foto: Arhiva Ziare.com

Inspectorii judiciari au solicitat copii dupa actele privind procedura de incepere a anchetei in dosarul violentelor din Piata Victoriei in cadrul unei lucrari vizand activitatea sau conduita procurorilor militari.

Precizarile au fost facute intr-un comunicat de presa al Inspectiei Judiciare, dupa ce mass-media a dezvaluit ca dosarul penal deschis pentru violentele comise de jandarmi impotriva manifestantilor la mitingul din 10 august a fost ridicat de la Parchetul General, vineri, de catre Inspectia Judiciara, cu cateva ore inainte ca Liviu Dragnea, presedintele PSD, sa fie audiat ca martor exact in dosarul respectiv.

Sub pretextul ca vor sa verifice activitatea procurorului militar Bogdan Parlog, care a deschis initial ancheta, doi inspectori au venit neanuntati si au ridicat acte din dosarul penal, pentru cateva ore, in dimineata zilei in care Dragnea a dat declaratii chiar in dosarul cu pricina.

Precizarile IJ

Inspectia Judiciara arata ca deplasarea la Parchet a fost in vederea solutionarii lucrarilor de inspectie avand ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetarile in cauza penala vizand incidentele din 10 august 2018.

"Conducerea PICCJ a fost anuntata cu o zi inainte cu privire la aceasta deplasare si nu a formulat nicio obiectie. Inspectorii judiciari au solicitat - in temeiul art. 73 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata - actele privind procedura de incepere a procesului penal in cauza, emise de procurorii vizati de sesizari. Cu aceasta ocazie au fost ridicate, pe baza de proces-verbal, copii ale unor astfel de acte", se arata in comunicat.

Acuza presiuni

Potrivit sursei citate, inspectorii judiciari nu au avut cunostinta, nici anterior si nici in timpul prezentei lor la PICCJ, despre actele de urmarire penala pe care procurorii de caz urmau sa le efectueze in ziua respectiva.

"Ca atare, Inspectia Judiciara nu a verificat modul in care se desfasoara urmarirea penala si probatoriul aflat la dosarul cauzei.

Incercarea de atragere a Inspectiei Judiciare in spatiul disputelor politice, prin inducerea ideii ca inspectorii s-au aflat la PICCJ in ziua in care demnitari ai statului roman au fost audiati la acelasi Parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz constituie, in realitate, o presiune asupra Inspectiei Judiciare avand un dublu scop: manipularea opiniei publice in sensul ca activitatea de inspectie s-ar situa in afara cadrului legal si deturnarea cursului verificarilor", concluzioneaza Inspectia Judiciara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Inspectia Judiciara protest, #Inspectia Judiciara Parchetul general, #Inspectia Judiciara procurori militari , #justitie