Ziare.com

Inspectia Judiciara s-a gandit mai bine si isi nuanteaza pozitia fata de trecerea sub controlul ministrului Justitiei

Miercuri, 23 August 2017, ora 22:42

   

Inspectia Judiciara s-a gandit mai bine si isi nuanteaza pozitia fata de trecerea sub controlul ministrului Justitiei
Inspectia Judiciara si-a nuantat, miercuri seara, pozitia fata de modificarile la Legile Justitiei anuntate de catre ministrul Tudorel Toader, inclusiv trecerea IJ la Ministerul Justitiei.

"Avand in vedere reactiile din spatiul public generate de pozitia Inspectiei Judiciare in cazul propunerilor formulate de ministrul Justitiei, facem urmatoarele precizari:

1. Inspectia Judiciara saluta orice initiativa de consolidare a independentei sale.
2. In opinia noastra, in contextul actual, autonomia institutionala a Inspectiei Judiciare este singura solutie pentru realizarea efectiva a misiunii sale", transmite IJ.

De asemenea, isi reafirma increderea ca orice modificare a statutului Inspectiei Judiciare va fi realizata in interesul superior al functionarii eficiente a justitiei ca serviciu public.

Purtatorul de cuvant al IJ, Alin Bogdan Alexandru, declara miercuri, dupa ce ministrul Justitiei anuntase modificarile legislative, ca reprezentantii Inspectiei Judiciare apreciaza intentia ministrului de a consolida independenta acestei institutii fata de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Apreciem intentia ministrului Justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei Judiciare", a spus Alin Bogdan Alexandru.

Modificarile semnificative la cele trei legi ale Justitiei anuntate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui.

O alta modificare semnificativa este ca Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

"Respectand deplina independenta, autonomie, pe care o are. Nu intra sub conducerea factorului politic, ramane cu totul, eventual exista si o solutie mai radicala de a o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa ii faca regulamentul de organizare, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati", a explicat ministrul Justitiei.

Citeste si opinia unui expert anticoruptie consultat de Ziare.com: Trecerea Inspectiei Judiciare la MJ este un lucru foarte periculos. Numirea procurorilor sefi de catre CSM, o pacaleala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5665 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu nu am citit nicio nuantare

Decat in titlul articolului. Declaratia purtatorului de cuvant spune ca felicita orice initiativa de autonomie. Adica in prezent nu se simt autonomi , ca ar fi spus - noi suntem extra-fericiti in prezent.

 

tu nu vrei sa vezi pentru ca nu-ti convine

ieri erau incintati sa intre slugi la ministrul justitiei
azi vor sa devina institutie autonoma :)))

desigur,nu-i nici o diferenta magdaleno,ultima utecista
nostalgica a socialismului inutil.

Mai diktatura decat sa ai acest CSM nu exista!

Cum ar fi ca fiecare sa isi faca propria institutie de disciplinare?
De exemplu Parlamentul sa isi faca si ei un CSM care sa decida daca un parlamentar poate sa ia macar o amenda?!?
Daca mai respectam Constitutia atunci procurorii TREBUIE sa revina sub autoritatea ministrului justitiei!

De autonomie a fost vorba si anterior

"Sluga la ministru" sunt minciunile tale.
Vor fi o institutie cu larga autonomie ,asta a fost declaratia tuturor.
Nu poti compara o declaratie reala cu minciunile din capul tau si ajunge la concluzia ca e o diferenta.

Interesant

Mutarea INspectiei Judiciare la Ministerul Justiției e perfect complementară anihilării luptei anti-corupție: ea asigură un fel de control intern direct al politicului asupra justiției. Același rol il are și modificarea răspunderii magistraților: de a transforma politicienii in macro-manageri ai justiției, cu toate parghiile la indemană pentru a ancheta pe oricine mai are nechibzuința sau naivitatea de a mișca in front.

 

:)))

Vorbesti serios??? Nu, ca e tare amuzant1 Deci Romania sta in Inspectia Judiciara acre trebuie subordonata lui Monica Macovei. Altfel piere tara! :)))
Daca ai un ministru care RASPUNDE de politica penala trebuie sa ii dai si instrumente sa o faca!
Dar si tu stii asta doar ca acum esti Gile-Contra!

E foarte clar

Ceea ce face acum, la final de august, Tudorel Toader – și, de asemenea, ceea ce a făcut la final de ianuarie Florin Iordache – e doar un simptom al modului de a guverna al PSD. Unul singur – dar cel mai tipic: descriind in mic, ca un fractal perfect, sau ca o punere in abis ireproșabilă, filozofia pesedistă a guvernării.

Rezumabilă astfel: pentru PSD, o țară nu se guvernează – ci se subordonează.

De la Președinte, Parlament, Guvern – pană la ultima instituție, pană la ultimul cătun, pană la ultimul om: totul trebuie subordonat.

PSD nu știe gandi altfel, aceasta e forma lui mentală, o ilustrează cu fiecare gest, de la cele violent anti-democratice (cum sunt cele din speța Iordache-Toader) la cele reprimate, rămase doar la stadiul unor declarații inacceptabile & scandaloase, in care acea violență e reținută & conținută. E exact această genă a voinței ilimitate de subordonare cea care-l separă de restul partidelor moderne. Toate partidele au, evident, tendința de a deveni cat mai dominante – dar nici unul nu a pus-o in act cu atata fanatică voință ca PSD.

Dar ceea ce e intru totul subordonat nu mai e o țară – ci, poate, o filială de partid. Iată de ce proiectul nostru de țară modernă intră direct in coliziune cu voința totalitară de subordonare a PSD.

 

Pe pajisti si pe campii

Ca si colegul tau, care nu a citit nici declaratia ministrului, nici declaratia anterioara a Inspectiei judiciare, ci doar titlurile din ziare.com despre aceste declaratii , asa si tu te lupti cu niste halucinatii din imaginatia ta. Realitatea nu ajunge la voi.
Ce sa contra-argumenteze omul la asa halucinatii fara argumente?

Si mai clar

Este o intoarcere la epoca Rodica Stanoiu, cand ministrul Justitiei putea pune presiune, prin Inspectia Judiciara, pe judecatori si procurori. Inspectia Judiciara poate decide cariera unui magistrat. Dupa 2005, cata vreme a fost la CSM, inspectia Judiciara s-a plasat deasupra oricarei banuieli de influenta si ingerinta politica.

In 2011, ministrul Catalin Predoiu a vrut sa o mute inapoi la Ministerul Justitiei. A avut de infruntat o reactie unanima a corpului magistratilor, care au denuntat pe buna dreptate ingerinta politica in Justitie. Predoiu nu a avut ce face si a renuntat la proiect.

 

Interesant

Inspecția judiciară devine arma politică antijustiție. Ceea ce li se pregătește magistraților din Romania este o colivie de aur, dar o colivie. Cea mai mică disidență va fi zdrobită imediat cu o armă politică formidabilă, pentru că la asta se reduce in esență trecerea Inspecției judiciare de la CSM in subordinea politică a ministrului. Inspecția judiciară se va transforma intr-o bată impotrivă Justiției independente. Cine mișcă in front, cine dă semne de independență și onestitate va fi distrus profesional și, dacă nu se potolește, va fi deferit "parchetului special" de anchetat magistrați.

Inspecția Judiciară funcționează acum sub autoritatea CSM, dar funcționează ca instituție autonomă. Puterile celor două secții – pentru procurori și pentru judecători – in ceea ce privește "verificarea și evaluarea" activității magistraților sunt considerabile și de aceea sunt limitate de controlul exercitat de CSM. O dată Inspecția trecută in subordinea ministrului, așa cum dorește Toader și cum a mai fost pe vremea Rodicăi Stănoiu, ingrădirile sunt ridicate iar Inspecția Judiciară devine "liberă" să declanșeze teroarea in randurile magistraților la ordinul șefului politic. De aceea și este Inspectorul Șef – faimosul domn Netejoru- de acord să treacă la minister: ii crește considerabil puterea prin dictat politic pe seama independenței judecătorilor și procurorilor. Justiția pe care ne-o propun Dragnea, Tăriceanu și Toader este o Justiție care va lucra sub spectrul lui Cristian Panait, dar nu ca imperativ moral privind salvgardarea independenței ci ca avertisment insidios și amenințare permanentă, ca in Orwell.

 

Ne amagim

Justitia va fi independentă si a treia putere in stat cu adevărat numai atunci cind judecătorii vor fi legitim aleși de un electorat educat și conștient, iar verdictul vinovat/nevinovat se va da de către jurați, nu de conștiința unui judecător care după ce ascultă ordinul, execută, nu discută. Pină atunci ne jucăm de-a independența justiției la fel cum ne jucăm de-a democrația, guvernarea, integrarea in UE, etc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor