Instanta dispune inceperea judecarii pe fond in dosarul ginerelui lui Basescu

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 19:23
2346 citiri
Instanta dispune inceperea judecarii pe fond in dosarul ginerelui lui Basescu
Foto: captura Youtube / Antena1

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus vineri ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti sa inceapa judecarea pe fond a dosarului in care avocatul Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, si omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimisi in judecata pentru mai multe infractiuni.

Instanta suprema a constatat ca rechizitoriul DNA este legal intocmit, astfel incat se poate incepe judecarea pe fond.

Noi acuzatii pentru ginerele lui Basescu: DNA extinde cercetarile pe numele lui Radu Pricop

Radu Pricop a fost trimis in judecata de DNA in iunie 2015, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii, iar Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, este acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si participatie improprie in forma instigarii, la infractiunea de fals intelectual.

Sergiu Lucinschi spune ca tatal sau "a facut toata combinatia" - referat DNA

Potrivit DNA, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denuntator in cauza, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4 milioane euro, nedatorata de acesta din urma.

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile o incadrare juridica penala. Actiunile de constrangere au constat in conditionarea retragerii plangerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani mentionata. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza", sustin procurorii.

De asemenea, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, pentru a adauga presiunii descrise un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Remus Jurj.

"In acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente", mai spun procurorii.

Sub imperiul acestor constrangeri repetate, temandu-se de repercusiunile unui eventual refuz in conditiile in care acesta i-a aratat ca ar putea influenta atitudinea procurorului de caz, in schimbul "ajutorului" promis, Lucinschi a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2 milioane euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

"Solutia semnarii contractului fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop care, in perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe Lucinschi, prin formularea mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre acesta. Prin acest document, intocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015", mai arata DNA.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#incepere judecata fond Radu Pricop, #instanta dosar ginere Basescu, #judecata fond Sergiu Lucinschi , #justitie