Instanta Suprema: Procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare (Video)

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 14:28
2947 citiri
Instanta Suprema: Procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare (Video)
Foto: Realitatea Tv

Procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare, ei putand fi supusi doar controlului judecatoresc si celui al CSM, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

Potrivit PICCJ, procurorii pot participa, "in mod exceptional", la aceste comisii, doar pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la aspecte tehnice.

"Printr-o hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 mai 2007 s-a stabilit ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

Totodata, s-a hotarat ca, in mod exceptional, pot participa in calitate de invitati la aceste comisii, atunci cand este necesara clarificarea unor aspecte de natura tehnica sau a unor informatii de interes public", se arata in raspunsul transmis de Parchetul instantei supreme.

Scandalul pe comisia cazului Calarasi continua: Zgonea anunta acord in USL, Hasotti nu stie nimic (Video)

Reprezentantii PICCJ precizeaza ca procurorii pot fi supusi doar controlului judecatoresc privind legalitatea actelor si masurilor dispuse in cauzele pe care le instrumenteaza, precum si controlului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) exercitat in materie disciplinara.

Mai multe publicatii au relatat faptul ca procurorul DNA Lucian Papici ar fi cerut informatii cu privire la un teren agricol din judetul Calarasi, care ulterior a fost achizitionat de fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu.

Ponta, Papici si cazul "Calarasi"

Premierul Victor Ponta a declarat, in 13 noiembrie, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi".

Legat de cele doua comisii, Ponta a spus ca una ar viza modul in care au fost facute retrocedarile, in special cele din Ardeal, iar cealalta ar viza eventuale implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private. El a tinut sa adauge: "Cazul Calarasi".

Intalnire Ponta-Antonescu, pe tema cazului Calarasi. Se face sau nu comisia de ancheta?

Ponta a precizat ca initiativa constituirii unei Comisii de ancheta privind modul in care institutii ale statului si persoane ocupand functii oficiale s-au implicat in activitati private de verificare pentru achizitionarea unor terenuri pentru persoane private in Calarasi a apartinut parlamentarilor social-democrati membri ai Comisiei Juridice.

Intrebat daca un procuror, precum Lucian Papici, poate fi chemat legal in fata unei comisii parlamentare de ancheta, Ponta a aratat ca exista o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens, precizand totodata ca nu se intentioneaza chemarea Ioanei Basescu in fata comisiei parlamentare.

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza, in 7 noiembrie, ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Potrivit hotararii, concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent pana la data de 18 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#procuror Papici teren Ioana Basescu, #procurori comisie parlamentara , #justitie