Institutiile anticoruptie din Romania se lupta sa-si pastreze puterile - raport CoE

Marti, 15 Martie 2011, ora 19:11
2615 citiri
Institutiile anticoruptie din Romania se lupta sa-si pastreze puterile - raport CoE
Foto:ccib.ro

Un raport al unuia dintre organismele Consiliului Europei - Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) atrage atentia Romaniei ca, in ciuda unor progrese, are unele "goluri" in Codul Penal, iar actualul context politic nu permite o lupta anticoruptie mai eficienta, ba chiar institutiile sale anticoruptie au dificultati in a-si pastra puterile legale atunci cand se lupta cu elita politica si economica.

"Contextul politic actual nu ar face posibila adoptarea unei legi asa de puternice precum Legea 78/2000. Institutiile anticoruptie din Romania se lupta sa-si pastreze puterile legale si capacitatea de a trata cazuri care implica elita politica si economica", se arata in raportul GRECO.

Cu toate astea, raportul lauda Romania pentru adoptarea Codului Penal, care, impreuna cu Legea 78/2000 referitoare la prevenirea, descoperirea si sanctionarea actelor de coruptie, constituie o baza legala puternica in lupta impotriva coruptiei. Chiar si asa, legislatia romaneasca va ramane cu "gauri" in domeniul mitei pentru oficialii publici si al traficului de influenta.

Finantarea partidelor, problematica

A doua parte a raportului se refera la finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, unde, la fel ca si in cazul precedent, considera ca Romania are legislatie buna, insa cu cateva fisuri si ambiguitati.

Legea numarul 334/2006 despre finantarea activitatilor partidelor politice si campaniilor electorale, publicate in 2010, este o lege buna, care ofera o varietate de masuri destinate cresterii transparentei politice. Ea e insa pe alocuri prea ambitioasa si impune multe limitari care sunt probabil dificil de pus in practica", arata raportul.

Documentul da exemplul donatiilor de pana la 420 de euro, care cad in afara reglementarilor, a imprumuturilor si a miscarii de bunuri in interiorul partidelor politice, toate trebuind sa fie mai bine legiferate.

Totodata, Autoritatea Electorala Permanenta si Curtea de Conturi nu fac suficient de multe in supervizarea finantarii partidelor si campaniilor, mai arata autorii raportului.

"E important ca imbunatatirile sa fie implementate rapid, din moment ce finantarea politica in Romania a fost inconjurata de numeroase acuzatii de practici dubioase".

Consiliul Europei a cerut autoritatilor romane sa prezinte pana la 30 iunie 2012 modul in care vor lua in considerare toate recomandarile sale. De retinut, Consiliul Europei e o organizatie de sine statatoare si nu trebuie confundata cu Consiliul European, unul dintre organele Uniunii Europene.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#raport GRECO Romania, #GRECO Romania anticoruptie, #Consiliul Europei institutii anticoruptie , #justitie
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
INSTITUTIILE ANTICORUPTIE DIN ROMANIA NU LUPTA CU NIMENI , LUCREAZA DOAR LA COMANDA SI COOPEREAZA INTENS CU PRESEDENTIA.
Poza bum
bum
rank 5
"anti" CE ? anticoruptie ? ce-i aia coruptie ? ce glume frumoase circula astazi pe ziare.com ! mai vreau ! plec la servici , dar acolo am net si timp ! nu va faceti probleme ! nu o sa va uit toata viata ! aceste articole trebuiesc traduse sa rada planeta