Interceptarile comunicatiilor din Romania, blocate aproximativ o saptamana dupa decizia CCR

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 20:27
3856 citiri
Interceptarile comunicatiilor din Romania, blocate aproximativ o saptamana dupa decizia CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Convorbirile telefonice si comunicatiile de date prin internet nu au putut fi interceptate aproximativ o saptamana dupa decizia CCR, in acest interval angajatii Politiei Romane, procurorii si ceilalti beneficiari ai interceptarilor neputand accesa nicio informatie din centrul national de interceptari.

Potrivit unor surse din Serviciul Roman de Informatii (SRI), blocajul interceptarilor a inceput pe 15 martie. Atunci, intre 7.00 si 14.00, toate interceptarile s-au oprit indiferent cine le autorizase si daca beneficiarii erau DNA, DIICOT, Ministerul Afacerilor Interne, prin Directia de Operatiuni Speciale, Departamentul pentru Informatii si Protectie Interna sau MApN, prin Directia Generala de Informatii a Armatei, informeaza News.ro.

Singurele supravegheri tehnice care s-au putut face dupa 15 martie au fost cele care erau autorizate in baza unor mandate de siguranta nationala.

SRI: Costul interceptarilor telefonice este secret de stat

Imediat dupa ce au fost intrerupte actele de autorizare, fiecare structura de urmarire penala a trebuit sa reintroduca in sistemul national de interceptare a comunicatiilor de la Centrul Tehnic de Securitate al SRI datele mandatelor de interceptare.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca procesul a fost unul laborios, fiind vorba despre volume foarte mari de informatii care au fost introduse in sisteme astfel incat interceptarile sa fie directionate catre structuri precum DNA, Departamentul de Informatii si Protectie Interna, Directia de Operatiuni Speciale a Politiei Romane. Aceleasi surse au declarat ca a fost necesar ca fiecare persoana interceptata sa fie inregistrata si sa fie introduse cu acuratete toate datele din mandatul de interceptare.

Ordonanta interceptarilor e constitutionala, dar trebuie urmata de lege - Interviu cu prof. univ. Deaconu

Surse din DIICOT si Politia Romana au aratat pentru News.ro ca procesul a durat aproximativ o saptamana in unele cazuri, iar ofiterii de politie judiciara au lucrat in trei schimburi pentru ca informatii esentiale despre persoanele suspecte sa nu riste sa se piarda. In unele cazuri, procesul de interceptare s-a reluat dupa cateva ore, dupa ce au fost reintroduse datele mandatului. In alte cazuri, aproximativ o saptamana a durat pana cand s-a finalizat aceasta operatiune.

Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala. CCR a publicat in 9 martie motivarea deciziei, din care rezulta ca interceptarile facute de SRI pot fi contestate in dosarele aflate pe rolul instantelor. In cazul hotararilor definitive date de instante, Curtea a precizat ca aceasta decizie poate servi ca temei de revizuire in cauzele in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate similare inaintea datei publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

ICCJ mentine interceptarile SRI din dosarul de coruptie al fostului ministru Cristian David

Dupa motivarea deciziei Curtii Constitutionale, DNA a cerut suplimentarea bugetului cu aproape 10,5 milioane de euro, pentru a putea sa achizitioneze tehnica de interceptare si a detasa 130 de ofiteri care sa se ocupe de supravegheri operative si inregistrari ambientale.

Si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a cerut infiintarea unui serviciu tehnic, prin OUG, pentru a putea continua activitatile de supraveghere din dosarele penale. Directia vrea suplimentarea bugetului cu peste 20 de milioane de euro pentru echipamente tehnice si detasarea a 200 de politisti.

Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, ca DNA, DIICOT si Parchetul General sa primeasca cate 40 de politisti specializati in supraveghere tehnicia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#interceptari ordonanta Ciolos decizie CCR , #justitie